Топ 11 растения за отслабване
Както често казваме в блога “Здраве и красота” – за да отслабнете, необходимо е да спазвате добре премислен план, който включва здравословна и балансирана диета, редовни физически натоварвания няколко пъти седмично, консумация на оптимално количество вода и практикуване на полезни навици. Можете да допълните режима за отслабване с няколко натурални средства. Днес ще поговорим за най-добрите растения за отслабване.
Кои са най-добрите растения за отслабване?
Можете да разделите растенията в 2 групи според действието им:
- Диуретични: Те елиминират задържаните течности и подобряват процеса на отделяне на урина.
- Детоксикиращи: Те засилват метаболизма и притежават способността да топят мазнините.
Ако следвате добре разработен план за отслабване, тези 11 растения ще спомогнат за постигането на желания резултат за по-кратко време.
В списъка с растения за отслабване присъстват такива, които са едновременно диуретични и прочистващи:
Хвощ
Можете да закупите това растение в билкова аптека или магазин за натурални стоки.
Съставки:
- 100 гр. сушен хвощ
- 1 л. вода
Начин на приготовление:
- Кипнете водата и добавете към нея 100 гр. хвощ. Варете 30 минути.
- Свалете съда от котлона. Оставете отварата да се охлади под капак.
- Прецедете течността. Налейте я в бутилка или друг съд, който се затваря добре. Съхранявайте в хладилник.
- Консумирайте 2 супени лъжици (15 мл.) от течността, смесена с чаша вода (200 мл.) всеки ден.
- Не съхранявайте чая повече от 2 седмици.
Прочетете и: Хвощът – натурално средство за отслабване
Глухарче
Глухарчето е едно от най-добрите растения за стройна фигура, тъй като, освен че стимулира процеса на отслабване, то понижава нивото на холестерола. За да извлечете полза от глухарчето, пригответе чай.
Съставки:
- 1 шепа сушени листа и корени от глухарче
- 5 л. вода
Начин на приготовление:
- Кипнете водата. Добавете глухарчето. Варете 15 минути. Свалете от котлона и оставете чая да се охлади леко.
- Прецедете течността. Добавете малко пчелен мед по желание.
- Консумирайте чаша от чая преди всяко хранене.
Коприва
Съществуват редица недоразумения, когато става дума за растения за отслабване като копривата. Всъщност тя се характеризира с редица полезни свойства, едно от които е в полза на отслабването.
Съставки:
- 2 супени лъжици сушена коприва (30 гр.)
- 1 л. вода
Начин на приготовление:
Кипнете копривата във вода за 10 минути. Запарете. След това прецедете течността. Консумирайте до 3 чаши дневно (преди всяко хранене).
Бреза
Кората на брезата се използва широко. Тя се характеризира с редица здравословни ползи.
Съставки:
- 50 гр. кора от бреза
- 1 л. вода
Начин на приготовление:
- Сварете кората за 5 минути.
- Свалете съда от огъня и запарете за още 5 минути.
- Прецедете течността. Налейте я в буркан или бутилка.
Консумирайте до 6 супени лъжици от отварата всеки ден, разтворени във вода или натурален сок.
Корен от цикория
Цикорията често се използва за приготвянето на салати.
Вкусът й е леко горчив, но много наситен. Можете да извлечете полза от нея, когато искате да отслабнете. За целта пригответе чай от корените й.
Съставки:
- 2 супени лъжици сух корен от цикория (30 гр.)
- 1 л. вода
Начин на приготовление:
- Намачкайте корените и ги сварете за 15 минути.
- Свалете съда от котлона. Запарете за още 15 минути.
- Прецедете течността и консумирайте до 2 чаши дневно.
Йерба мате
Този чай е много популярен в Южна Америка, в страни като Аржентина, Уругвай, Бразилия и Парагвай. Познат е с диуретичните си свойства.
В допълнение към консумацията на Йерба мате по традиционния начин, някои хора приготвят чай.
