Намалете консумацията на месо с тези пет стратегии

Един важен детайл, за който трябва да сте наясно, е този, че когато намалите консумацията на месо, ще трябва да увеличите вашия прием на други храни за добавка към вашия хранителен принос.
Намалете консумацията на месо с тези пет стратегии
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Много хора се опитват да намалят консумацията на месо, особено през последните години. Те правят това или поради здравословни причини, за околната среда, личен избор или за спиране на насилието над животни. Обаче, много хора не знаят как да правят това по здравословен начин. Намалете консумацията на месо с ефективни стратегии.

Намаляването на консумацията на месо може да намали вашия риск от високо кръвно налягане, хиперхолестеролимия и проблеми с пикочната киселина. Обаче, за хора, които не са свикнали с това, правенето на такава стъпка твърде внезапно може да бъде радикална стъпка. Поради тази причина ще ви препоръчаме редица стратегии, така че да можете да намалите яденето на месо постепенно. По този начин ще е по-лесно да придобиете нови хранителни навици.

Намалете консумацията на месо с ефективни стратегии

1. Намалете консумацията на месо, защото не е полезно за здравето.

Намалете консумацията на месо: различни видове месо на маса

Обратно на вярванията на много хора, е възможно да спазите хранителните нужди на вашето тяло дори когато не ядете месо.

Има един широко разпространен мит, че месото е важно за поддържане на цялостното ви здравословно състояние. Обаче, това е мит, защото има широко разнообразие от храни, които ни осигуряват необходимите хранителни вещества за покриване на нашите хранителни потребности.

Относно това, е добра идея да започнете като намалявате седмичната честота, с която консумирате месо и също да намалите порциите, които ядете. И знайте, че месото не е само говеждо и пилешко, но също и:

  • Наденици
  • Обработени деликатесни меса
  • Пастети

2. Намалете консумацията на месо, защото зеленчуците и бобовите растения са вашите най-добри съюзници.

Важен факт, с който трябва да сте наясно, е за това, че като намалявате вашата консумация на месо, ще трябва да увеличите вашия прием на други храни. Това е за да можете да допълните хранителната стойност на месото.

Това увеличаване трябва да е под формата на зеленчуци, които ви дават желязото и протеина, от които тялото ви се нуждае. Така че, трябва да увеличите вашата консумация на бобови растения, тъй като те са чудесен източник на протеин, фибри, витамин B, минерали и желязо. Обаче, има и други храни като боб, соя и пълнозърнести храни като ориз, овес и пшеница.

3. Намалете консумацията на месо като планирате вашето седмично пазаруване.

Една сравнително лесна стратегия, която можете да изпълните, е да намалите консумацията на месо като спрете да го купувате. В края на краищата, няма да ядете месо, ако няма. Така че, опитайте се да купите повече зеленчуци, плодове и бобови растения, когато правите вашите седмични покупки. Ще бъдете изненадани от разнообразието на храни на растителна основа, които можете да намерите във вашия местен супермаркет, както и широкото разнообразие от ястия, които можете да приготвите с тях.

4. Намалете месото стъпка по стъпка.

Няколко бургера на маса

Ястията, приготвени със зеленчуци и бобови растения, са чудесен заместител на месото във вашата диета.

Както споменахме отгоре, е важно постепенно да намалите количестото месо, за да можете да постигнете целта си. За да направите това, можете да започнете с:

  • Премахването на месни продукти от вашата закуска.
  • Ядене на зеленчуци по няколко пъти на ден за да заместите надениците и другите животински продукти. Салати, омлети и зеленчукови гювечи са също добри варианти.
  • Откриването на нови рецепти без месо. Защото, когато откриете всичките налични възможности, ще бъдете по-уверени да намалите вашата консумация на месо.

Ако искате да намалите вашата консумация на месо поради здравословни причини, тогава най-добрата стратегия е да избирате наденици с малко мазнини и постни меса като пуйка и пилешко. По подобен начин, ако искате да намалите вашата консмация на месо, защото ще ставате вегетарианец или веган, тогава ще искате да намалите изцяло вашата консумация на всичко, съдържащо месо или животински продукти, в зависимост от вашия случай. По който и да е начин, е винаги по-лесно да правите постепенни промени за вашето тяло, за да може по-добре да се усвоят промените в диетата.

5. Яжте риба вместо месо.

Ако сте от тези хора, които искат да спрат яденето на месо поради здравословни причини и не искате да започвате вегетарианска диета, тогава добавете повече риба във вашите ястия. Това е чудесен заместител на другите меса в повечето рецепти.

Например, леферът е отличен източник на омега-3 мастни киселини и добри мазнини. Поради тази причина е чудесно животинско за консумиране вместо други меса. Също така, другите риби като групер, ципура и хек са с ниско съдържание на мазнини и доста полезни за вашето тяло.

Заключение

Като цяло, ако искате да промените вашите хранителни навици и да намалите консумацията на месо, имайте предвид, че ако позволите на вашето тяло да се приспособи към всякакви промени, така че трябва да направите това постепенно. Обаче, когато спрете да ядете месо, тогава ще забележите резултатите и ще се чувствате много по-добре!

Благодарим за четенето!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Link, R., MS, & RD. Dieta vegetariana: Guía para principiantes y plan de comidas. Healthline. (2021, May 12). https://www.healthline.com/health/es/dieta-vegetariana
  • Shahidi F., Ambigaipalan P. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Sotos Prieto M., Guillen M., Sorlí J. V., Asensio E. Mª, Gillem Sáiz P., González J. I. et al . Consumo de carne y pescado en población mediterránea española de edad avanzada y alto riesgo cardiovascular. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Oct [citado  2022  Nov  23] ;  26( 5 ): 1033-1040. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000500017&lng=es.
  • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q. Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.