Три зеленчукови крем супи за укрепване на силите
Искате ли да научите за три вкусни зеленчукови крем супи за укрепване на вашите сили?
Когато става въпрос за здравословна диета, консумирането на плодове и зеленчуци е ключово. Яденето на много различни видове зеленчуци помага да се уверите, че получавате подобаващата стойност различни витамини и минерали. Освен укрепването на вашата имунна система е важно също да изберете зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти.
За щастие тези рецепти включват разнообразие от зеленчуци и зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти. Опитайте ги!
Вижте също: Детоксикирайте организма си със сокове и супи
Три зеленчукови крем супи
1. Зеленчукови крем супи: рецепта със спанак
Имайки предвид данните, публикувани във Food & Function, има достатъчно доказателства, които твърдят, че спанакът е здравословна и питателна храна. Като цяло спаначения крем дава важни хранителни вещества като желязо и фолати. Освен това дава витамини B и антиоксиданти.
Как да приготвите супата:
- Вземете пакет с 500 г замразен спанак, 1 лук, 1 скилидка чесън, 100 г кондензирано мляко, капка зехтин, както и сол и пипер за вкус.
- След това попарете лука и чесъна с олиото, добавете спанак и сол, а после покрийте с вода.
- След 5 или 7 минути разбийте сместта.
Крем супата със спанак е здравословен и вкусен начин за консумация на този зеленчук. Проучванията показват, че това е съществен източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
2. Зеленчукови крем супи: рецепта с броколи
Броколи е една от най-функционалните храни, която си е намерила специално място във всяка здравословна диета. Както твърди публикацията в Mini -Reviews по медицинска химия, броколи е източник на антиоксиданти и хранителни вещества като витамини E , C , и K , и минерали като желязо, цинк и селен.
За да се възползвате напълно от този зеленчук, опитайте се да приготвите крем супата по следната рецепта:
Как да приготвите:
- За тази здравословна рецепта основните съставки са броколи и картофи. Също така ще ви трябва голям бял лук и 1/2 чаша изпарено мляко.
- Също така четири чаши пилешки или зеленчуков бульон ще придадат на вашето ястие прекрасен вкус, който можете да добавите с малко сол и пипер.
Процедурата е подобна на тази от предишната рецепта:
- Първо обелете лука, след това добавете бульона заедно с картофа.
- Пет минути по-късно добавете броколито.
- След това, след 5 минути, разбийте всичко добре.
- Накрая е готово за хапване!
3. Зеленчукови крем супи: рецепта с домати
Крем супата дава съществено количество витамин C от доматите. Освен че дава много антиоксиданти, този зеленчук е богат на витамин A, K, желязо и калий. Следователно, както се твърди от проучване, публикувано в Molecular Nutrition & Food Research, е добър вариант ако искате да укрепите вашата имунна система и да намалите опасността от заболявания.
Как да приготвите:
- За разлика от гаспачото, което се сервира студено, можете да приготвите топла версия на доматена крем супа. За тази рецепта ще ви трябват 500 г узрели домати, 1 лук, 1 скилидка чесън, половин стрък чушки, сол, пипер и зехтиново масло.
- След варене на доматите за около една минута, поставете ги в студена вода за да премахнете кожата. След това ги нарежете и ги добавете към предишната пържена порция лук, чушка и чесън.
- Накрая добавете сол, пипер и две чаши вода или зеленчуков бульон. След 30 минути, разбийте смесицата и ще бъде готово за сервиране.
Доматите съдържат витамин A, желязо и калий. Следователно е един от най-добрите варианти за укрепване на вашите защитни сили.
Лесни за приготвяне крем супи
Яденето на зеленчукови крем супи е много лесен и вкусен начин за консумация на зеленчуци. За голяма част от хората това може би ще е единствения начин за ядене на зеленчуци. Следователно, тези зеленчукови крем супи имат невероятно предимство над другите ястия: те могат да бъдат замразени. Това ви позволява да ядете голяма порция за едно хапване и да го държите в хладилника или фризера докато не пожелаете да го ядете.
С добро планиране е възможно да консумирате зеленчукова крем супа като първо ястие за голяма част от седмицата. Това осигурява правилен прием на витамини и антиоксиданти от зеленчуците.
Обаче трябва да сте внимателни когато става въпрос за калориите в това ястие. Да, вярно е, че когато основните съставки са зеленчуци и вода, калориите в това ястия са практически пренебрежими. Така казано много рецепти включват мляко, масло или крем. Добавянето на мляко и мазнини може да подобри вкуса, но също така може да увеличи общите калории в ястието.
Заключение
Като цяло е добра идея да се научите да готвите различни репецти за зеленчукова крем супа в големи количества през уикенда. След това ги складирайте в хладилника или фризера и ги консумирайте като основно ястие за обяд или вечеря.
От друга страна, ако възнамерявате да поддържате или свалите килограми, не добавяйте мляко, масло или крем в тези рецепти. Освен това, имайте предвид, че колкото е по-голямо разнообразието на плодовете, които използвате, толкова повече витамини, минерали и антиоксиданти ще включите във вашата диета.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016, August 1). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
- Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
- Frusciante, L., Carli, P., Ercolano, M. R., Pernice, R., Di Matteo, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2007). Antioxidant nutritional quality of tomato. Molecular Nutrition and Food Research, 51(5), 609–617. https://doi.org/10.1002/mnfr.200600158
- van Buren L, Grün CH, Basendowski S, Spraul M, Newson R, Eilander A. Nutritional Quality of Dry Vegetable Soups. Nutrients. 2019;11(6):1270. Published 2019 Jun 4. doi:10.3390/nu11061270