Съставки:
- 1 шепа Йерба мате
- 1 чаша кипнала вода (200 мл.)
Начин на приготовление:
- Пригответе чая, подобно на всяка друга билка.
- Оставете чая да се запари за няколко минути, преди да го прецедите. Консумирайте веднага.
Някои магазини продават чаени пакети с надпис “mate”. Можете да ги използвате като добавка към плана за отслабване.
Магарешки бодил
Подобно на копривата, не всеки човек е наясно с многобройните ползи, които това диво растение предлага. Често то бива подценявано, тъй като расте край пътя. Магарешкият бодил е много полезна билка. Можете да я закупите в билковите магазини.
За да извлечете полза от прекрасните свойства на магарешкия бодил, пригответе чай.
Съставки:
- 50 гр. сушен корен от магарешки бодил
- 1 л. вода
Начин на приготовление:
- Кипнете водата. Добавете корена. Варете 15 минути.
- Консумирайте до 3 чаши дневно преди всяко хранене.
Фукус (кафяви водорасли)
Тези слабо познати водорасли се развиват по дъното на морето и съдържат високи дози йод и други минерални соли сред които:
- Калий
- Бромин
- Магнезий
- Калций
- Желязо
Фукусът се използва често за борба със затлъстяването, тъй като йодът стимулира функцията на щитовидната жлеза, която е отговорна за метаболизма на тялото.
Кафявите водорасли са мощно диуретично растение с лаксативни свойства. Те потискат апетита и редуцират консумацията на празни калории. На пазара можете да откриете фукус под формата на екстракт, на прах или в капсули.
Чаят от фукус несъмнено е най-добрият начин за консумация на тези водорасли.
Съставки:
- 15 гр. фукус
- 1 л. вода
Начин на приготовление:
Варете фукуса 6 минути. Свалете съда от котлона. Консумирайте до 3 чаши дневно.
Царевична коса
Знаехте ли, че тя притежава диуретични и детоксикиращи свойства? Възползвайте се от полезните свойства на царевичната коса и пригответе чай.
Съставки:
- 20 гр. царевична коса
- 1 л. вода
Начин на приготовление:
- Кипнете водата. Добавете царевичната коса и варете 10 минути.
- Запарете след това за няколко минути. След това прецедете течността. Консумирайте до 3 чаши дневно.
Можете да консумирате първата чаша на празен стомах, втората – преди обяд, а третата – преди вечеря.
Артишок
Артишокът е идеална съставка за приготвянето на различни рецепти. Освен това можете да го използвате като натурално средство за стимулиране на отслабването, тъй като притежава диуретични свойства.
Съставки:
- Сърцевината на 1 артишок
- 1 л. вода
Начин на приготовление:
- Нарежете сърцевината на артишока. Накиснете го в кипнала вода за около 5 минути.
- Запарете за още 4 минути, преди да прецедите течността.
- Консумирайте чая с малко мед или стевия.
Не е препоръчително да консумирате над 3 чаши дневно (сутрин, обед и вечер).
Вижте още: 3 начина да отслабнете с артишок
Червен чай
Познат още като Пу Ер, този чай е идеален за отслабване. Той заема второ място след зеления чай като хранителна добавка, тъй като притежава диуретични свойства.
