Овесените ядки се препоръчват от редица диетолози, заради ценните си хранителни вещества. Днес ще споделим с вас три вкусни рецепти с овесени ядки, които да добавите към менюто си.
Обикновено похапваме овесени ядки за закуска, но ви съветваме да ги добавите и към вечерята си или да ги приемате като междинна закуска за задоволяване на глада. Можете да си приготвите безчет рецепти с овесени ядки – от енергийни барчета до кремове и десерти. В тази статия ще споделим с вас три вкусни рецепти с овесени ядки, които да включите в менюто си.
Вероятно знаете, че овесените ядки са вид зърнена култура.
Ето защо има толкова много основателни причини да включите овесените ядки в менюто си.
Какво чакате още?
Опитайте тези три вкусни рецепти с овесени ядки! Заради съдържанието си на фибри те са чудесен помощник и за хората, желаещи да отслабват!
Три вкусни рецепти с овесени ядки
1.Мъфини с овесени ядки
Дори да сте с идеално тегло и да се храните здравословно, не трябва да загърбвате любимите си храни, само за да избегнете приема на калории и въглехидрати. С тази рецепта ще си приготвите вкусна закуска или десерт, без да се чувствате виновни, че ще хапвате нещо сладко.
Оставете мъфините да изстинат, преди да ги извадите от формичката.
2.Палачинки с овесени ядки
Обикновено хапваме палачинки за закуска, но това не е задължително нали?
С тази нискокалорична рецепта можете да ги похапвате, когато поискате! Не се тревожете, че ще напълнеете. Ще осигурите на организма си редица полезни вещества от тези вкусни рецепти с овесени ядки.
Смесете овесените ядки, бакпулвера и канелата в голяма купа.
След това смесете бадемовото мляко, белтъците и меда в отделен съд.
Прибавете получената смес към първия микс.
Изсипете всичко в блендер и прибавете банана и фъстъченото масло. Бъркайте на средна скорост докато получите гладка смес.
Затоплете малко зехтин в тиган.
Вземайте от палачинковата смес с черпак и изсипвайте съдържанието му в тигана. Изчакайте палачинката да се опече от едната страна и я обърнете, за да опечете и от другата.
Няма нищо по-хубаво от здравословната и вкусна следобедна закуска.
В следващите редове ще ви дадем рецепта за бисквити с овесени ядки, които ще ви накарат да си оближете пръстите. Обикновено бисквитите с овесени ядки са твърди, но приготвените по този начин – не са.
Butt, M. S., Tahir-Nadeem, M., Khan, M. K. I., Shabir, R., & Butt, M. S. (2008). Oat: Unique among the cereals. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-008-0698-7
Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
Fulgoni, V. L., Brauchla, M., Fleige, L., & Chu, Y. (2019). Oatmeal-containing breakfast is associated with better diet quality and higher intake of key food groups and nutrients compared to other breakfasts in children. Nutrients, 11(5). https://doi.org/10.3390/nu11050964
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.