Всичко, което трябва да знаете за витамин B12

06.10.2019
Витамин B12 или кобаламин е важен за правилното функциониране на организма. Научете всичко, което трябва да знаете за този витамин, както и храните богати на това вещество от следващите редове!

Витамин B12 е изключително важен за организма, тъй като спомага протичането на редица важни процеси. Например това вещество участва в превръщането на храната в глюкоза. А тялото ни се нуждае от глюкоза, за да превърне храната в енергия.

В следващите редове ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за витамин B12, наричан и кобаламин. Ще научите каква е ролята му и освен това ще ви препоръчаме кои храни трябва да консумирате, за да си го набавите.

Продължете с четенето!

Всичко за витамин B12

Витамин B12 е водноразтворим витамин, изключително важен за образуването на кръвните клетки. Той участва в клетъчния метаболизъм, функционирането на нервната система и образуването на ДНК. Освен това предотвратява появата на мегалобластна анемия.

Прочетете и: Десет храни, които трябва да ядете срещу анемия

1.Препоръчителна дневна дозаВитамин B12 е изключително полезен за организма.

Количеството витамин B12, което трябва да си набавите зависи от възрастта ви:

  • Бебетата трябва да приемат между 0.4 – 0.5 mcg пред първата година от живота си и 0.9 mcg докато навършат 3 години.
  • Децата на възраст между 3-8 години трябва да си набавят 1.2 mcg, а тези на 8-13 години – 1.8 mcg.
  • По-големите деца на възраст 13-18 години трябва да приемат 2.4 mcg, като тази доза се запазва и след това.
  • Бременните и кърмещи жени трябва да си набавят между 2.6 – 2.8 mcg.

2.Как организмът ни приема витамин B12

Консумирайки храни богати на витамин B12, стомашните киселини отделят веществото от протеините, към които е прикрепено. След това кобаламинът се смесва с протеините в стомаха и така бива абсорбиран от организма.

Но при някои хора образуването на тези протеини в стомаха е невъзможно, например при тези страдащи от пернициозна анемия. Затова обикновено имат проблеми с усвояването на витамин B12.

Въпреки че е рядко, но все пак се наблюдава дефицит на кобаламин. Симптомите му са:

  • Усещане за пробождане като с иглички в ръцете и ходилата,
  • Проблеми с извършването на определени движения поради увреждане на перифирните нерви,
  • Бледа или жълтеникава кожа,
  • Силна умора дължаща се на пернициозната анемия,
  • Учестено сърцебиене,
  • Затруднено дишане.

3.Полезните качества на кобаламинаКобаламинът се съдържа в редица храни.

В началото на тази статия споменахме, че витамин B12 е изключително важен за правилното функциониране на организма.

Част от най-полезните му качества са:

  • Може да понижи риска от сърдечни заболявания.
  • Този витамин спомага намаляването на вродени дефекти.
  • Предотвратява появата на мегалобластна анемия чрез образуването на червени кръвни телца.
  • B12 се грижи за здравето на костите и предпазва от остеопороза. Различни проучвания показват, че дефицитът на витамин B12 може да бъде свързан и с ниска костна плътност.
  • Може да намали риска от появата на макулна дегенерация понижавайки хомоцистеина. Обикновено високите нива на този хормон са свързани с появата на това заболяване.
  • Този витамин спомага за подобряване на настроението. Според скорошно проучване кобаламинът помага на хората страдащи от депресия. Често той се предписва като допълващо терапевтичното лечение средство.
  • Подобрява паметта.
  • B12 подобрява растежа на косата и ноктите, освен това се грижи за здравето на кожата. А всичко това се дължи на образуването на нови клетки, спомагано от това вещество.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 интересни факта за болестта остеопороза

4. Храни богати на витамин B12

Този витамин се съдържа в различни храни. Най-често го откриваме в продукти от животински произход. Затова вегетарианците и веганите са предразположени към недостиг на това вещество.

Част от основните храни съдържащи този витамин са:

  • Черен дроб и бъбреци: Тези субпродукти са с най-високо съдържание на B12, особено агнешките. Агнешкият черен дроб ви осигурява 990% от препоръчителната дневна доза от този витамин в 100 грама от продукта.
  • Миди: Те съдържат не само голямо количество B12, но и много антиоксиданти и протеини.
  • Сардини: В 150 грама те ви осигуряват двойната препоръчителна доза на витамин B12.
  • Пълнозърнени култури: Избирайте култури обогатени с B12. Затова четете етикетите на продуктите преди да ги закупите!
  • Риба тон: 100 грама риба тон ви осигуряват 160% от необходимото ви ежедневно количество от това вещество.
  • Сьомга: 180 грама сьомга ви дават 80% от ежедневната ви доза от този витамин.

Ако се съмнявате за някои от симптомите на недостиг на този витамни, за които ви разказахме, не се колебайте, а посетете лекар. Запомнете, че само един опитен специалист може да ви препоръча подходящия за вас хранителен режим.

  • NCBI. (2009). Maternal Vitamin B12 Status and Risk of Neural Tube Defects in a Population With High Neural Tube Defect Prevalence and No Folic Acid Fortification. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4161975/
  • Mayo Clinic. Vitamina B12. https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-vitamin-b12/art-20363663
  • NCBI. (2005). Low plasma vitamin B12 is associated with lower BMD: the Framingham Osteoporosis Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15619681
  • NCBI. (2013). Vitamin B12 Supplementation in Treating Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856388/
  • NCBI. (2016). Vitamin B-12 concentration, memory performance, and hippocampal structure in patients with mild cognitive impairment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26912492
  • NCBI. (2014). Genetic Associations with Plasma B12, B6, and Folate Levels in an Ischemic Stroke Population from the Vitamin Intervention for Stroke Prevention (VISP) Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25147783/