Три вкусни рецепти с овесени ядки

Овесените ядки се препоръчват от редица диетолози, заради ценните си хранителни вещества. Днес ще споделим с вас три вкусни рецепти с овесени ядки, които да добавите към менюто си.
Три вкусни рецепти с овесени ядки
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Обикновено похапваме овесени ядки за закуска, но ви съветваме да ги добавите и към вечерята си или да ги приемате като междинна закуска за задоволяване на глада. Можете да си приготвите безчет рецепти с овесени ядки – от енергийни барчета до кремове и десерти. В тази статия ще споделим с вас три вкусни рецепти с овесени ядки, които да включите в менюто си.

Вероятно знаете, че овесените ядки са вид зърнена култура.

Но знаете ли, защо се препоръчват толкова често?

Причината за това е, че са богати на фибри, протеини, ненаситени мазнини, витамини В и Е и линолова киселина. Освен това са богат източник на минерали като:

  • Магнезий
  • Мед
  • Фосфор
  • Желязо
  • Калий
  • Цинк
  • Калций

Ето защо има толкова много основателни причини да включите овесените ядки в менюто си.

Какво чакате още?

Опитайте тези три вкусни рецепти с овесени ядки! Заради съдържанието си на фибри те са чудесен помощник и за хората, желаещи да отслабват!

Три вкусни рецепти с овесени ядки

1.Мъфини с овесени ядки
рецепти с овесени ядки - мъфини

Дори да сте с идеално тегло и да се храните здравословно, не трябва да загърбвате любимите си храни, само за да избегнете приема на калории и въглехидрати. С тази рецепта ще си приготвите вкусна закуска или десерт, без да се чувствате виновни, че ще хапвате нещо сладко.

Съставки

  • 1 чаша овесени ядки (105 г)
  • 3 супени лъжици овесено брашно (45 г)
  • 2 супени лъжици мед (50 г)
  • 3 супени лъжици с връх бакпулвер (45 г)
  • 2 яйца
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 1 чаша нискомаслен маргарин (200 г)
  • 2 супени лъжици настъргани лимонови кори (30 г)
  • 1/4 чаша нискомаслено мляко (62 мл)
  • 1/4 чаша настърган тъмен шоколад (50 г)

Начин на приготвяне

  1. Смесете овесените ядки, брашното и солта в купа.
  2. Прибавете меда, яйцата, лимона, маргарина и млякото. Разбъркайте съставките добре с миксер докато получите хомогенна смес.
  3. Вземете форма за мъфини и я поръсете с брашно. Поставете малко настърган шоколад на дъното и изсипете сместа отгоре.
  4. Накрая поръсете мъфините с още малко шоколад отгоре и поставете формичката в предварително загрята фурна (190 °C). Печете 20-30 минути.
  5. Оставете мъфините да изстинат, преди да ги извадите от формичката.

2.Палачинки с овесени ядки

Обикновено хапваме палачинки за закуска, но това не е задължително нали?

С тази нискокалорична рецепта можете да ги похапвате, когато поискате! Не се тревожете, че ще напълнеете. Ще осигурите на организма си редица полезни вещества от тези вкусни рецепти с овесени ядки.

Съставки

  • 2 чаши овесени ядки (210 г)
  • 2 супени лъжици бакпулвер (30 г)
  • 1/4 бадемово мляко (62 мл)
  • 3 белтъка
  • 2 супени лъжици канела (30 г)
  • 2 пълни лъжици мед (50 г)
  • 1 банан
  • 1 супена лъжица фъстъчено масло

Начин на приготвяне

  1. Смесете овесените ядки, бакпулвера и канелата в голяма купа.
  2. След това смесете бадемовото мляко, белтъците и меда в отделен съд.
  3. Прибавете получената смес към първия микс.
  4. Изсипете всичко в блендер и прибавете банана и фъстъченото масло. Бъркайте на средна скорост докато получите гладка смес.
  5. Затоплете малко зехтин в тиган.
  6. Вземайте от палачинковата смес с черпак и изсипвайте съдържанието му в тигана. Изчакайте палачинката да се опече от едната страна и я обърнете, за да опечете и от другата.
  7. Сервирайте с плодове

3.Бисквити с овесени ядки
бисквити с овесени ядки

Няма нищо по-хубаво от здравословната и вкусна следобедна закуска.

В следващите редове ще ви дадем рецепта за бисквити с овесени ядки, които ще ви накарат да си оближете пръстите. Обикновено бисквитите с овесени ядки са твърди, но приготвените по този начин – не са.

Съставки

  • 2 чаши овесено брашно (210 г)
  • 1 супена лъжица сода за хляб (9 г)
  • 2 супени лъжици разтопен нискомаслен маргарин (40 мл)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 2 супени лъжици мед (50 г)
  • 2 пълни супени лъжици кафява захар (30 г)
  • 1 супена лъжица канела (15 г)
  • 1 супена лъжица ванилова есенция (15 мл)
  • 2 яйца
  • 1 жълтък
  • 4 чаши овесени ядки (420 г)

Препоръчваме ви да прочетете и: Кралски десерт: лимонова шарлота

Начин на приготвяне

  1. Смесете брашното, содата за хляб, солта и кафявата захар.
  2. След това с миксер разбъркайте разтопения маргарин с канелата, ванилията, яйцата и жълтъка, докато получите пухкава смес.
  3. Смесете двата микса и ги бъркайте, докато станат хомогенни. След това прибавете овесените ядки и продължете с бъркането.
  4. Разделете сместа на малки топчета и ги оформете като бисквити. Поставете ги върху набрашнена тава за печене.
  5. Поставете ги в загрята на 180 °C фурна за 20 минути, докато придобият златист цвят. Разтопеният маргарин ще направи тези бисквити по-меки.

Воала! Опитайте тези рецепти и бон апети!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Butt, M. S., Tahir-Nadeem, M., Khan, M. K. I., Shabir, R., & Butt, M. S. (2008). Oat: Unique among the cereals. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-008-0698-7
  • Slavin, J. L. (2005). Dietary fiber and body weight. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.08.018
  • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
  • Fulgoni, V. L., Brauchla, M., Fleige, L., & Chu, Y. (2019). Oatmeal-containing breakfast is associated with better diet quality and higher intake of key food groups and nutrients compared to other breakfasts in children. Nutrients11(5). https://doi.org/10.3390/nu11050964

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.