Шест рецепти, които ще помогнат на детето ви да прояде зеленчуци

Децата обикновено не обичат зеленчуци. Въпреки това трябва да ги консумират, за да растат и да се развиват правилно. В тази статия ще споделим някои креативни рецепти, които ще ви помогнат да включите зеленчуците в храненето на семейството си.
Шест рецепти, които ще помогнат на детето ви да прояде зеленчуци

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 26 август, 2022

Зеленчуците и бобовите растения са големи източници на хранителни вещества за децата. Всички сме наясно обаче, че много от децата не ги харесват. Въпреки това, ако вложите малко креативност, може да приготвите рецепти, които ще помогнат на детето ви да прояде зеленчуци.

Всички сме били деца някога. Вероятно сме мразили някои от зеленчуците, които родителите ни са ни карали да ядем у дома. Но рецептите, които ще споделим тук, ще накарат детето ви да заобича зеленчуците.

Вкусни рецепти, които ще помогнат на детето ви да прояде зеленчуци

Най-добрият начин да накарате детето да прояде зеленчуци се крие в изкуството на маскировката. В крайна сметка никое дете не би устояло на пица или хамбургер. Друг вариант е да ги включите в соковете или десертите, които консумират сутрин или между храненията.

Опитайте някоя от следните рецепти:

1. Бургери с леща и патладжан, които ще накарат детето ви да прояде зеленчуци

Съставки

  • 2 купи суров, обелен и нарязан патладжан (500 г)
  • 2 купи сурова леща (500 г)
  • 4 супени лъжици овес (40 г)
  • 2 фино нарязани глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ситно нарязан стрък целина
  • 3 супени лъжици царевично нишесте (30 г)
  • 3 супени лъжици пшенично брашно (30 г)
  • Пресен накълцан магданоз (на вкус)
  • Пипер, олио и сол (на вкус)

Начин на приготвяне

  • Накиснете лещата в продължение на поне три часа. Най-добре е да направите това в деня в деня преди готвенето.
  • Изсипете предварително накиснатата леща в тенджера с вряла вода. Оставете я да се вари най-малко 15 минути.
  • Прецедете добре лещата и запазете бульона за приготвяне на супи или нудли.
  • Задушете лука, патладжана, чесъна и целината в олиото за около 10 минути на средна температура.
  • Намачкайте лещата с вилица или пасатор. Добавете задушените зеленчуци.
  • Подправете със сол, пипер и ситно нарязан магданоз. Добавете овеса и царевичното нишесте. Налейте малко олио в загрят тиган. След това оформете кюфтето за бургера от тази смес и запечете на тигана.
  • Сервирайте с традиционни питки за бургери или с ориз.

2. Бургери с говеждо месо, моркови и спанак, които ще накарат детето ви да прояде зеленчуци

Бургери с говеждо и спанак, които ще помогнат на детето да прояде зеленчуци

Съставки

  • 500 г мляно говеждо, агнешко или свинско (може да ги направите и с пуешко или пилешко месо)
  • 250 г ситно настърган морков
  • 250 г фино нарязан спанак
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 1 чаена лъжица кимион (5 г)
  • 2 супени лъжици куркума на прах (20 г)
  • 3 супени лъжици галета (30 г)
  • Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • Смесете всички съставки.
  • Ако предпочитате версия без глутен, не слагайте галетата.
  • Оформете бургерите и ги изпържете с всички подправки.
  • Сервирайте с традиционни питки за бургери или с ориз.
  • Може да замените морковите с броколи (просто ги накълцайте на ситно и ги добавете към суровото месо).

3. Тиквена разядка, която се сервира с хляб и която ще накара детето ви да прояде зеленчуци

Съставки

  • 300 грама тиква
  • 1 чаена лъжица пресен, настърган джинджифил (5 г)
  • 1 намачкана скилидка чесън
  • Зехтин, сол и пипер (на вкус)
  • Препечени семена от чиа, ленено семе и сусамово семе (по желание)

Начин на приготвяне

Тази разядка е идеална за намазване върху филия хляб и е подходяща при приготвяне на сандвичи за децата.

