Детоксикирайте организма си със сокове и супи

Най-добре е сами да си приготвяте сокове с блендер, но ако нямате такъв, можете да изберете органични, натурални сокове от магазините за здравословни  и диетични храни.
Детоксикирайте организма си със сокове и супи
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Пречистването или детоксикацията на организма му помага да изхвърли токсините, да подоб ри функционирането на органите, да се предпази от стареене и появата на хронични заболявания .  Освен това ще контролирате теглото си, ще се радвате на добро здраве и   ще бъдете щастливи.

В тази статия ще ви обясним как лесно да детоксикирате организма си за седмица с помощта на натурални средства. Благодарение на полезните качества на плодовете и зеленчуците, приемани под формата на сокове и супи, ще пречистите тялото си само за седмица.

Приготвяне на пречистващите средства

За да приготвите тези пречистващи средства трябва да бъдете гъвкави и да използвате сезонни плодове и зеленчуци . Ако ще детоксикирате организма си през по-студените дни е добре да си приготвяте затоплящи супи, а в по-топлите дни изберете освежаващи плодови сокове. И двата варианта п речистват организма и му осигуряват минерали. А можете да ги комбинирате.

Най-добре е сами да си приготвяте сокове с блендер, но ако нямате такъв, можете да изберете органични, натурални сокове от магазините за здравословни  и диетични храни. Уверете се, че соковете не съдържат захар или други вредни съставки, които биха попречили на детоксикирането на тялото ви.

пречистете организма си с помощта на сокове и супи
Какво е лечебна криза?

Преди да започнете с детоксикацията трябва да знаете какво представлява лечебната криза. Всеки път, когато организмът ви е пълен с токсини ( случва се с повечето хора, поради неправилно хранене, вредни навици и други фактори ) трябва да се подложите на пр е чистване, от което се нуждае тялото ви, за да изхвърли вредните токсини. Първоначално това би могло да доведе до появата на дискомфорт, главоболие, отделяне на секрети, диария и др.

Освен това понякога се появяват симптоми на предишни заболявания, които дори могат да се влошат за определено време. Това е нормално и е знак, че организмът ви реагира правилно. Въпреки това е добре да посетите лекар или хомеопат за преглед , особено ако имате някакво заболяване. Ако приемате лекарства, също е добре да се консултирате със специалист.

Първият и последният ден

Тъй като много хора не се хранят здравословно, за да избегнете появата на сериозна лечебна криза, първият и последният ден от този режим на детоксикация трябва да бъдат адаптиращи. Това означава, че просто трябва да положите усилия да се храните здравословно, без да консумират следните продукти:

 • Червено месо
 • Пържени храни
 • Захар
 • Хляб, сладкиши, бисквити и подобни продукти

Вместо това заложете на :

 • Салата със сушени плодове
 • Супи, яхнии или зеленчукови бульони
 • Лесно усвоими зеленчуци: грах или леща
 • Ябълки, круши, ананас, папая или авокадо
 • Всички видове ориз или просо
  супата е чудесен начин за детоксикация на организма през студените дни

Пречистващо организма лечение

Това пречистващо лечение, базирано на сокове и супи, се провежда от втория до шестия ден, казано с други думи – в продължение на пет дни. То трябва да се извършва по следния начин:

Не е задължително да използвате всички съставки, а по-скоро тези, които са типични за  района, в който живеете, както и за сезона, в който провеждате лечението:

 • Преди закуска: две чаши топла вода със сок от половин лимон и една супена лъжица ленено семе.
 • Закуска: Сок от ябълка, круша, морков, ананас или джинджифил. Три дни.
 • Обяд: Сок от зеле, цвекло, ябълки и моркови. Варен пълнозърнест ориз с водорасли.
 • Следобедна закуска: Сок от зеле, цвекло, ябълки и моркови. Една печена ябълка с канела и шепа сушени плодове.
 • Вечеря: Супа от зеле, моркови, лук, чесън, праз, тиква и артишок. Добавете по желание  органични водорасли, малко морска сол, лют червен пипер и една супена лъжица ленено семе. Изяжте със супата едно твърдо сварено яйце или леща.

натуралните сокове са отлично средство за пречистване на организма

Няколко важни съвета

 • Това пречистване на организма не трябва да се превръща в страдание, при което постоянно изпитвате глад. Ако е така  може да увеличите порциона на всяко хранене, но винаги се опитвайте да избирате подходящите продукти, да дъвчете добре и да се храните спокойно.
 • През деня пийте пречистващи чайове от глухарче, кардамон и хвощ, подсладени с малко мед, кафява захар или стевия.
 • Изключително важно е да ходите редовно по голяма нужда, за да може детоксикацията на организма ви да протича ефикасно. Ако въпреки лененото семе продължавате да имате затруднения, трябва да си правите ежедневно клизма с топла вода.
 • По време на пречистването трябва да се избягват големите физически натоварвания, както и стресови ситуации. За предпочитане е да се откажете да правите такива по време на детоксикиращата седмица. Или изберете леки упражнения като стречинг, дишане, кратки разходки до дома или в парка и т.н.

Надяваме се, че ви е било приятно да прочетете тази статия и да научите как да детоксикирате организма си за седмица със сокове и супи!

Може да ви заинтересува ...
Съвети за детоксикация на организма
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Съвети за детоксикация на организма

Търсите съвети за детоксикация на организма? Когато организмът ви приема вредни вещества от храната или от околната среда, той не работи оптимално.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.