Знаете ли какво е съдова деменция?

Ако страдате от съдова деменция, вероятно симптомите ви ще се влошават прогресивно, а не постепенно както при болните от Алцхаймер. Въпреки това има някои начини за подобряване качеството на живот при това заболяване.
Знаете ли какво е съдова деменция?

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли какво е съдова деменция?

Съдовата деменция е вторият най-често срещан вид деменция след болестта на Алцхаймер. Засяга около 10-20% от болните.

Както всички видове деменция и тази се характеризира с мозъчно увреждане. Става въпрос за загубата или засягането на някои мозъчни способности като паметта, способността за разсъждение или поведението.

Съдовата деменция възниква в следствие на увреждания причинени от мозъчно-съдово заболяване. Определени части от мозъка не получават достатъчно кръв и така се увреждат. В следващите редове ще ви обясним защо се случва това, както и симптомите и лечението на това заболяване.

Какво е съдова деменция?

За да бъде поставена диагноза съдова деменция трябва да бъдат спазени определени основни изисквания. Първо има критерии за диагностициране на деменцията. Както вече споменахме, критериите са базирани на нарушаването на мозъчните функции. За да измерят това увреждане, лекарите провеждат различни изследвания и прегледи.

От друга страна трябва да има доказателства за мозъчно-съдовото заболяване. Те могат да бъдат проследени в историята на съдовите проблеми или да се наблюдават определени признаци по време на прегледа.

Лекарите разчитат и на образни изследвания като скенер и ЯМР за откриване на възможни мозъчни увреждания.

Мозъчният инсулт може да причини съдова деменция, но не винаги. В действителност съдовата деменция може да се дължи на други заболявания на кръвоносните съдове. Всяко едно заболяване, което намалява притока на кръв към мозъка, като атеросклерозата, може да причини появата на деменция.

Има редица рискови фактори за развитието на съдова деменция. Диабетът или хипертонията, високите нива на холестерол и пушенето повишават лиска от съдова деменция. Затова контролирането на тези фактори е важно.

 

Симптоми

Симптомите на съдова деменция варират в зависимост от това, коя част на мозъка е засегната от недостатъчно кръвоснабдяване. Най-често симптомите са сходни с тези при другите видове деменция.

Първо болният може да се чувства дезориентиран и да се концентрира трудно. Освен това способността му да подрежда мислите си намалява. Един от най-тревожните симптоми е загубата на памет.

Други често срещани симптоми са:

  • Нестабилна походка.
  • Невъзможност за контролиране отделянето на урина.
  • Трудно извършване на задачи, които преди са били лесни за болния.
  • Проблеми с говора.
  • Промяна в настроението и поведението.
  • Загуба на социални умения.
  • Депресия.
  • Нарушения на съня.
  • Халюцинации или делюзии.

Симптомите могат да бъдат по-ясно видими и внезапни, ако се проявяват след инсулт. В други случаи симптомите се влошават прогресивно. А това позволява заболяването да се разграничи от болестта на Алцхаймер, която обичайно се развива постепенно.

Въпреки това съдовата деменция също може да се развива бавно и постепенно. С напредването на болестта симптомите стават по-очевидни и сериозни. Болните страдащи от съдова деменция не могат да се грижат за себе си с развитието на заболяването.

Как да предотвратите появата на съдова деменция

Грижата за здравето на кръвоносните съдове е най-важният фактор. Както вече споменахме, поддържането на нормално кръвно налягане е една от най-значимите стъпки. Освен това трябва да контролирате или да полагате превантивни мерки срещу диабета. Добре е да спазвате здравословен начин на хранене и да спортувате.

От друга страна, важно е да спрете цигарите, тъй като тютюнът уврежда кръвоносните съдове. Трябва да поддържате и холестерола си на нормални нива. Защото така ще намалите риска от инсулт. Затова и начинът ви на хранене е толкова важен.

Трябва да обърнете внимание на тези превантивни мерки. Защото няма ефикасно лечение за съдовата деменция. Лечението обикновено е фокусирано върху контролирането на рисковите фактори.

Как да предотвратите появата на съдова деменция?

 

Препоръчваме ви да прочетете и: Ранната менопауза повишава риска от деменция

Как се поставя диагнозата съдова деменция?

Това заболяване се диагностицира при вероятност симптомите на болния да се дължат на съдов проблем. Тази вероятност се повишава в зависимост от това дали болният е прекарал инсулт или страда от друго сърдечно или съдово заболяване.

За поставяне на диагнозата се извършват и кръвни изследвания. Лекарите обръщат внимание на нивата на холестерол и кръвна захар, на това дали болният няма анемия или някакво друго заболяване. Правят се образни изследвания, както и ехографско изследване на каротидните артерии за определяне на състоянието им.

Невропсихологичните изследвания спомагат разграничаването на отделните видове деменция. Лекарите преценяват способността на болния да говори, пише и работи с числа.

Болните от съдова деменция често се затрудняват при анализирането и справянето с даден проблем. Те изпитват по-малко затруднения при научаването и запомнянето на информацията, за разлика от тези с Алцхаймер.

Заключение

Изключително важно е да живеем здравословно, за да предотвратим появата на съдова деменция. Обръщането на внимание на начина на хранене и редовната физическа активност са двата основни фактора за превенция. Но, ако въпреки това усетите някакви тревожни признаци, посетете лекар възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.