Отслабнете с вода от артишок

Отслабващият ефект се получава благодарение на три фактора: ниското ниво на калории, неговото диуретично действие и способността му да обработва мазнините така, че да бъде в състояние да ги отстранява лесно
Отслабнете с вода от артишок
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Артишок – зеленчук, който притежава множество ползи за здравето, скрити в малките му зелени листа. Този здравословно и вкусно допълнение към храната ще ви позволи да отслабнете лесно, благодарение на диуретичните свойства и помощта, която оказва за изгаряне на мазнини.

В тази статия ще обясним как да извлечете максимума от неговите ползи. Не пропускайте да прочетете информацията в следващите редове.

Важно е да бъдем много внимателни, когато се подлагаме на диета.  Ограничаващите и ниско протеинови диети определено са най-опасните.

Трябва да приложите балансирана диета и да се уверите, че приемате правилните хранителни вещества по всяко време.  Артишокът е една отлична възможност, благодарение на съдържанието на витамин B, желязо, магнезий, аминокиселини, флавоноиди, фосфор и калий.

Как може артишокът да ми помогне да отслабна?

артишок, в комбинация с лимон и мед, за отслабване
 • Всеки е чувал, че артишокът е полезен за отслабване, но трябва да е ясно и, че той не е продукт чудо. Ефектът няма да дойде за прекалено кратък период от време. Има храни, които могат да спомогнат за улесняване на напредъка, но само ако имате воля и промените начина си на живот ще постигнете истински резултати. Така че, реален ли е ефекта на отслабване чрез прием на артишок? Да, реален е, но изисква от вас да бъдете последователни и да се погрижите за приемът на  други полезни хранителни вещества.

Препоръчваме ви да прочетете и: Ефикасни упражнения за отслабване

 • Артишокът е отдавна известен със специалните си качества зеленчук, който ще ви помогне и с други свои вещества. Например инулина – въглехидрат, който се метаболизира бавно в тялото и е чудесно средство за диабетици.
 • Артишокът е богат на фибри, което помага за поддържане на по-ниска глюкоза в нивата на кръвта и контролира холестерола. Също така се бори и със запека.
 • Друг важен елемент е, че съдържа хидроксиканелена киселина – удивително вещество, което помага за стимулиране на жлъчната секреция и насърчава усвояването на мазнините. Има и диуретичен ефект, като предотвратява задържането на течности.
 • Също така е важно да се отбележи, че артишокът има по-малко от 1% съдържание на мазнини. По този начин той представлява не повече от 22 калории за всеки 100 грама.
 • Също така може да се каже, че отслабващият ефект се получава благодарение на три фактора: ниското ниво на калории, неговото диуретично действие и способността му да обработва мазнините така, че да бъде в състояние да ги отстранява лесно.

Какви други ползи има артишока?

ползите от водата от артишок са многообразни
 • Той е лечебен зеленчук, който увеличава и подпомага функционирането на черния дроб
 • Той стимулира храносмилането и елиминирането на мазнини
 • Той е добър детоксикатор, почиства червата, черния дроб и бъбреците
 • Може да понижава нивото на холестерола в кръвта
 • Притежава диуретични и пречистващи свойства, което го прави идеален съюзник в борбата с проблемните бъбреци
 • Артишокът ви помага да се защитите от коронарни заболявания като атеросклероза
 • Той е особено благоприятен за черния дроб като го почиства, регенерира и му помага да събере витамини.

Отслабнете с вода от артишок

вода от артишок за отслабване и детоксикация

Как?

 • Диетата се състои в изграждане на режим, включващ прием на вода от артишок три пъти на ден. Правете това в продължение на 10 дни в месеца, в продължение на 3 месеца. В резултат на това, вие не само ще отслабнете, но и ще направите детоксикация на тялото.
 • За десет дни ще изградите диета, базирана на натурални сокове, плодове, зеленчуци и никакви мазнини или преработени храни. Препоръчваме също да правите упражнения най-малко по половин час на ден.

Как да го направите

 • Много е лесно. Вземете два средни артишока, които са много пресни, имат тъмна кора и изглеждат здрави. Измийте ги добре и премахнете стъблото, за да останат двете половини.
 • Сложете литър и половина вода в тенджера. Сварете двата артишока, докато добият добър вид и станат по-меки.
 • След като заврат, ги премахнете от водата. Можете да добавите артишока към вашите ястия. Сложете малко олио, сол, оцет и направете здравословно и вкусно блюдо. Водата от артишока ще бъде отправна точка за вашата диета. Ще имате един литър и половина вода, която да пиете през целия ден.
 • Можете да започнете след закуска: чаша овесени ядки, една ябълка, а след това една чаша вода от артишок. Можете също така да я консумирате и след основните хранения. Не забравяйте, че тя повишава храносмилането и е диуретик , който ви помага да обработите мазнините. Ето защо ние предлагаме да я пиете след хранене.
 • Можете да пиете този литър и половина през целия ден. Ако предпочитате, го дръжте в хладилника, смесен с малко лимонов сок и листа от мента. Вкусът става по-добър и ползите ще бъдат по-големи Не спирайте да го консумирате и не забравяйте да следвате разнообразен хранителен режим,с повече салати и редовни физически упражнения. Достатъчно е да се разхождате често, например един час на ден. Ако спазвате режима с роднина или приятел, резултатите ще дойдат по-бързо.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Greig, E. (2014). Weight loss. In Acute Medicine: A Symptom-Based Approach. https://doi.org/10.1007/9781139600354.069
 • Lutz, M., Henríquez, C., & Escobar, M. (2011). Chemical composition and antioxidant properties of mature and baby artichokes (Cynara scolymus L.), raw and cooked. Journal of Food Composition and Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2010.06.001
 • López-Molina, D., Navarro-Martínez, M. D., Melgarejo, F. R., Hiner, A. N. P., Chazarra, S., & Rodríguez-López, J. N. (2005). Molecular properties and prebiotic effect of inulin obtained from artichoke (Cynara scolymus L.). Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2005.04.003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.