Всичко, което трябва да знаете за витамин B12

Витамин B12 или кобаламин е важен за правилното функциониране на организма. Научете всичко, което трябва да знаете за този витамин, както и храните богати на това вещество от следващите редове!
Всичко, което трябва да знаете за витамин B12

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Витамин B12 е изключително важен за организма, тъй като спомага протичането на редица важни процеси. Например това вещество участва в превръщането на храната в глюкоза. А тялото ни се нуждае от глюкоза, за да превърне храната в енергия.

В следващите редове ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за витамин B12, наричан и кобаламин. Ще научите каква е ролята му и освен това ще ви препоръчаме кои храни трябва да консумирате, за да си го набавите.

Продължете с четенето!

Всичко за витамин B12

Витамин B12 е водноразтворим витамин, изключително важен за образуването на кръвните клетки. Той участва в клетъчния метаболизъм, функционирането на нервната система и образуването на ДНК. Освен това предотвратява появата на мегалобластна анемия.

1.Препоръчителна дневна доза

Витамин B12 е изключително полезен за организма.

Количеството витамин B12, което трябва да си набавите зависи от възрастта ви:

  • Бебетата трябва да приемат между 0.4 – 0.5 mcg пред първата година от живота си и 0.9 mcg докато навършат 3 години.
  • Децата на възраст между 3-8 години трябва да си набавят 1.2 mcg, а тези на 8-13 години – 1.8 mcg.
  • По-големите деца на възраст 13-18 години трябва да приемат 2.4 mcg, като тази доза се запазва и след това.
  • Бременните и кърмещи жени трябва да си набавят между 2.6 – 2.8 mcg.

2.Как организмът ни приема витамин B12

Консумирайки храни богати на витамин B12, стомашните киселини отделят веществото от протеините, към които е прикрепено. След това кобаламинът се смесва с протеините в стомаха и така бива абсорбиран от организма.

Но при някои хора образуването на тези протеини в стомаха е невъзможно, например при тези страдащи от пернициозна анемия. Затова обикновено имат проблеми с усвояването на витамин B12.

Въпреки че е рядко, но все пак се наблюдава дефицит на кобаламин. Симптомите му са:

  • Усещане за пробождане като с иглички в ръцете и ходилата,
  • Проблеми с извършването на определени движения поради увреждане на перифирните нерви,
  • Бледа или жълтеникава кожа,
  • Силна умора дължаща се на пернициозната анемия,
  • Учестено сърцебиене,
  • Затруднено дишане.

3.Полезните качества на кобаламина

Кобаламинът се съдържа в редица храни.

В началото на тази статия споменахме, че витамин B12 е изключително важен за правилното функциониране на организма.

Част от най-полезните му качества са:

  • Може да понижи риска от сърдечни заболявания.
  • Този витамин спомага намаляването на вродени дефекти.
  • Предотвратява появата на мегалобластна анемия чрез образуването на червени кръвни телца.
  • B12 се грижи за здравето на костите и предпазва от остеопороза. Различни проучвания показват, че дефицитът на витамин B12 може да бъде свързан и с ниска костна плътност.
  • Може да намали риска от появата на макулна дегенерация понижавайки хомоцистеина. Обикновено високите нива на този хормон са свързани с появата на това заболяване.
  • Този витамин спомага за подобряване на настроението. Според скорошно проучване кобаламинът помага на хората страдащи от депресия. Често той се предписва като допълващо терапевтичното лечение средство.
  • Подобрява паметта.
  • B12 подобрява растежа на косата и ноктите, освен това се грижи за здравето на кожата. А всичко това се дължи на образуването на нови клетки, спомагано от това вещество.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 интересни факта за болестта остеопороза

4. Храни богати на витамин B12

Този витамин се съдържа в различни храни. Най-често го откриваме в продукти от животински произход. Затова вегетарианците и веганите са предразположени към недостиг на това вещество.

Част от основните храни съдържащи този витамин са:

  • Черен дроб и бъбреци: Тези субпродукти са с най-високо съдържание на B12, особено агнешките. Агнешкият черен дроб ви осигурява 990% от препоръчителната дневна доза от този витамин в 100 грама от продукта.
  • Миди: Те съдържат не само голямо количество B12, но и много антиоксиданти и протеини.
  • Сардини: В 150 грама те ви осигуряват двойната препоръчителна доза на витамин B12.
  • Пълнозърнени култури: Избирайте култури обогатени с B12. Затова четете етикетите на продуктите преди да ги закупите!
  • Риба тон: 100 грама риба тон ви осигуряват 160% от необходимото ви ежедневно количество от това вещество.
  • Сьомга: 180 грама сьомга ви дават 80% от ежедневната ви доза от този витамин.

Ако се съмнявате за някои от симптомите на недостиг на този витамни, за които ви разказахме, не се колебайте, а посетете лекар. Запомнете, че само един опитен специалист може да ви препоръча подходящия за вас хранителен режим.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rizzo G., Simone Laganá A., Chiara Rapisarda AM., Grazia la Ferrera GM., et  al., Vitamin B12 among vegetarians: status, assessment and supplementation. Nutrients, 2016.
  • Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.