Три невероятно вкусни рецепти с киноа, които ще обикнете
Семената от киноа са добре познати в Южна Америка и Перу, защото Здравословни рецептирастението произлиза именно от там. Те са много полезни и идеално се съчетават с други храни. Ето защо има и толкова много рецепти с киноа, за които трябва да научите.
Ако все още не знаете достатъчно за семената киноа, не се притеснявайте! Ние ще ви разкажем всичко необходимо, ще ви предоставим нужната информация, заедно с няколко няколко кулинарни рецепти.
Киноа може да се използва в приготвянето на хляб, топли ястия и салати. Изключително полезните и високи хранителни стойности го правят много популярно в наши дни.
Всъщност, киноа е семе. То притежава всички необходими хранителни свойства, но в кулинарията се прилага по-скоро като зърнена култура, която не съдържа глутен.
Неговите хранителни качества са забележителни. Всеки 100 грама киноа съдържат приблизително 16 грама протеин, което напълно обяснява защо интересът към употребата му е толкова голям.
Неслучайно хората го наричат супер храна, предстои да ви разкажем защо.
Киноа:
⦁ Контролира високите нива на лош холестерол.
⦁ Действа като антиоксидант.
⦁ Идеален е за хора страдащи от целиакия (непонисимост към глутен).
⦁ Спомага за укрепване на косата.
⦁ Поддържа кожата ви хидратирана.
⦁ Намалява мигрената.
Сега, след като вече знаем за полезните му свойства, нека погледнем и няколко от възможните му приложения в кулинарното ви меню.
Препоръчваме: 3 здравословни начина да сготвите пилешки гърди
Три кулинарни рецепти с киноа
1. Рецепти с киноа и зеленчуци
Киноа със зеленчуци е перфектен избор! Особено, ако предпочитате вкусна, диетична и здравословна храна.
Необходими продукти:
⦁ 1 чаша сурова киноа (80 грама)
⦁ 1 глава лук
⦁ 2 моркова
⦁ 1 чаша гъби (125 грама)
⦁ 1/2 патладжан
⦁ 1 скилидка чесън
⦁ 1 чаша листно цвекло
⦁ 2 чаши зеленчуков бульон (500 милилитра)
⦁ 1 чаша настъргано сирене
Начин на приготвяне:
⦁ Поставете киноата в цедка и изплакнете обилно под крана със студена вода.
⦁ След това изцедете, а после сварете за 10 минути.
⦁ Обелете и измийте морковите, нарежете ги на кръгчета.
⦁ Нарежете патладжана и гъбите и добавете към тях листното цвекло скилидката чесън.
⦁ В тиган (на не много висока температура) налейте малко олио и поставете зеленчуците с чесъна. Запържете до златисто.
⦁ Добавете сол и черен пипер на вкус.
⦁ Оставете на котлона още 3 минути, като разбърквате често, след което отстранете.
2.Рецепти с киноа и пилешко месо
Това е чудесно, балансирано ястие, богато на фибри, протеини и витамини. Много е лесно за приготвяне и е идеално блюдо за вашата вечеря.
Необходими продукти:
⦁ 1 чаша сурова киноа (80 грама)
⦁ 1 месо от пилешки гърди
⦁ 2 чушки (зелена и червена)
⦁ 1 глава лук
⦁ 1 скилидка чесън
⦁ 2 яйца
⦁ 1 супена лъжица кориандър (10 грама)
⦁ Соев сос (на вкус)
⦁ Джинджифил и/или други подправки (по ваш вкус)
Начин на приготвяне:
⦁ Най-напред добре изплакнете киноата. Измийте под течаща вода ползвайки цедка, след което изцедете добре.
⦁ Поставете на котлона подходящ съд с вода и сол на вкус. След като водата заври, добавете киноата.
⦁ След като киноата се свари (около 10 мин.), оставете да се утаи и внимателно прецедете.
⦁ Нарежете лука и чушките и ги залейте с малко олио.
⦁ Разбийте яйцата, добавете щипка сол и изсипете в подходящ съд.
⦁ Внимателно нарежете пилешките гърди на ленти и подправете с малко сол.
⦁ Поставете пилешките ленти в тиган с малко олио и запържете, но не до пълна готовност.
⦁ Отстранете леко запържените пилешки ленти от котлона и към тях прибавете нарязаните чушки и лук. Добавете още малко олио, ако е необходимо. Отново запържете за 5 минути.
⦁ Нарежете или стрийте в хаванче чесъна и го смесете с джинджифила и другите подправки (по ваш избор). Смесете добре.
⦁ Добавете сместа от подправки в тигана, заедно със зеленчуците и соевия сос.
⦁ Добавете киноата и пилешките ленти. Запържете още 5 минути, като разбърквате добре.
⦁ След като ястието е готово, изключете котлона и оставете, докато леко се охлади. Приятен апетит!
3.Рецепти с киноа и кисело мляко (йогурт)
Сладка рецепта, изключително здравословен вариант за вкусен десерт. Освен, че е много лесно, приготвянето на този десерт е изключително бързо.
Необходими продукти:
⦁ 1 чаша сурова киноа (80 грама)
⦁ Натурално кисело мляко (йогурт) (125 грама)
⦁ 1 супена лъжица мед, по избор (25 грама)
⦁ Ягоди или любимите ви плодове (колкото желаете)
⦁ 1/2 чаша орехи (30 грама)
⦁ Още ядки, каквито предпочитате
Начин на приготвяне:
⦁ Подгответе киноата, като обилно я измиете под течаща вода, с помощта на цедка.
⦁ Напълнете тенджера с вода, поставете я на котлона при висока температура. След като водата кипне, добавете киноата и варете около 15 минути, докато набъбне, така че да удвои естествения си размер.
⦁ Измийте и почистете плодовете от семки, дръжки или листенца, ако използвате ягоди.
⦁ Добавете киноата в съд заедно с киселото мляко и меда, като разбъркате, за да се смесят добре.
⦁ Поръсете отгоре с ядки и аранжирайте с плодове. Вече можете да се насладите на тази вкусна комбинация, идеална, както за закуска, така и за десерт. Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Abugoch James, L. E. (2009). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): Composition, chemistry, nutritional, and functional properties. Advances in Food and Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/S1043-4526(09)58001-1
- Collar, C. (2015). Quinoa. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00583-3
- Vilcacundo, R., & Hernández-Ledesma, B. (2017). Nutritional and biological value of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Current Opinion in Food Science. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2016.11.007