Хвощът – натурално средство за отслабване

Високото му и разнообразно съдържание на минерали го прави идеален за подхранване на вашите кости, като ги поддържа здрави и силни и предотвратява остеопороза и кариеси.
Хвощът – натурално средство за отслабване

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Познавате ли полезните свойства на лечебното растение хвощ?

Хвощът ни помага да намалим задържането на течности. Това е и причината да допълва диети за отслабване на хора, които често се оплакват от подуване и тежест. Също така това растение е отлично средство за подобряване на вашата кожа, нокти и коса.

Тук ние ще ви обясним за всичките свойства на хвоща – натурално средство за отслабване и минерализация. Също така ще ви обясним как да го консумирате, за да извлечете максимума от неговите ползи, и къде да го намерите. Може дори да го откриете близо до дома ви!

Характеристики

Нека да отбележим някои от основните характеристики на хвоща:

 • Диуретик:

 Хвощът може би е лечебното растение с най-мощните диуретични свойства и помага да елиминирате излишните течности в организма благодарение на това, че съдържа калии, флавоноиди и сапонини. Той може да увеличи отделянето на урина с до 30%. Ето защо го препоръчваме при проблеми свързани със задържане на течности, отоци, ревматизъм, подагра, камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища и т.н.

 • Помага за отслабване:

Това растение ще ви помогне да отслабнете точно поради диуретичните си свойства. Все пак трябва да имате предвид, че няма да премахне мазнините, а само излишните течности.

 • Помага за прочистване:

Неговата способност да елиминира течности се допълва от това, че премахва и токсините. Поради тази причина комбинация на хвощ с други лечебни растения като бял трън, коприва или глухарче ще прочисти организма ви от токсични елементи. Можете да правите лечебно прочистване няколко пъти в годината или през есента и пролетта, като пиете разтвор от това растение ежедневно.

 • Помага за минерализиране:

Високото му и разнообразно съдържание на минерали го прави идеален за подхранване на вашите кости, като ги поддържа здрави и силни и предотвратява остеопороза и кариеси. Хвощът също така помага за по-бързото заздравяване на костите след нараняване и помага при умора, стрес, възстановяване след боледуване, анемия и т.н.

 • Заздравява кожата и ноктите: 

Високото му съдържание на силикон, който участва при образуване на колаген подхранва вашата кожа и нокти. Неговите очистващи свойства премахват токсини, бактерии и гъбички от ноктите и кожата. По този начин чрез лечебни отвари от хвощ  ще предотвратите появата на синини, екземи и бръчки и дори ще подобрите вида да стриите.

 • Заздравява косата

Силиконът, от който има обилно количество в хвоща е много полезен за косата, като подсилва растежа и подобрява здравината на косъма. Също така предотвратява побеляване, оплешивяване и пърхот.

 • Регенерира и лекува: 

Растението е мощен регенератор на клетките и способства по-бързото зарастване на рани и белези на кожата.

 • Предотвратява кръвоизливи: 

Благодарение на своите стягащи свойства хвощът може да спре и дори да излекува кръвоизливи. Препоръчваме го при прободни рани, кървене от носа, кожни язви или тежка менструация.

 • Подобрява гъвкавостта на сухожилията:

Консумацията на хвощ е много полезна за хора, които правят тежки упражнения често или страдат от болки в сухожилията.

Как да го консумираме

Най-често се консумира под формата на разтвор. Оставете растението да ври в продължение на пет минути, след което да постои още пет. Ако искате да лекувате конкретна болест, препоръчваме да пиете три чаши на ден в продължение на месец и половина. След това направете почивка няколко седмици. Можете да повторите това лечение през годината.

Лечебна отвара от хвощ

Също може да се консумира като сироп или извлек. В този случай следвайте указанията на производителя или лекаря.

Можете също така да си правите гаргара с това растение (за болки на гърлото или венците или язви в устата) или да го прилагате външно, защото е противовъзпалително и много полезно при вагинални инфекции, хемороиди (също с кървене), херпес, екзема, глаукома, и т.н.

Къде мога да намеря хвощ?

Можете да намерите хвощ и близо до дома си

Хвощът може да се купи в билкови или диетични магазини или в някои супермаркети защото е много известно растение. Може да се купи разтвор от него или извлек, както и под формата на таблетки според количеството, необходимо за вашето лечение. Препоръчваме да се консултирате с терапевт или лекар.

Това растение се намира в естествена среда през лятото на влажни места в близост до реки, езера или блата и най-вече на места, където има глина.  Най-често се използва стъблото, а не листата, които би трябвало да оставите да изсъхнат.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research. https://doi.org/10.1016/j.bpj.2008.11.044
 • Holzh??ter, G., Narayanan, K., & Gerber, T. (2003). Structure of silica in Equisetum arvense. Analytical and Bioanalytical Chemistry. https://doi.org/10.1007/s00216-003-1905-2
 • Jinous Asgarpanah. (2012). Phytochemistry and pharmacological properties of Equisetum arvense L. Journal of Medicinal Plants Research. https://doi.org/10.5897/JMPR12.234
 • Mimica-Dukic, N., Simin, N., Cvejic, J., Jovin, E., Orcic, D., & Bozin, B. (2008). Phenolic compounds in field horsetail (Equisetum arvense L.) as natural antioxidants. Molecules13(7), 1455-1464.
 • Nagai, T., Myoda, T., & Nagashima, T. (2005). Antioxidative activities of water extract and ethanol extract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L. Food chemistry91(3), 389-394.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.