Използвайте лимонови кори, за да излекувате стъпалата

За да постигнете най-добри резултати с това натурално средство, трябва да запомните, че е препоръчително да носите удобни обувки от дишаща материя.
Използвайте лимонови кори, за да излекувате стъпалата

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Често имаме склонността да подценяваме натоварването върху стъпалата, както и да не полагаме достатъчно грижи за тях и да не им отделяме вниманието, което заслужават. Имайте предвид, че си струва да посвещаваме повече време за грижа за кожата на стъпалата, за да бъде тя здрава и да не страда от инфекции. Предлагаме ви натурални средства за да излекувате стъпалата си.

За да бъде тя гладка и добре изглеждаща, трябва да поддържаме адекватна хигиена и да полагаме грижи, особено когато искаме да носим отворени обувки.

За нещастие много хора нямат изграден навик да се грижат оптимално за стъпалата си, а това води до появата на различни проблеми. Започват да усещат дискомфорт и да се оплакват от мазоли, напукани пети и гъбични инфекции.

Добрата новина е, че съществуват много натурални средства, които ефикасно се справят с този тип проблеми. С тяхното използване ще успеете да възстановите, освежите и излекувате стъпалата за нула време. Сред тези средства откриваме и добре познатите лимонови кори, които повечето хора в най-честия случай изхвърлят в боклука. Те не знаят, че кората на лимона предлага редица ползи за да излекувате стъпалата си.

Днес ще разгледаме положителното въздействие на лимонените кори върху здравето на краката и как да ги използвате за оптимален резултат.

Готови ли сте да дадете шанс на това натурално средство?

Лимонови кори за да излекувате стъпалата

Лимонови кори за да излекувате стъпала

Повечето хора просто изхвърлят корите от лимона в боклука, без да си дават сметка, че те притежават редица скрити свойства. Експерти твърдят, че те съдържат до 10 пъти повече витамин С, отколкото лимоновия сок, а също така много етерични масла и мощни антиоксиданти.

Повечето от полезните свойства на лимоновите кори могат да бъдат извлечени, като ги консумирате вътрешно. Смята се, че те лекуват ефикасно различни заболявания. За целите, които сме си поставили днес, възнамеряваме да използваме корите от лимон външно, за да  възстановите сухата и увредена кожа и да излекувате стъпалата.

Необходими са:

 • 1 голям лимон
 • 1 чифт чорапи

Начин на приложение:

 • Срежете лимона на две, така че двете половини идеално да покриват петата.
 • Напълно изстискайте сока от корите, преди да ги наложите върху засегнатите зони.
 • Натиснете добре, така че да паснат идеално.
 • След това обуйте чорапи и легнете да спите.
 • Тази процедура изисква задължително да я прилагате през нощта, тъй като лимоновите кори се нуждаят от няколко часа, за да окажат нужното въздействие.

Какви резултати да очаквате?

 • След 2-3 нощи ще започнете да забелязвате съществена промяна в състоянието на стъпалата. Мазолите ще бъдат по-меки, а напуканите пети започнат да се възстановяват.
 • Ако сте постоянни в приложението на натуралното средство ще успеете напълно да излекувате стъпалата си.

Рендосани лимонови кори и вазелин за стъпалата

Рендосани лимонови кори и вазелин за да излекувате стъпалата

Комбинацията от лимонови кори и вазелин представлява друго алтернативно натурално средство, което ускорява оздравителния процес при твърди и напукани пети.

То по естествен начин ексфолира кожата и отстранява мъртвите кожни клетки и други нечистотии, които допринасят за излекуването на стъпалата.

Вазелинът на свой ред е един от най-препоръчваните натурални продукти за овлажняване на тази част от тялото, тъй като защитава кожата и задържа влагата.

Необходими са:

 • 1 супена лъжица вазелин
 • 1 супена лъжица рендосана лимонова кора
 • 1 кърпа за увиване

Начин на приложение:

 • Замразете 1 лимон, след което рендосайте кората.
 • Смесете съставката със супена лъжица зехтин, за да приготвите крем.
 • След това втрийте получената смес в кожата на стъпалата. Увийте с кърпа.
 • Оставете натуралното средство да действа през нощта. На сутринта изплакнете.

Какви резултати да очаквате?

 • Като прилагате това натурално средство 2-3 пъти седмично, ще направите стъпалата по-меки, тъй като ще бъдат по-защитени и по-добре хидратирани.
 • Използвайте тази процедура като част от обичайните си разкрасителни ритуали, вместо ексфолиант.

Съвети за най-добър резултат

За да излекувате стъпалата трябва да носите удобни обувки.

За да постигнете най-добри резултати с това натурално средство, трябва да запомните, че е препоръчително да носите удобни обувки от дишаща материя.

След къпане и преди да обуете обувките, нанесете изобилно овлажняващ крем.

Ако страдате от по-дебели мазоли, накиснете стъпалата в топла вода и след това третирайте с пемза.

Накрая запомнете, че ноктите също изискват специално внимание и грижи. Дръжте ги далеч от влажна среда и ги защитете максимално срещу гъбичките.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Abarca, C. A. A., and Padilha BE. “Cuidados preventivos de los pies.” Rev Med IMSS 39 (2001): 311-7.
 • Benites Vílchez, Julio, et al. “Actividad antioxidante y antibacteriana de seis cáscaras de frutos del oasis de Pica.” Biofarbo 19 (2011): 1.
 • Borreiros, Fátima Santalla, et al. “Hábitos de cuidados podológicos en personas mayores de 65 años.” El Peu 30.1 (2010): 36-41.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.