7 различни органи в човешкото тяло, без които можете да живеете

Въпреки че всеки орган в човешкото тяло изпълнява определена функция, в действителност можем да живеем без някои от тях, без сериозни последици.
7 различни органи в човешкото тяло, без които можете да живеете

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че има органи в човешкото тяло, без които можете да живеете?

Човешкото тяло е една малка вселена, не спираща да изненадва науката. Въпреки че е много сложно и функциите му могат леко да се различават при отделните хора, като цяло тялото ни има определени характеристики, които меко казано са смайващи.

Например, въпреки че всеки един орган си има своя определена функция, ако се случи инцидент, настъпи малформация или сериозно заболяване, можем да живеем и без някои от тези органи.

С течение на времето и еволюцията, част от органите губят функциите си, ето защо отстраняването им не се отразява сериозно на качеството ни на живот.

Знаете ли кои са тези органи в човешкото тяло? В тази статия ще се спрем по-подробно на седем от тях.

Органи в човешкото тяло, без които можем да живеем

1.Сливиците –  органи, които  пазят дихателните пътища
Сливиците са сред човешките органи, без които можем да живеем.

Сливиците са част от имунната система. Те са първият орган, без който можем да живеем. Въпреки че пазят входа на дихателните пътища от бактериални инфекции, те губят функционалността си след появата на трета сливица.

А някои хора дори вярват, че е по-добре сливиците им да бъдат извадени в по-ранна възраст, за да избегнат евентуални бъдещи здравословни проблеми.

 • Лекарите препоръчват отстраняването им, ако често боледувате от тонзилити.

2.Апендиксът

Апендиксът представлява малък орган с форма на торбичка, част от дебелото черво. Намира се в долната дясна част на стомаха.

Въпреки местоположението си, той не участва в храносмилателния процес. Функцията му не е известна.

 • Много хора научават за съществуването му, когато този орган се възпали или инфектира, причинявайки появата на апендицит. В този случай се налага отстраняването на органа.
 • След премахването му, за болния няма никакви негативни последици и той продължава да живее нормално.

3.Далакът
Далакът е също сред онези органи на човешкото тяло, без които можем да живеем.

Далакът се намира в стомашната кухина и изпълнява важна функция: филтрира кръвта и помага на организма да се справи с инфекциите.

Въпреки това, този орган не е жизненоважен и може да бъде отстранен в случай на травми или хронични заболявания.

 • Болният може да продължи да живее нормално, като вземе необходимите предпазни мерки, за да избегне евентуални инфекции.

4.Репродуктивните органи

Репродуктивните органи като яйчниците, матката и тестисите имат определени функции. Въпреки това те могат да бъдат отстранени като част от лечението на определени хронични заболявания.

В повечето случаи лекарите препоръчват отстраняването им в случай на рак – за да се предотврати разпространението му. Освен това премахването им може да се наложи и като терапевтична мярка при други здравословни проблеми.

 • Хората преминали през тази процедура не се оплакват от сериозни странични ефекти и могат да приемат хормонални добавки, заместващи хормоните образувани от тези органи.

5.Единият бъбрек
нормален живот с един бъбрек

Всички знаем, че бъбреците играят изключително важна роля за здравето на цялото тяло. Те филтрират кръвта, образуват урина и си взаимодействат с редица други органи.

Любопитното е, че въпреки че имаме два бъбрека, реално се нуждаем само от един, за да живеем нормално. Може да се родим с един бъбрек, да страдаме от бъбречна недостатъчност в следствие на инцидент или някое заболяване. Можем дори да дарим бъбрек, без това да причини хронични здравословни проблеми.

 • Обикновено хората с един бъбрек живеят нормално и почти не страдат от някакви странични ефекти, дължащи се на този факт.
 • Въпреки казаното се налага вземането на определени предпазни мерки, за да се запази здравето на бъбрека и да се избегнат евентуални усложнения.

6.Жлъчката

Жлъчката представлява малък, зелен, крушовиден орган скрит зад черния дроб. Главната му функция е съхранението и отделянето на жлъчка, спомагаща смилането на храната.

Въпреки това, ако този орган бъде наранен или се появят усложнения като камъни или рак, лекарите препоръчват отстраняването му.

 • Въпреки че спомага храносмилането, хората живеят нормално и без жлъчка.
 • При някои хора с отстранена жлъчка се появява диария или подуване на стомаха, но само след консумацията на дразнещи храни.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да разбера дали имам камъни в жлъчката?

7.Стомахът
Знаете ли, че можете да живеете и лез стомах?

Дори да ви изглежда невъзможно на пръв поглед, можем да живеем и без стомах. Прави се специална операция, пълна гастректомия, при която се отстранява целия стомах като част от лечението на рак.

При тази процедура хирурзите свързват тънките черва към хранопровода. Следоперативно болният се храни през тръбичка в продължение на седмици, докато се възстанови напълно.

 • Заради сложността и спецификата на тази операция, хората подложили се на тази интервенция, трябва да спазват стриктна терапия.
 • Болните могат да приемат почти всички видове храна, но в по-малки количества.
 • Препоръчва се и прием на хранителни добавки в случаите на нарушено усвояване на хранителните вещества.

Както видяхте, въпреки че е най-добре да се грижим за здравето на тези органи в човешкото тяло, можем да живеем и без тях, ако се наложи отстраняването им. Невероятно, нали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • General, C. de S. (2006). Tratamiento de la Apendicitis aguda. Catálogo Maestro de Guías de Práctica Clínica IMSS0490, 1–12.
 • Le Gac, M.-S., Delahaye, L., and Marianowski, R. (2010). Amigdalitis infantil. EMC – Pediatría 45, 1–8.
 • Ic, M.E.R., Col, A.N., Surgeons, E.G.E.O.F., Of, I.O.N., and At, E. (2016). Colecistectomía. American College of Surgeons 5, 1–8.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.