Можете да консумирате до 4 чаши червен чай дневно. Ще го откриете под няколко форми в магазините за здравословно хранене. Приготвя се не по-различно от другите чайове.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Adkins-Ali, C. (2017, 17 de noviembre). Can Gymnema Sylvestre stop sugar cravings? University Health News. https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/can-gymnema-sylvestre-stop-sugar-cravings/
- Azman, N. A., Skowyra, M., Muhammad, K., Gallego, M. G., & Almajano, M. P. (2017). Evaluation of the antioxidant activity of Betula pendula leaves extract and its effects on model foods. Pharmaceutical Biology, 55(1), 912–919. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130539/
-
Chang, H. C., Peng, C. H., Yeh, D. M., Kao, E. S., & Wang, C. J. (2014). Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans. Food & Function, 5(4), 734–739. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/
- Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The diuretic effect in human subjects of an extract of Taraxacum officinale folium over a single day. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15(8), 929–934. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678785/
-
Dulloo, A. G., Seydoux, J., Girardier, L., Chantre, P., & Vandermander, J. (2000). Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, 24(2), 252–258. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10702779/
- Fan, S., Raychaudhuri, S., Page, R., Shahinozzaman, M., & Obanda, D. N. (2021). Metagenomic insights into the effects of Urtica dioica vegetable on the gut microbiota of C57BL/6J obese mice, particularly the composition of Clostridia. The Journal of Nutritional Biochemistry, 91, 108594. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286321000140
-
Gambero, A., & Ribeiro, M. L. (2015). The positive effects of yerba maté (Ilex paraguariensis) in obesity. Nutrients, 7(2), 730–750. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344557/
-
Gamboa, C. I., Rocha, N. E., Gallegos, J. A., Moreno, M. R., Vázquez, B. D., & González, R. F. (2015). Plants with potential use on obesity and its complications. EXCLI Journal, 14, 809–831. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4746997/
-
Guo, Y., Wang, S., Wang, Y., & Zhu, T. (2016). Silymarin improved diet-induced liver damage and insulin resistance by decreasing inflammation in mice. Pharmaceutical Biology, 54(12), 2995–3000. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27387273/
-
Gu, M., Zhao, P., Huang, J., Zhao, Y., Wang, Y., Li, Y., Li, Y., Fan, S., Ma, Y. M., Tong, Q., Yang, L., Ji, G., & Huang, C. (2016). Silymarin Ameliorates Metabolic Dysfunction Associated with Diet-Induced Obesity via Activation of Farnesyl X Receptor. Frontiers in Pharmacology, 7, 345. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039206/
- Guo, X., & Mei, N. (2016). Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects. Journal of Environmental Science and Health, 34(2), 77–96. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/
-
Hedayati, N., Bemani Naeini, M., Mohammadinejad, A., & Mohajeri, S. A. (2019). Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytotherapy Research, 33(12), 3040–3053. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
-
Kwon, E. Y., Kim, S. Y., & Choi, M. S. (2018). Luteolin-Enriched Artichoke Leaf Extract Alleviates the Metabolic Syndrome in Mice with High-Fat Diet-Induced Obesity. Nutrients, 10(8), 979. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/8/979
- Lee, E. Y., Kim, S. L., Kang, H. J., Kim, M. H., Ha, A. W., & Kim, W. K. (2016). High maysin corn silk extract reduces body weight and fat deposition in C57BL/6J mice fed high-fat diets. Nutrition Research and Practice, 10(6), 575–582. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5126406/
-
Lima, N. D. S., Teixeira, L., Gambero, A., & Ribeiro, M. L. (2018). Guarana (Paullinia cupana) Stimulates Mitochondrial Biogenesis in Mice Fed High-Fat Diet. Nutrients, 10(2), 165. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852741/
- Liu, Y., Sun, M., Yao, H., Liu, Y., & Gao, R. (2017). Herbal Medicine for the Treatment of Obesity: An Overview of Scientific Evidence from 2007 to 2017. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine,1 0(6), 575–582. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5632873/
-
