Тайните полезни свойства на канелата

Жените могат да извлекат голяма полза от подправката, тъй като е доказано, че тя облекчава менструалните болки и стимулира кръвообращението
Тайните полезни свойства на канелата

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

Научното име на канелата е Cinnamomum verum. Тя представлява подправка, която обичайно използваме за приготвянето на десерти; някои хора поръсват кафето си с нея. За много древни култури обаче канелата не е просто подправка, тя е храна-чудо и се характеризира с неизброимо количество здравословни ползи. Канелата лекува различни заболявания. Всъщност всеки път, когато се поинтересуваме от нея, откриваме все нови и нови здравословни ползи и свойства на канелата. Научете повече за тази любопитна подправка в следващата статия.

Полезните свойства на канелата, за които определено не сте знаели досега

Ароматът и вкусът на тази подправка я правят уникална – не можете да я сбъркате с друга. Тя често присъства в състава на много сладкарски изделия и представлява една от най-използваните подправки за приготвяне на храна в цял свят. Освен да разпалва сетивата, канелата притежава много полезни свойства.

Наскоро бе открито, че канелата може да помогне в борбата с високото ниво на кръвна захар и защитава човека от дислипидемия. Сред другите полезни свойства на подправката, която се извлича от кората на дърво, присъстват подобряване на храносмилателните процеси, облекчаване на чревен дискомфорт, елиминиране на  метеоризъм и облекчаване на стомашни възпаления.

В канелата се съдържат фенолни съединения (които присъстват още в гроздето и червеното вино), които й придават мощни антиоксидантни свойства. Няма как да не подчертаем, че съдържанието на флавоноиди в канелата е приблизително толкова високо, колкото при боровинките.

Кои са полезните свойства на канелата

Антибактериално действие на канелата

Консумацията на масло от канела може да понижи развитието на гъбични бактерии поради мощното антибактериално действие на подправката. Това свойство прави канелата предпочитана съставка при производството на козметични продукти.

Cinnamomum verum съдържа също така витамини В1 и С, фосфор, калций и калий: всички те са жизненоважни за здравето на човека вещества. Освен това подправката оказва отпускащ ефект, понижава нервността, стреса, раздразнителността, тревогата и дори облекчава състояния като депресия.

Противовъзпалителните свойства на канелата я превръщат в отлично натурално средство за облекчаване на мускулна и ставна болка. Препоръчва се при ревматоиден артрит или скованост поради лоша стойка. Изследвания показват, че канелата облекчава кашлица, настинка и запек; освен това притежава свойството да понижава нивото на глюкозата и да се бори с мазнините, отложени в артериите. Всичко това прави канелата отлична храна при диабет и висок холестерол.

Качества и свойства на канелата

Други качества на канелата

И това не е всичко. Канелата притежава още ценни здравословни ползи за човека. Тя е изключително полезна за храносмилателната система. Представлява естествен антиеметик и средство срещу повръщане. Стимулира апетита (идеална е за хора, които страдат от проблеми с храненето) и се бори с диарията.

Жените могат да извлекат голяма полза от канелата, тъй като е доказано, че тя облекчава менструалните болки и стимулира кръвообращението. Ако искате да забременеете, съветваме да не консумирате прекалено много от тази подправка, тъй като тя оказва контрацептивен ефект. Ако пък вече сте бременни, избягвайте я – тя се свързва с повишен риск от спонтанен аборт.

Друго полезно лечебно свойства на канелата, която категорично не сте и подозирали, че притежава, е да облекчава болка при изгаряне на езика. В такива случаи вземете пръчица канела и я смучете.

Други свойства на канелата

Как да извлечете полза от подправката

Когато купувате канела, можете да изберете между такава на пръчици или на прах. И в двата случая трябва да я съхранявате внимателно – най-добре използвайте добре затварящи се стъклени контейнери. Дръжте я на студено, тъмно и сухо място. Обикновено канелените пръчици остават свежи поне за година. Ако сте избрали канела на прах, нейният срок на годност е 6 месеца, но можете да го удължите, като съхранявате подправката в хладилник. Когато канелата е свежа, тя ухае изключително силно.

Препоръчваме да купувате органична канела, която е отглеждана без пестициди и други агресивни химикали, които са вредни за човешкото здраве. Неорганичните продукти обикновено се характеризират с изключително ниско съдържание на витамин С и картеноиди. За да извлечете описаните по-горе ползи от канелата, консумирайте между 1 и 6 гр. ежедневно. За да добиете представа за какво количество става дума, 1 чаена лъжица побира в себе си 4 гр. канела. Можете да добавяте подправката в различни ястия и в печени сладкиши, да поръсвате храна, да я консумирате сурова (тогава има по-силен аромат) или да я комбинирате с други храни. Препоръчваме да съчетавате канелата с горещи храни и напитки, тъй като тя не се абсорбира добре от храната, когато те са с ниска температура, и освен това се губи част от аромата й.

Как да извлечете полезните свойства на канелата

Консумация на канела

Един от най-добрите начини за консумиране на канела е с чай или с кафе. Имайте предвид това, особено в случаи, когато сте болни от настинка или грип. Използвайте чаена лъжица канела в съотношение с чаша чай. Колкото до кафето, можете да добавите 1 и 1/2 чаена лъжица към смляното кафе, преди да приготвите любимата си напитка.

Канелата е подходяща и за супи. Вероятно не знаете, но тя оказва затоплящ ефект, а екзотичният й вкус пасва идеално на леща или черен боб.

Канелата представлява отличен натурален помощник за храносмилателната система. Използвайте я след обяд или вечеря. Тази подправка е добър приятел на хората, които се оплакват от киселини или стомашни болки, особено след като са приели повечко храна (практика, която е масова по време на празнични угощения). Консумирайте чай от канела, преди да легнете да спите. Така ще почувствате облекчение.

Ако смятате, че с това се изчерпват полезните свойства на канелата, грешите. Според едно изследване ароматът на тази подправка стимулира мозъчната функция и подобрява когнитивния процес. Някои хора казват, че дъвченето на пръчица канела оказва същия ефект. Можете да използвате това й свойство преди изпит или пък в дни, когато оставате будни до късно вечер, за да работите.

Някои хора предпочитат масло от канела или купуват козметичен продукт, който съдържа подправката.

И накрая една много популярна употреба: поръсвайте със смляна канела десертите, които съдържат сметана – по този начин ще ги направите още по-ароматни и вкусни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017 Jun 16;18(6):1283. doi: 10.3390/ijms18061283. PMID: 28621716; PMCID: PMC5486105.
  • Qubty D, Rubovitch V, Benromano T, Ovadia M, Pick CG. Orally Administered Cinnamon Extract Attenuates Cognitive and Neuronal Deficits Following Traumatic Brain Injury. J Mol Neurosci. 2021 Jan;71(1):178-186. doi: 10.1007/s12031-020-01688-4. Epub 2020 Sep 8. PMID: 32901372.
  • Zhu C, Yan H, Zheng Y, Santos HO, Macit MS, Zhao K. Impact of Cinnamon Supplementation on cardiometabolic Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Complement Ther Med. 2020 Sep;53:102517. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102517. Epub 2020 Jul 18. PMID: 33066854.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.