Всичко, което трябва да знаете за витамин B12
Витамин B12 е изключително важен за организма, тъй като спомага протичането на редица важни процеси. Например това вещество участва в превръщането на храната в глюкоза. А тялото ни се нуждае от глюкоза, за да превърне храната в енергия.
В следващите редове ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за витамин B12, наричан и кобаламин. Ще научите каква е ролята му и освен това ще ви препоръчаме кои храни трябва да консумирате, за да си го набавите.
Продължете с четенето!
Всичко за витамин B12
Витамин B12 е водноразтворим витамин, изключително важен за образуването на кръвните клетки. Той участва в клетъчния метаболизъм, функционирането на нервната система и образуването на ДНК. Освен това предотвратява появата на мегалобластна анемия.
Прочетете и: Десет храни, които трябва да ядете срещу анемия
1.Препоръчителна дневна доза
Количеството витамин B12, което трябва да си набавите зависи от възрастта ви:
- Бебетата трябва да приемат между 0.4 – 0.5 mcg пред първата година от живота си и 0.9 mcg докато навършат 3 години.
- Децата на възраст между 3-8 години трябва да си набавят 1.2 mcg, а тези на 8-13 години – 1.8 mcg.
- По-големите деца на възраст 13-18 години трябва да приемат 2.4 mcg, като тази доза се запазва и след това.
- Бременните и кърмещи жени трябва да си набавят между 2.6 – 2.8 mcg.
2.Как организмът ни приема витамин B12
Консумирайки храни богати на витамин B12, стомашните киселини отделят веществото от протеините, към които е прикрепено. След това кобаламинът се смесва с протеините в стомаха и така бива абсорбиран от организма.
Но при някои хора образуването на тези протеини в стомаха е невъзможно, например при тези страдащи от пернициозна анемия. Затова обикновено имат проблеми с усвояването на витамин B12.
Въпреки че е рядко, но все пак се наблюдава дефицит на кобаламин. Симптомите му са:
- Усещане за пробождане като с иглички в ръцете и ходилата,
- Проблеми с извършването на определени движения поради увреждане на перифирните нерви,
- Бледа или жълтеникава кожа,
- Силна умора дължаща се на пернициозната анемия,
- Учестено сърцебиене,
- Затруднено дишане.
3.Полезните качества на кобаламина
В началото на тази статия споменахме, че витамин B12 е изключително важен за правилното функциониране на организма.
Част от най-полезните му качества са:
- Може да понижи риска от сърдечни заболявания.
- Този витамин спомага намаляването на вродени дефекти.
- Предотвратява появата на мегалобластна анемия чрез образуването на червени кръвни телца.
- B12 се грижи за здравето на костите и предпазва от остеопороза. Различни проучвания показват, че дефицитът на витамин B12 може да бъде свързан и с ниска костна плътност.
- Може да намали риска от появата на макулна дегенерация понижавайки хомоцистеина. Обикновено високите нива на този хормон са свързани с появата на това заболяване.
- Този витамин спомага за подобряване на настроението. Според скорошно проучване кобаламинът помага на хората страдащи от депресия. Често той се предписва като допълващо терапевтичното лечение средство.
- Подобрява паметта.
- B12 подобрява растежа на косата и ноктите, освен това се грижи за здравето на кожата. А всичко това се дължи на образуването на нови клетки, спомагано от това вещество.
Препоръчваме ви да прочетете и: 6 интересни факта за болестта остеопороза
4. Храни богати на витамин B12
Този витамин се съдържа в различни храни. Най-често го откриваме в продукти от животински произход. Затова вегетарианците и веганите са предразположени към недостиг на това вещество.
Част от основните храни съдържащи този витамин са:
- Черен дроб и бъбреци: Тези субпродукти са с най-високо съдържание на B12, особено агнешките. Агнешкият черен дроб ви осигурява 990% от препоръчителната дневна доза от този витамин в 100 грама от продукта.
- Миди: Те съдържат не само голямо количество B12, но и много антиоксиданти и протеини.
- Сардини: В 150 грама те ви осигуряват двойната препоръчителна доза на витамин B12.
- Пълнозърнени култури: Избирайте култури обогатени с B12. Затова четете етикетите на продуктите преди да ги закупите!
- Риба тон: 100 грама риба тон ви осигуряват 160% от необходимото ви ежедневно количество от това вещество.
- Сьомга: 180 грама сьомга ви дават 80% от ежедневната ви доза от този витамин.
Ако се съмнявате за някои от симптомите на недостиг на този витамни, за които ви разказахме, не се колебайте, а посетете лекар. Запомнете, че само един опитен специалист може да ви препоръча подходящия за вас хранителен режим.
Може да ви заинтересува ...