Топла вода с мед: 5 причини да я консумирате

Добавете малко лимонов сок и ще стимулирате процеса на прочистване на тялото посредством оптимизиране на чернодробната функция.
Топла вода с мед: 5 причини да я консумирате

Последна актуализация: 13 ноември, 2018

Консумацията на чаша топла вода с мед всеки ден не изисква кой знае какви финансови ресурси и вложения. Същевременно носи редица ползи. Това натурално средство е сред най-ефикасните и доказали се във времето.

Сутрин се събуждаме и нямаме време за кой знае какво. Правим нещата набързо. Закусваме каквото ни попадне пред очите, заедно с чаша ободряващо кафе, след което изхвърчаме от дома си, готови да се заемем с всички задачи в списъка за деня.

Стартирането на деня с чаша топла вода с мед може да даде на човека много ползи.

В допълнение към това, ако съчетаем напитката с балансирана и богата на хранителни вещества закуска, ще разполагаме с повече енергия и с по-силна и устойчива имунната система.

В днешната статия ще посочим 5 убедителни причини, поради които е желателно да направим чашата топла вода с мед неизменна част от ежедневното меню.

1. Топла вода с мед:  с нейна помощ може да отслабнете

Както знаете, медът е алтернатива на захарта. Той е богат на аминокиселини, витамини и минерали. Без съмнение, медът е отлично допълнение на хранителното меню на всеки човек и може да спомогне за намаляване на ежедневно приеманите калории.

Започвайте деня с чаша топла вода с мед и значително ще подобрите основните функции в тялото, които стимулират загубата на тегло:

 • Тя прочиства тялото
 • Носи усещане за ситост
 • Подобрява храносмилането и предпазва от запек
 • Зарежда с енергия и позволява да бъдем по-активни
Топла вода с мед

Ако искате да отслабнете по здравословен начин, не се колебайте да консумирате по чаша топла вода с мед и щипка канела.

Правете това, щом се събудите и преди лягане. Така ще ускорите метаболизма.

2. Да подобрите храносмилането

Още в самото начало на статията споменахме, че горещо препоръчваме първата напитка за деня след ставане, на празен стомах,  да е топла вода с мед.

 • Именно тогава храносмилателните сокове са най-чувствителни към натуралните съставки на меда и ензимите в него.
 • Горещата вода спомага и за извеждането на токсините от червата. Тя ги отстранява от стените и ги придвижва напред към елиминирането им от тялото.
 • По-късно, благодарение на прочистените черва и защитения стомах, тялото по-добре усвоява храната, която приемаме, извличайки ценните вещества от нея.
 • Не можем да забравим и факта, че пчелният мед е натурален антибиотик. Той се бори с бактериите, които провокират инфекция на стомаха.

3. Да стимулирате имунната система

Тук е моментът да споменем, че топлата вода с мед е натурално средство, което може да бъде ефикасно, стига да го консумираме ежедневно.

 • Това е единственият начин, по който всички системи в човешкото тяло постепенно укрепват и се възстановяват, благодарение на удивителните свойства на напитката и на съдържанието на витамини, минерали и аминокиселини, дължащи се на присъствието на меда. По този начин засилваме съпротивителните сили на тялото и се преборваме с патогените, които са навсякъде в околната среда и ни атакуват ежедневно.
 • Не можем да забравим, че това натурално средство също така действа като вътрешен регулатор – т.е внася баланс. Пример за това е нивото на кортизола в тялото, който понижава нивото на стреса.

Струва си да проявите постоянство и да консумирате чаша топла вода с мед всеки ден.

Червени кръвни клетки

4.  Да се справите с алергиите

Пчелният мед няма да прогони алергиите. Той обаче може да облекчи неприятните симптоми, които са свързани с тях – кашлица, сухо гърло, астма и нервност.

Освен това медът защитава човека от елементите в околната среда, които влияят на функциите на тялото.

5.  Ако добавите и лимон, ще детоксикирате тялото

Пчелен мед

Знаем, че напоследък прочистващите натурални средства са модерни. Казвайки това, не може да бъде по-категорични, че комбинацията от чаша вода с мед и лимон е една от най-лесните и бързи рецепти, на които може да се спрете. За целта се нуждаете от малко пчелен мед и сока от половин лимон.

 • Добавянето на лимонов сок стимулира процеса на прочистване на тялото посредством оптимизиране на чернодробната функция.
 • Съчетани заедно, лимонът, пчелният мед и горещата вода са полезно средство за пикочната система.

Обърнете внимание на това, когато решите да консумирате топла вода с мед и лимон

 • Не е препоръчително да се консумира мед от деца на възраст под 3 години.
 • Сама по себе си чаша топла вода с мед и лимон не бива да се възприема като пълноценна закуска.
 • Може да пристъпите към закуската 20 минути след консумацията на това натурално средство.
 • Никога не слагайте мед във вряла или кипяща вода. Това води до промяна на химичния състав на меда. Водата трябва да бъде хладка, а не вряла.
 • Винаги купувайте органично произведен пчелен мед. В наши дни може да откриете много продукти в магазина, които съдържат добавена захар.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.