Как да си направим Aji Rocoto и Aji de Pollería - гарнитура за перуански ястия

Приготвянето на aji rocoto и aji de pollería за подобряване на вкуса и текстурата на ястията е лесно и бързо. Научете как да правите тези традиционни перуански сосове в тази статия.
Как да си направим Aji Rocoto и Aji de Pollería - гарнитура за перуански ястия
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Aji rocoto и aji de pollería са два известни перуански соса, които се използват за гарниране на различни ястия. Те подобряват вкуса на рецептите и осигуряват значително количество микроелементи и фитохимикали. В днешната статия ще ви научим как да приготвите и двата вкусни соса по прост начин.

Имайте предвид, че винаги трябва да използваме сосове в умерени количества в менюто си. Обикновено те са склонни да повишават енергийната стойност на ястията, така че редовната им консумация може да дисбалансира нашия енергиен прием и да означава повече калории. Както при всяко прогресивно увеличаване на енергията, това може да доведе до постепенно увеличаване на телесното тегло.

Като имате предвид това, нека да разгледаме тези два соса.

Aji Rocoto

Има няколко начина за приготвяне на тази рецепта. Някои хора го правят от сурови съставки, но други предпочитат първо да ги сотират или гриловат.

Имайте предвид, че крайният резултат може да е малко пикантен. Това обаче не е нещо лошо. Всъщност това се дължи на веществото капсаицин, което има редица ползи за здравето. Освен всичко друго, доказано е, че насърчава загубата на тегло.

Съставките за Aji Rocoto

Съставките, които ще ви трябват за аджи рокото, са както следва:

  • 4 люти чушки рокото
  • 1 глава лук
  • 4 сухари
  • 1/2 чаша Хуакатай (Southern Cone Marigold)
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 чаша нискомаслено мляко
  • няколко капки лимонов сок
  • 1 чаша прясно сирене
  • екстра върджин зехтин
  • 4 сварени картофа
  • 4 листа маруля
  • сол и черен пипер
Рецепта за пикантен карфиол
Перуанските сосове aji rocoto и aji de pollería могат да се използват за гарниране на меса, картофи и всякакви храни.

Смятаме, че бихте искали да прочетете: Три вкусни рецепти за веган сирене

Как да си направим Aji Rocoto

  1. Измийте и почистете чушките рокото отвътре и отвън. Най-добре е да ги поставите под течаща вода, да ги нарежете с нож и да отстраните жилките и семената. Колкото по-чисти и без семена са, толкова по-ниско е нивото на пикантност. Ако оставите част от семената, сосът може да е силен.
  2. Нарежете лука, хуакатай и чесъна на много малки парченца.
  3. Сложете зехтина в тиган и добавете първо лука. Когато лукът стане прозрачен, добавете чесъна, хуакатай и чушките рокото. Смесете всичко заедно и гответе на среден огън поне три минути.
  4. Когато готвенето приключи и сместа изстине, сложете всичко в блендера заедно с натрошените сухари. Блендирайте, като постепенно добавяте нискомасленото мляко и лимоновите капки. В този момент добавете солта и черния пипер.
  5. След това добавете натрошеното крема сирене и разбъркайте отново.
  6. След като е готов, поднесете соса в купа и отгоре поставете марулята, като около нея наредете сварените и нарязани картофи в чиния, за да ги потопите в соса. Украсете всичко със сварено яйце и маслини.
  7. Да ви е сладко!

Ají de pollería

Сега вижте как да приготвяте ají de pollería, сос, който обикновено придружава пиле на скара. Това е едно от най-известните ястия в перуанската кухня. Има неповторим вкус. Въпреки това, също е източник на калории поради съдържанието на масло.

Във всеки случай, той осигурява серия от фитонутриенти с антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за неутрализиране на образуването на свободни радикали. Този ефект е решаващ за предотвратяване на признаците на стареене, както се вижда от изследвания, публикувани в списанието Clinical Interventions in Aging.

Важно е да се отбележи, че винаги трябва да използвате висококачествено масло за приготвянето на този вид сос. В този случай е най-добре да изберете екстра върджин зехтин. Това масло съдържа значително количество омега 3 мастни киселини, които се оказват необходими за контролиране на възпалителните механизми в човешкото тяло.

Знаем, че ще искате да прочетете: Вегетариански бургери: две бързи и лесни рецепти

Съставки за aji de pollería

За да приготвите изискан aji de pollería, ще ви трябват следните съставки:

  • 6 жълти люти чушки без жилки и семки, нарязани наполовина
  • Вода
  • 1/2 скилидка чесън
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • Чаена лъжичка сух риган
  • Сол на вкус
  • 6 листа хуакатай
  • 1/2 чаша мляко
  • 5 супени лъжици зехтин
Вкусни перуански рецепти с Aji Rocoto
Aji de pollería обикновено придружава пиле на скара.

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Сложете шестте жълти люти чушки в тенджера и ги покрийте с вода. Гответе на среден огън за 15 минути.
  2. Когато времето изтече, оставете чушките да изстинат и махнете коричките.
  3. Сложете чушките в блендер заедно с половин скилидка чесън, чаена лъжичка горчица, чаена лъжичка сушен риган, солта, хуакатай, млякото и четири супени лъжици зехтин.
  4. След като всичко е пасирано, добавете още една супена лъжица зехтин и отново разбийте, докато сместа стане достатъчно гъста. Имайте предвид, че ако чушките не са добре почистени, резултатът може да бъде много лют.
  5. Насладете се на вашия сос!

Пригответе ají rocoto и ají de pollería у дома

Както видяхте, лесно е да приготвите ají rocoto и ají de pollería у дома, за да гарнирате различни ястия, особено рецепти за месо. И двата перуански соса ще добавят отличен вкус, като по този начин ще подобрят органолептичните характеристики на много традиционни рецепти. Както и да е, не забравяйте, че за приготвянето им е от решаващо значение да използвате качествени съставки.

Накрая е необходимо да се подчертае, че трябва да следвате серия от здравословни навици, за да поддържате добро здравословното си състояние. В този смисъл е необходимо да се уверите, че се храните здравословно и балансирано.

Също така е важно редовно да спортувате и да сте сигурни, че достатъчно се излагате безопасно на слънце. В противен случай може да страдате от дефицит на витамин D, много важно хранително вещество за контролиране на възпалението в тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044
  • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513
  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.