3 начина да отслабнете с артишок

Комбинирайте го сготвен с щипка кайен и смлян джинджифил, за да постигнете бързо желаната промяна в теглото.
3 начина да отслабнете с артишок
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Всеки знае колко трудно е понякога да се свалят няколко излишни килограма, точно когато ви се иска най-много. Означава ли това, че трябва да се обречете на глад? Никак даже. От вас се изисква да консумирате здравословна храна на малки порции през целия ден. Заедно с това е препоръчително да въведете промени в ежедневните си навици. Най-хубавото е, че храната, която трябва да консумирате, може да носи наслада. Именно това предлага артишокът. Днес ви каним да откриете 3 начина да отслабнете с артишок.

Да отслабнете с артишок е възможно

Да отслабнете с артишок е възможно

Няма да сгрешим, като кажем, че артишокът е сред най-полезните растения с лечебни свойства, които повлияват благоприятно както здравето, така и красотата. Артишокът е храна, която прочиства тялото, способна е да ускори метаболизма и да стимулира извеждането на излишните течности от организма, тъй като притежава диуретични свойства. Често наричат артишока храна, която “гори мазнините”. Трябва да знаете, че тук има едно условие.

По принцип артишокът стимулира преработването на мазнините. Това означава, че той не ги елиминира, но ги прави по-лесно усвоими от организма. Трябва да знаете още, че за да постигнете ефект на отслабване, не се изисква просто да консумирате само артишок в продължение на няколко седмици. Това е огромна грешка! Вярно е, че артишокът съдържа изобилие от фибри и ценни витамини и минерали, сред които фосфор, желязо, магнезий, калций, калий и витамин В1. Не е добра идея обаче да ограничавате приема на хранителни вещества само до тези.

Артишокът представлява отличен продукт, който да комбинирате с диетичен план. Независимо дали редуцирате количеството на захарта и мазнините в менюто, този зеленчук определено ще стимулира по-доброто преработване на храната и ще предпази организма от задържане на излишни течности благодарение на антиоксиданта цинарин, който стимулира производството на жлъчка. Консумацията на артишок е здравословна и се препоръчва, когато искате да свалите няколко излишни килограма.

Искате ли да научите 3 начина да отслабнете с артишок? Отлично!

Вариант 1: Отслабване с артишок

Необходими съставки:

 • 1 сготвен артишок
 • 2 резена ананас
 • 4 бадема
 • Сок от 1/2 лимон
 • 1 чаша вода, в която сте кипнали артишока

Начин на приготовление:

Тази рецепта е лесна и може до известна степен да ви изненада. Обещаваме обаче, че е вкусна, здравословна и ефикасна. Ананасът е отличен продукт с детоксикиращ ефект. Той стимулира процеса на горене на мазнините. В комбинация с малко лимонов сок и артишок ефектът се засилва.

Бадемите снабдяват тялото с магнезий, който дарява с енергия и поддържа здравето на мускулите и костите. Приготвяйте и консумирайте това смути сутрин – то ще осигури свеж старт на деня. За целта сварете артишока. Щом центърът му стане мек, извадете го и запазете водата.

Сега сложете артишока, ананаса и бадемите в блендер. Миксирайте, докато получите гладка паста. Добавете лимоновия сок и водата, в която сте варили артишока. Продължете да разбивате, докато получите хомогенна и вкусна напитка. Как ви се струва тази рецепта? Отново – препоръчваме да я консумирате сутрин.

Вкусно смути за отслабване с артишок

Вариант 2: Чай с артишок за да отслабнете

Необходими съставки:

 • 2 артишока
 • 1/2 литър вода
 • Сокът от 1/2 лимон

Начин на приготовление:

Това е най-популярният начин да отслабнете с артишок: използвайки водата, в която сте го варили. Вероятно се досещате, че рецептата е лесна за приготовление. Възможно е да сте я изпълнявали и досега, но да не сте знаели колко полезни свойства има получената напитка. Кипнете артишока във вода, докато стане мек. Консумирайте водата в продължение на целия ден. Същевременно сварения артишок можете да използвате в приготвянето на различни ястия. Добавете малко зехтин или ябълков оцет – никой няма да откаже толкова вкусно изкушение!

Смесете водата, в която сте варили артишока, с лимонов сок. Консумирайте по 1 чаша 1/2 час преди всяко хранене. Експерти от списанието “Клинична ендокринология и метоболизъм” смятат, че консумацията на поне 1/2 литър студена вода дневно ускорява метаболизма с до 40%, подпомагайки процеса на горене на калории. Какво означава това? Съхранявайте чая с артишок в хладилника. Когато е студен, той носи двойна полза.

Чай с артишок за отслабване

Вариант 3: Ускоряване на метаболизма

Необходими съставки:

 • 1 сготвен артишок
 • 1/2 чаша от водата, в която сте варили артишока
 • Щипка лют червен пипер кайен
 • Шипка смлян джинджифил

Начин на приготовление:

Може да се изненадате, когато прочетете списъка с продукти, необходими за приготовлението на тази рецепта. В същото време искаме да уверим, че тя е много ефикасна. Препоръчително е да я приготвяте поне 3 пъти седмично за вечеря. Вече знаете, че червеният пипер кайен ускорява метаболизма по-добро от всеки друг продукт. Съчетаването му с джинджифил и артишок води до получаването на напитка, която е високоефикасна за отслабване.

От вас се изисква да сготвите артишока и да запазите водата, в която сте го варили. Добавете пипер кайен и джинджифил към 1/2 чаша вода. Разбъркайте. Готови ли сте? Отлично – последната стъпка е лесна: смесете всички съставки (артишок, 1/2 чаша вода, пипер кайен и джинджифил) в блендер. Трябва да получите хомогенна течност.

Какъв е вкусът на напиката? Уникален. А ефектът е бърз. Ако консумирате тази напитка няколко пъти седмично с вечерята, ще забележите промяна в теглото съвсем скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Salem, M. B., Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant foods for human nutrition70(4), 441-453.
 • Kraft, K. (1997). Artichoke leaf extract—recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine4(4), 369-378.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.