Черният шоколад и 10 от най–важните му ползи

Шоколадът съдържа много фибри, а това означава, че притежава свойството да засища.
Черният шоколад и 10 от най–важните му ползи
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Консумацията на черен шоколад всеки ден въздейства благоприятно върху здравето на човека. В тази статия ще научите част от ползите на черния шоколад. Някои от тях са истинска изненада.

1. Намалява риска от получаване на удар

Според проучвания, направени в Швеция с група от над 2 000 жени, тези от тях, които са консумирали по 45 грама черен шоколад седмично, са били изложени по-малко на риск от получаване на удар. Вероятността за такъв здравословен проблем се намалява с поне 20 %, ако хапвате редовно черен шоколад.

2. Помага за укрепване на сърцето

Черният шоколад помага за укрепване на сърцето

Редовната му консумацията спомага за редуцирането на т.нар. „лош” холестерол в кръвта. Освен това нормализира кръвното налягане и по този начин намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.

3. Помага, като ви поддържа сити

Шоколадът съдържа много фибри, а това означава, че притежава свойството да засища. Липсата на апетит е добре дошла, когато желаем да отслабнем или да поддържане теглото нормално при напрегнат работен ден.

4. Бори се с диабета

Редовната консумация на черен шоколад може да пребори заболяване като диабета.

Това проучване е все още в процес и въпреки че не е категорично потвърдено, учените смятат, че редовната консумация на черен шоколад може да пребори заболяване като диабета. Това се дължи на свойството му да повишава чувствителността към инсулина.

5. Добър е за кожата ви

Шоколадът  е богат на флавоноиди. Това са антиоксиданти, които притежават способността да защитават кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Разбира се, не се заблуждавайте, че единствено консумацията на парченце черен шоколад ще спести изгаряне. Задължително използвайте слънцезащитен крем, ако сте с намерение да се изложете на слънце за дълъг период от време.

6. Помага да се облекчи кашлица

Черният шоколад помага да се облекчи кашлицата.

Сред съставките на шоколада присъства и такава, която се нарича теобромин. Тя действа върху определена част от мозъка, която провокира кашляне.

7. Черният шоколад помага за подобряване на настроението

Когато един човек е депресиран, стресиран или се чувства като в дупка, е препоръчително да изяжда по едно блокче шоколад. Тази храна ще го провокира да се чувства по-добре. Добра идея е винаги да имате шоколад под ръка, в моменти на силно влошаване на емоционалното състояние.

8. Помага за подобряване на кръвообращението

Шоколадът притежава антикоагулантни свойства.

Шоколадът притежава антикоагулантни свойства. Ако го консумирате редовно и в умерени дози, ще подобрите кръвообращението. Въздействието му наподобява ефекта от аспирина.

9. Той е важен за подобряване на зрението

Особено когато става дума за кръвта, достигаща до мозъка, учени смятат, че редовната консумация на черен шоколад е ефикасен начин за подпомагане кръвоснабдяването на ретината. А това означава, че  е възможно да подобрите зрението.

10. Може да стимулира интелигентността ви

Според някои проучвания, повишаването на притока на кръв към мозъка, прави човека по-внимателен и по-буден, т.е. по-способен да учи и възприема информация.

Важно е да знаем, че всички изброени свойства на шоколада, се отнасят само за черния. Той е изключително богат на флавоноиди. За да сме по-конкретни в напътствията, ще уточним, че богатият  на  флавоноиди шоколад, е със съдържание на какао поне 70 %.

Вкусният и апетитен шоколад не само е любима храна  на милиони хора по света. Той е изключително полезен, благодарение на съставките си. Консумацията му в умерена доза допринася за здравето на човека. Поставайте го на трапезата си редовно, за да може всеки орган от тялото да извлече ползите. Това се отнася особено за два важни органа – сърцето и мозъка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.