Най-добрите 5 противовъзпалителни плодове

Хапвате ли по една ябълка на ден за закуска? Ако не сте от тези хора, може би е добре да усвоите този полезен и лесен навик за сутрешното хранене.
Най-добрите 5 противовъзпалителни плодове
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Възпалителните процеси в организма не са нещо необичайно. Има дни, в които черният ни дроб е по-уголемен от нормалното, страдаме от чревни неразположения или пък задържаме течности, което понякога води до образуване на оток или подуване. Всички тези проблеми могат да бъдат облекчени, ако спазвате здравословна диета с подходящи противовъзпалителни съставки..

Някои плодове са изключително богати на антиоксиданти и лечебни вещества, които ни помагат да се защитим от преносителите на инфекции и за подсилване естествения ни имунитет. Високото им съдържание на вода, минерали и витамини са с важно значение за укрепването на организма и за борбата срещу неразположенията, които имаме от време на време.

1. Ананас, един от плодовете с най-добри противовъзпалителни свойства

Ананас, един от плодовете с най-добри противовъзпалителни свойства

Ананасът е една от най-добрите опции сред плодовете с противовъзпалителни свойства. Знаете ли в коя от съставките му се крие тайната? Бромелин. 

Бромелинът е храносмилателен ензим, като съдържанието му на сяра допълнително спомага за подобряване на храносмилането. Освен това той създава интересен противовъзпалителен процес в организма, който е чудесен за намаляването на натрупаните течности и възпаленията в ставите.

За да увеличите ефикасността на активните му съставки, се препоръчва да го консумирате пресен, на гладен стомах. Ако някой ден се събудите с подути стомах и крака, в следствие на задържаните течности, хапнете няколко парчета суров ананас или пък си направете фреш от него. Ще видите колко по-добре ще се почувствате след това.

2. Лимонът и неговите биофлавоноиди

Лимонът е един от най-добрите противовъзпалителни плодове?

Много пъти в нашите статии е ставало дума за качествата на лимона и за това колко е полезен приемът на чаша топла вода с малко сок от този плод всяка сутрин. А знаехте ли, че той е и един от най-добрите противовъзпалителни плодове?

Това се дължи на едни от неговите основни компоненти – биофлавоноидите, които са най-вече в кората, ципата и бялата част на лимона. Този елемент е много полезен при синини, действа като естествен антибиотик за организма и отслабва действието на всякакви видове инфекции.

Имайте предвид, че ползите от биофлавоноидите можете да извлечете най-вече от консумацията на кората и бялата част на лимона. Един от ефикасните начини за това е чрез техниката за замразяване на лимона, която сме обяснявали в предишни материали. Усилията определено си струват!

3. Папаята и нейната тайна съставка: папаин

Папая за редуциране на всички видове възпалителни процеси.

Не се колебайте, ако имате възможност още днес да си купите папая от местния зеленчуков магазин или от пазара. Това е един от най-добрите плодове против възпаления, които да си набавите. Помага за храносмилането, както и за случаите, в които искате да редуцирате теглото си.

Папаинът е елемент, който присъства в пулпата на папаята. Той е ензим, който се използва като естествено лекарство за облекчаване на болката и редуциране на всички видове възпалителни процеси. Чудесен е, нужно е просто да консумирате по половин папая на ден, за да се възползвате от качествата му.

Благодарение на папаята ще приемете стабилна порция витамин C, желязо, калций, както и един от най-добрите антиоксиданти в природата: бета-каротин. Освен това не трябва да забравяме, че папаята е лесно смилаем плод с антисептично действие за лигавицата, което помага при гастроентерит или колит.

4. Череши – идеално средство при артрит

Череши - идеално средство при артрит

Магическата съставка в черешите, която помага за намаляване на възпалителните процеси, е антоцианина. Благодарение на този естествен пигмент, черешите са с атрактивен цвят.

Най-интересният факт за тези малки и вкусни сезонни плодове, е че те имат естествен противовъзпалителен ефект, който далеч превъзхожда аспирина; затова и според много проучвания черешите се оценяват като подходящо средство при артритни болки.

След всичко това може би искате да знаете какъв трябва да бъде приемът на череши, за да се възползвате максимално от противовъзпалителните ефекти и лечението на артритни болки? Много е лесно. Просто яжте по 15 череши след обяд. М, вкусно!

5. Лечебната мощ на ябълковата обелка

Ябълките са чудесни противовъзпалителни плодове

Хапвате ли по една ябълка на ден за закуска? Ако не сте от тези хора, може би е добре да усвоите този полезен и лесен навик за сутрешното хранене.

И в други статии сме коментирали многобройните ползи на ябълката за сърцето  и за постигането на една по-красива фигура, но… Знаехте ли, че и ябълките имат важна роля в борбата с възпалителните процеси?

Според едно изследване, публикувано от Министерството Имунология и Инфекциозни болести и проведено Държавния Университет в Монтана (САЩ), обелката на ябълката съдържа ензими, които се борят с т.нар. Т-клетки, които причиняват възпаленията. Обелката съдържа и пектин, който осигурява минерали и витамини, които са полезни срещу всички видове инфекции.

Помнете, че е хубаво да ядете по една ябълка всеки ден…Но не забравяйте, че трябва да я ядете с обелката!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Amri E., Mamboya F., Papain, a plant enzyme of biological importance: a review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology, 2012. 8 (2): 99-104.
  • Jung M, Trievel S, et al. Influence of apple polyphenols on inflammatory gene expression. Molecular Nutrition & Food Research. Octubre 2009. 53 (10): 1263-80.
  • Lee YM., Yoon Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.
  • Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. In: American Journal of Clinical Nutrition. 2003.
  • Manganaris GA, Goulas V, Vicente AR, Terry LA. Berry antioxidants: Small fruits providing large benefits. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2014.
  • Maurer H. R. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Journal of Plant Disease and Protection. Agosto 2001. 58. 1234-1245.
  • Shaw G., Lee Berthel A., Roos ML., Wang B., Baar K., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. 2017. 105 (1): 136-143.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.