Кралски десерт: лимонова шарлота

Лимоновата шарлота е наистина освежаващ, лесен, вкусен и здравословен десерт за цялото семейство. Десерт достоен за крале.
Кралски десерт: лимонова шарлота

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Кутия бисквити, кондензирано мляко и няколко лимонатова е всичко, от което се нуждаете, за да приготвите този вкусен десерт, идеален за следобедна закуска или за подслаждане след вечеря. Днес ще ви дадем вкусна и лесна рецепта за приготвянето на лимонова шарлота.

Тя прилича на лимоновия пай, въпреки че при него се използват яйца и захар. Прочетете следващите редове и разберете как да си приготвяте този невероятен френски десерт.

Необходими продукти за лимоновата шарлота

За да си приготвите тази лимонова шарлота ви трябва кутия неподсладено кондензирано мляко, кутия подсладено кондензирано мляко и поне два пакета чаени бисквитиТайната на този десерт се крие в бисквитите.

бисквити за десерт

По отношение на количеството на необходимите продукти ще уточним, че една кутия неподсладено кондензирано мляко е с вместимост 360 мл. Обикновено кутиите с подсладено кондензирано мляко са 397 г. Необходими са ви и 170 г бисквити.

Не трябва да забравяме и звездната съставка: лимоните. Около шест – осем лимона (1 кг) ще ви бъдат достатъчни, за да приготвите необходимия ви сок. Трябват ви 16 супени лъжици или 200 мл сок.

По желание можете да добавите вкус и аромат с помощта на половин кутия сметана (225 г) и две чаени лъжички канела на прах. Тези две съставки ги няма в оригиналната рецепта, можете да ги използвате, ако искате.

Рецепта за лимонова шарлота

  1. Първо изцедете лимоните.
  2. Изсипете сока в голяма стъклена купа.
  3. Добавете неподсладеното и подсладеното кондензирано мляко.
  4. Трябва добре да разбъркате сместа, затова ви съветваме да използвате блендер.
  5. След като сте готови можете да започнете да оформяте пластовете на лимоновата шарлота.
  6. Вземете тортена чиния и подредете първия ред бисквити. Подредете ги плътно.
  7. След като сте готови с бисквитите изсипете малка част от крема върху тях и го загладете.
  8. Върху крема подредете още един ред бисквити по същия начин както и първия.

Изсипете останалия крем върху бисквитите. Тъй като тази част от крема е била на дъното на купата тя ще бъде по-гъста и по-ароматна.

десерт лимонова шарлота
Прочетете и: Как да си направите мехлем с чесън и лимон против разширени вени

Накрая поставете тортата във фризера

Най-хубавото на тази рецепта е, че не е необходима да използвате фурна. Тъкмо обратното. Трябва да поставите лимоновата шарлота във фризера. Дръжте тортата там поне 30 минути, за да може десертът да стегне.

Някои хора предпочитат да оставят тортата за цял ден в хладилник, а не във фризера. И двата начина са приемливи, но вторият ви дава възможност да контролирате по-добре крайния резултат. Тортата ще стегне, без да замръзва.

Преди да сервирате лимоновата шарлота можете да я поръсите с малко канела на прах. Някои хора настъргват и по малко лимонова кора отгоре. И двете украси подчертават вкуса и презентацията. Можете да покриете тортата и със сладкарска сметана.

Лимоновата шарлота – десерт на кралиците

Някои истории твърдят, че този десерт води началото си от Англия от времето на управление на крал Джордж III. А самата торта носи името на съпругата му – Шарлота фон Мекленбург-Щрелиц.

Друга история твърди че създателката на десерта Мари-Антоан Карем, го приготвя като променя рецептата за руска шарлота. А тази шарлота получава името си в чест на съпругата на цар Николай I, Шарлота Пруска.

Може и никога да не узнаем на коя Шарлота точно е кръстен този вкусен десерт. Това, което знаем със сигурност е, че заслужава почетното си място сред кралските десерти.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.