Детоксикирайте организма си със сокове и супи

Най-добре е сами да си приготвяте сокове с блендер, но ако нямате такъв, можете да изберете органични, натурални сокове от магазините за здравословни  и диетични храни.
Детоксикирайте организма си със сокове и супи
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Пречистването или детоксикацията на организма му помага да изхвърли токсините, да подоб ри функционирането на органите, да се предпази от стареене и появата на хронични заболявания .  Освен това ще контролирате теглото си, ще се радвате на добро здраве и   ще бъдете щастливи.

В тази статия ще ви обясним как лесно да детоксикирате организма си за седмица с помощта на натурални средства. Благодарение на полезните качества на плодовете и зеленчуците, приемани под формата на сокове и супи, ще пречистите тялото си само за седмица.

Приготвяне на пречистващите средства

За да приготвите тези пречистващи средства трябва да бъдете гъвкави и да използвате сезонни плодове и зеленчуци . Ако ще детоксикирате организма си през по-студените дни е добре да си приготвяте затоплящи супи, а в по-топлите дни изберете освежаващи плодови сокове. И двата варианта п речистват организма и му осигуряват минерали. А можете да ги комбинирате.

Най-добре е сами да си приготвяте сокове с блендер, но ако нямате такъв, можете да изберете органични, натурални сокове от магазините за здравословни  и диетични храни. Уверете се, че соковете не съдържат захар или други вредни съставки, които биха попречили на детоксикирането на тялото ви.

пречистете организма си с помощта на сокове и супи
Какво е лечебна криза?

Преди да започнете с детоксикацията трябва да знаете какво представлява лечебната криза. Всеки път, когато организмът ви е пълен с токсини ( случва се с повечето хора, поради неправилно хранене, вредни навици и други фактори ) трябва да се подложите на пр е чистване, от което се нуждае тялото ви, за да изхвърли вредните токсини. Първоначално това би могло да доведе до появата на дискомфорт, главоболие, отделяне на секрети, диария и др.

Освен това понякога се появяват симптоми на предишни заболявания, които дори могат да се влошат за определено време. Това е нормално и е знак, че организмът ви реагира правилно. Въпреки това е добре да посетите лекар или хомеопат за преглед , особено ако имате някакво заболяване. Ако приемате лекарства, също е добре да се консултирате със специалист.

Първият и последният ден

Тъй като много хора не се хранят здравословно, за да избегнете появата на сериозна лечебна криза, първият и последният ден от този режим на детоксикация трябва да бъдат адаптиращи. Това означава, че просто трябва да положите усилия да се храните здравословно, без да консумират следните продукти:

 • Червено месо
 • Пържени храни
 • Захар
 • Хляб, сладкиши, бисквити и подобни продукти

Вместо това заложете на :

 • Салата със сушени плодове
 • Супи, яхнии или зеленчукови бульони
 • Лесно усвоими зеленчуци: грах или леща
 • Ябълки, круши, ананас, папая или авокадо
 • Всички видове ориз или просо
  супата е чудесен начин за детоксикация на организма през студените дни

Пречистващо организма лечение

Това пречистващо лечение, базирано на сокове и супи, се провежда от втория до шестия ден, казано с други думи – в продължение на пет дни. То трябва да се извършва по следния начин:

Не е задължително да използвате всички съставки, а по-скоро тези, които са типични за  района, в който живеете, както и за сезона, в който провеждате лечението:

 • Преди закуска: две чаши топла вода със сок от половин лимон и една супена лъжица ленено семе.
 • Закуска: Сок от ябълка, круша, морков, ананас или джинджифил. Три дни.
 • Обяд: Сок от зеле, цвекло, ябълки и моркови. Варен пълнозърнест ориз с водорасли.
 • Следобедна закуска: Сок от зеле, цвекло, ябълки и моркови. Една печена ябълка с канела и шепа сушени плодове.
 • Вечеря: Супа от зеле, моркови, лук, чесън, праз, тиква и артишок. Добавете по желание  органични водорасли, малко морска сол, лют червен пипер и една супена лъжица ленено семе. Изяжте със супата едно твърдо сварено яйце или леща.

натуралните сокове са отлично средство за пречистване на организма

Няколко важни съвета

 • Това пречистване на организма не трябва да се превръща в страдание, при което постоянно изпитвате глад. Ако е така  може да увеличите порциона на всяко хранене, но винаги се опитвайте да избирате подходящите продукти, да дъвчете добре и да се храните спокойно.
 • През деня пийте пречистващи чайове от глухарче, кардамон и хвощ, подсладени с малко мед, кафява захар или стевия.
 • Изключително важно е да ходите редовно по голяма нужда, за да може детоксикацията на организма ви да протича ефикасно. Ако въпреки лененото семе продължавате да имате затруднения, трябва да си правите ежедневно клизма с топла вода.
 • По време на пречистването трябва да се избягват големите физически натоварвания, както и стресови ситуации. За предпочитане е да се откажете да правите такива по време на детоксикиращата седмица. Или изберете леки упражнения като стречинг, дишане, кратки разходки до дома или в парка и т.н.

Надяваме се, че ви е било приятно да прочетете тази статия и да научите как да детоксикирате организма си за седмица със сокове и супи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.