Кленовият сироп: свойства и употреба в кухнята

Ако обичате сладкиши, не пропускайте тази статия за кленов сироп, продукт, способен да подобри органолептичните характеристики на много десерти.
Кленовият сироп: свойства и употреба в кухнята
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Кленовият сироп е естествен подсладител, използван като заместител на трапезната захар, събиран от сока на едноименно дърво. Това е растение, типично за Северна Америка, въпреки че в момента Канада е най-големият производител на кленов сироп в света.

Този подсладител може да се намери в почти всеки супермаркет и предлага редица ползи за здравето, особено в сравнение с други видове подсладители.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че присъствието на сладост в диетата трябва да се намали, за да може тялото да функционира оптимално. В повечето диети в днешно време тази органолептична характеристика доминира, което може да бъде вредно в средносрочен план. Наличието на сладост в устата може да задейства производството на инсулин, което би генерирало стрес на панкреаса.

Какво представлява кленовият сироп?

Кленовият сироп е златист, вискозен, сладък и ароматен продукт, използван за подслаждане на кулинарни изделия. Може да се сравни с мед или други растителни сиропи, като плодови сиропи. Обикновено се използва в рецепти за сладкарски изделия или сладкиши, въпреки че може да се добавя и към напитки, препечен хляб и млечни продукти.

Приготвянето му е доста просто. Първото нещо, което трябва да направите, е да съберете сок от дървесината на кленови дървета. За да направите това, върху кората се прави разрез и отдолу се поставя кофа.

След известно време тя ще се напълни с гъст сироп. След това сиропът се филтрира и сортира според вкуса и цвета преди бутилиране. Могат да се прилагат и процеси на обратна осмоза за премахване на излишната вода.

Важно е да се отбележи, че има няколко вида кленов сироп. Сиропите от клас А са с най-високо качество и почти нямат несъвършенства. Цветът е равномерен, а вкусът е много чист. Като цяло те имат много интензивни органолептични характеристики.

Има сиропи от клас 0 и в този случай може да има примеси или малко по-мътен цвят; качеството е по-ниско.

И накрая, има такива, известни като Substandard. Те са по-скоро като сладък сироп, без нотки на вкус и аромат, типични за кленовия сироп. Това е най-нискокачественият продукт, който може да е претърпял интензивен процес на рафиниране.

Кленовият сироп: хранителни свойства

Кленовият сироп се състои предимно от захароза и вода. Поради тази причина той оказва значително влияние върху нивата на кръвната захар. Това е нещо, за което трябва да внимавате, тъй като е доказано, че редовната консумация на прости захари увеличава риска от развитие на метаболитни патологии, като диабет тип 2. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Current Diabetes Reports.

За всеки 100 грама (4 oz) от продукта кленовият сироп осигурява около 265 kcal, 67% от които от прости въглехидрати. Вярно е, че бялата захар има по-висок гликемичен индекс, но за практически цели въздействието на двете храни върху тялото е доста сходно. Нито с едното не трябва да се злоупотребява, за да се осигури правилното функциониране на метаболизма в средносрочен план.

Кленовият сироп обаче съдържа фитохимикали с антиоксидантен капацитет. Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото, както се посочва в проучване, публикувано в списание Infectious Disorders Drug Targets . Това обаче няма да е достатъчно, за да компенсира ефекта на свободните захари.

Как да използваме кленов сироп при готвене?

Кленовият сироп е продукт, който може да подобри крайния резултат на много сладки заготовки. Включен е в рецептите като заместител на други подсладители, за да придаде характерния си вкус.

Въпреки че е възможно да се сервира суров като дресинг, той може да се използва и в различни ястия, които ще бъдат подложени на термична обработка. Може да се използва дори в печени изделия.

Трябва обаче да се има предвид, че има по-голяма подслаждаща сила от захарта. Следователно количеството, използвано в рецептите, трябва да бъде коригирано, ако се използва като заместител на други подсладители. Обикновено за всяка чаша захар трябва да се добавят общо 3/4 чаша кленов сироп.

Когато съхранявате този продукт, уверете се, че той се съхранява на хладно и сухо място , далеч от слънчева светлина. Може да има дълъг срок на годност, дори повече от 2 години. Въпреки това, когато е отворен, най-добре е да го съхранявате в хладилник, на вратата на хладилника. При тези условия ще издържи една година без проблем.

Кленовият сироп, много вкусен подсладител

Както видяхте, кленовият сироп е подсладител с характерен вкус, който може да бъде отличен за подобряване на крайния резултат на различни десерти.

Често се използва заедно с масло, добавя се към зърнени храни, като гарнитура и дори като част от глазури за пикантни ястия, като печено месо. Срокът му на годност е дълъг и на пазара се предлагат продукти с различн качество.

И накрая, не забравяйте да бъдете умерени с включването на сладки продукти в диетата си. Те са склонни да оказват влияние върху нивата на кръвната захар, генерирайки прекомерен натиск върху панкреаса.

Вярно е, че ако спортувате редовно, рисковете са по-малко, но все пак трябва да ограничите консумацията на този вид храна. Преди всичко е необходимо да четете етикетите, когато купувате готови продукти, за да се изключи наличието на трансмазнини.

Може да ви заинтересува ...
Направете собствен подсладител: как да отгледаме стевия у дома
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Направете собствен подсладител: как да отгледаме стевия у дома

Хората, страдащи от затлъстяване могат да се поддържат чрез консумирането на стевия, която изгаря мазнините по-лесно.Тя също има диуретични свойств...