  • Нарежете тиквата на филийки и ги изпечете във фурната.
  • Оставете резените тиква във фурната, докато омекнат.
  • Извадете тиквата от фурната и отстранете кората. Може да изпечете кората малко повече, да я поръсите със сол и да я сервирате като снакс.
  • Сложете тиквата, джинджифила и чесъна в блендер или пасатор.
  • Пасирайте, след което добавете олиото, солта и семената по ваш избор. Оставете да престои.

4. Пица със суров доматен сос и зеленчуци

Съставки

  • 2 зрели домата
  • 1 тиквичка
  • ½ червена чушка
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица нарязани каперси (10 г)
  • 2 супени лъжици черни маслини нарязани и без костилка (20 г)
  • 250 г настъргано сирене моцарела
  • Мащерка или босилек на вкус (сушени или пресни)
  • Сол и пипер (на вкус)
  • 400 г пшенично брашно
  • 200 мл топла вода
  • 5 супени лъжици зехтин или царевично олио (50 мл)

Начин на приготвяне

  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Смесете в купа брашното, водата и половината олио. Подправете със сол. Може да добавите от подправките по ваш избор.
  • Когато сместа започне да придобива форма, изсипете сместа върху повърхност, поръсена с брашно и размесете с ръце в продължение на около 5 минути.
  • Оформете тестото във формата на топче. Покрийте го с кърпа и оставете да престои 10 минути.
  • Почистете доматите. След това ги настържете. По този начин ще ги намачкате и същевременно ще отстраните люспите.
  • Сложете при доматите останалото олио, накълцания чесън, нарязаните каперси, фино нарязаните подправки по ваш избор, солта и пипера.
  • Нарежете лука и чушката на колелца. Отстранете краищата на тиквичката и я отрежете наполовина. След това я нарежете на полумесеци.
  • Разточете тестото с помощта на точилка, докато покрие тавата или формата за печене, в която ще готвите пицата.
  • Изсипете суровия доматен сос и зеленчуците върху тестото. Накрая добавете сиренето и маслините.
  • Печете в продължение на 15 минути.

Можете да използвате друг вид сирене или дори да направите пицата без сирене, ако предпочитате вегетарианска пица.

5. Сок от цвекло, ягоди и портокал

Съставки

  • 2 бр. цвекло
  • 10 ягоди
  • 2 чаши прясно изцеден портокалов сок (500 мл)
  • Мед или мусковадо на вкус
  • Вода на вкус

Начин на приготвяне

  • Нарежете цвеклото на кубчета и го пасирайте заедно с портокаловия сок и ягодите в блендер или пасатор.
  • Добавете мед или мусковадо на вкус.
  • Може да добавите и малко вода, ако напитката ви е твърде гъста или ако портокаловият сок ви е твърде кисел.

Сокът трябва да се изпие с всичките му налични фибри, но някои деца не ги харесват изобщо. Ако детето ви не ги понася, може да прецедите сока.

6. Брауни с черен боб без глутен

Брауни, което ще помогне на детето да прояде зеленчуци

Съставки

  • 1 ½ чаша черен боб (375 г)
  • 3 супени лъжици неподсладено какао на прах (30 г)
  • 1/2 чаша овес или брашно (125 г)
  • 1/4 чаша мусковадо (62, 5 г)
  • 2 супени лъжици ванилов екстракт (20 мл)
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер (2,5 г)
  • 1/2 чаша шоколадов чипс (125 г) (по желание)

Начин на приготвяне

  • Накиснете черния боб един ден преди да приготвите браунито.
  • Сварете черния боб докато омекне, без да добавяте сол.
  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Сложете в блендер или пасатор всички съставки без шоколадовия чипс. Сместа трябва да бъде гъста, добре пасирана и без бучки.
  • Изсипете сместа в квадратна форма и добавете шоколадовия чипс.
  • Печете в продължение на 15 до 18 минути.
  • Оставете да се охлади 10 минути преди да консумирате.
  • Може да добавите също два узрели банана в сместа вместо захар.

Заключение

За да накарате децата си да заобичат зеленчуците, всичко, което трябва да направите е да им предложите различни варианти и да разнообразите малко менюто им. Това, което отблъсква децата от зеленчуците, е че им ги сервираме винаги по едни и същи начини. Креативността е това, което ще накара децата ви да се осмелят да опитат нови храни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016.
  • Costa Rogrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.