Misawa, E., Tanaka, M., Nabeshima, K., Nomaguchi, K., Yamada, M., Toida, T., & Iwatsuki, K. (2012). Administration of dried Aloe vera gel powder reduced body fat mass in diet-induced obesity (DIO) rats. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 58(3), 195–201. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22878390/
- Parnell, J. A., & Reimer, R. A. (2009). Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 89(6), 1751–1759. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19386741/
- Penkov, D., Andonova, V., Delev, D., Kostadinov, I., & Kassarova, M. (2018). Antioxidant Activity of Dry Birch (Betula Pendula) Leaves Extract. Folia Medica, 60(4), 571–579. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31188766/
- Pouille, C. L., Ouaza, S., Roels, E., Behra, J., Tourret, M., Molinié, R., Fontaine, J. X., Mathiron, D., Gagneul, D., Taminiau, B., Daube, G., Ravallec, R., Rambaud, C., Hilbert, J. L., Cudennec, B., & Lucau-Danila, A. (2022). Chicory: Understanding the Effects and Effectors of This Functional Food. Nutrients, 14(5), 957. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/
- Preuss, H. G., Bagchi, D., Bagchi, M., Rao, C. S., Satyanarayana, S., & Dey, D. K. (2004). Efficacy of a novel, natural extract of (–)-hydroxycitric acid (HCA-SX) and a combination of HCA-SX, niacin-bound chromium and Gymnema sylvestre extract in weight management in human volunteers: A pilot study. Nutrition Research, 24(1), 45-58. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531703002215
-
Onakpoya, I., Hung, S. K., Perry, R., Wider, B., & Ernst, E. (2011). The Use of Garcinia Extract (Hydroxycitric Acid) as a Weight loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials. Journal of Obesity, 2011, 509038. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21197150/
-
Penkov, D., Andonova, V., Delev, D., Kostadinov, I., & Kassarova, M. (2018). Antioxidant Activity of Dry Birch (Betula Pendula) Leaves Extract. Folia medica, 60(4), 571–579. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31188766/
- Preuss, H. G., Bagchi, D., Bagchi, M., Rao, C., Satyanarayana, S., & Dey, D. K. (2004). Efficacy of a novel, natural extract of (–)-hydroxycitric acid (HCA-SX) and a combination of HCA-SX, niacin-bound chromium and Gymnema sylvestre extract in weight management in human volunteers: a pilot study. Nutrition Research, 24(1), 45-58. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531703002215
-
Rondanelli, M., Riva, A., Petrangolini, G., Allegrini, P., Perna, S., Faliva, M. A., Peroni, G., Naso, M., Nichetti, M., Perdoni, F., & Gasparri, C. (2021). Effect of Acute and Chronic Dietary Supplementation with Green Tea Catechins on Resting Metabolic Rate, Energy Expenditure and Respiratory Quotient: A Systematic Review. Nutrients, 13(2), 644. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7922336/
-
Rouhi-Boroujeni, H., Hosseini, M., Gharipour, M., & Rouhi-Boroujeni, H. (2016). Is herbal therapy safe in obesity? A case of Apium graveolens (Celery) induced hyperthyroidism. ARYA atherosclerosis, 12(5), 248–249. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5403020/
-
Samakar, B., Mehri, S., & Hosseinzadeh, H. (2022). A review of the effects of Urtica dioica (nettle) in metabolic syndrome. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 25(5), 543–553. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9282742/
-
Song, M. Y., Kim, B. S., & Kim, H. (2014). Influence of Panax ginseng on obesity and gut microbiota in obese middle-aged Korean women. Journal of Ginseng Research, 38(2), 106–115. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3986624/
-
Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(3), 778–784. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/
-
Wan-Loy, C., & Siew-Moi, P. (2016). Marine Algae as a Potential Source for Anti-Obesity Agents. Marine Drugs, 14(12), 222. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5192459/
-
Yang, C. S., Zhang, J., Zhang, L., Huang, J., & Wang, Y. (2016). Mechanisms of body weight reduction and metabolic syndrome alleviation by tea. Molecular Nutrition & Food Research, 60(1), 160–174. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991829/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991829/
- Zhao, D., Cao, J., Jin, H., Shan, Y., Fang, J., & Liu, F. (2021). Beneficial impacts of fermented celery (Apium graveolens L.) juice on obesity prevention and gut microbiota modulation in high-fat diet fed mice. Food & Function, 12(19), 9151-9164. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/fo/d1fo00560j