Кленовият сироп: свойства и употреба в кухнята

Ако обичате сладкиши, не пропускайте тази статия за кленов сироп, продукт, способен да подобри органолептичните характеристики на много десерти.
Кленовият сироп: свойства и употреба в кухнята
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Кленовият сироп е естествен подсладител, използван като заместител на трапезната захар, събиран от сока на едноименно дърво. Това е растение, типично за Северна Америка, въпреки че в момента Канада е най-големият производител на кленов сироп в света.

Този подсладител може да се намери в почти всеки супермаркет и предлага редица ползи за здравето, особено в сравнение с други видове подсладители.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че присъствието на сладост в диетата трябва да се намали, за да може тялото да функционира оптимално. В повечето диети в днешно време тази органолептична характеристика доминира, което може да бъде вредно в средносрочен план. Наличието на сладост в устата може да задейства производството на инсулин, което би генерирало стрес на панкреаса.

Какво представлява кленовият сироп?

Кленовият сироп е златист, вискозен, сладък и ароматен продукт, използван за подслаждане на кулинарни изделия. Може да се сравни с мед или други растителни сиропи, като плодови сиропи. Обикновено се използва в рецепти за сладкарски изделия или сладкиши, въпреки че може да се добавя и към напитки, препечен хляб и млечни продукти.

Приготвянето му е доста просто. Първото нещо, което трябва да направите, е да съберете сок от дървесината на кленови дървета. За да направите това, върху кората се прави разрез и отдолу се поставя кофа.

След известно време тя ще се напълни с гъст сироп. След това сиропът се филтрира и сортира според вкуса и цвета преди бутилиране. Могат да се прилагат и процеси на обратна осмоза за премахване на излишната вода.

Важно е да се отбележи, че има няколко вида кленов сироп. Сиропите от клас А са с най-високо качество и почти нямат несъвършенства. Цветът е равномерен, а вкусът е много чист. Като цяло те имат много интензивни органолептични характеристики.

Има сиропи от клас 0 и в този случай може да има примеси или малко по-мътен цвят; качеството е по-ниско.

И накрая, има такива, известни като Substandard. Те са по-скоро като сладък сироп, без нотки на вкус и аромат, типични за кленовия сироп. Това е най-нискокачественият продукт, който може да е претърпял интензивен процес на рафиниране.

Кленовият сироп: хранителни свойства

Кленовият сироп се състои предимно от захароза и вода. Поради тази причина той оказва значително влияние върху нивата на кръвната захар. Това е нещо, за което трябва да внимавате, тъй като е доказано, че редовната консумация на прости захари увеличава риска от развитие на метаболитни патологии, като диабет тип 2. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Current Diabetes Reports.

За всеки 100 грама (4 oz) от продукта кленовият сироп осигурява около 265 kcal, 67% от които от прости въглехидрати. Вярно е, че бялата захар има по-висок гликемичен индекс, но за практически цели въздействието на двете храни върху тялото е доста сходно. Нито с едното не трябва да се злоупотребява, за да се осигури правилното функциониране на метаболизма в средносрочен план.

Кленовият сироп обаче съдържа фитохимикали с антиоксидантен капацитет. Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото, както се посочва в проучване, публикувано в списание Infectious Disorders Drug Targets . Това обаче няма да е достатъчно, за да компенсира ефекта на свободните захари.

Обърнете внимание на качеството на кленовия сироп, когато го купувате.

Как да използваме кленов сироп при готвене?

Кленовият сироп е продукт, който може да подобри крайния резултат на много сладки заготовки. Включен е в рецептите като заместител на други подсладители, за да придаде характерния си вкус.

Въпреки че е възможно да се сервира суров като дресинг, той може да се използва и в различни ястия, които ще бъдат подложени на термична обработка. Може да се използва дори в печени изделия.

Трябва обаче да се има предвид, че има по-голяма подслаждаща сила от захарта. Следователно количеството, използвано в рецептите, трябва да бъде коригирано, ако се използва като заместител на други подсладители. Обикновено за всяка чаша захар трябва да се добавят общо 3/4 чаша кленов сироп.

Когато съхранявате този продукт, уверете се, че той се съхранява на хладно и сухо място , далеч от слънчева светлина. Може да има дълъг срок на годност, дори повече от 2 години. Въпреки това, когато е отворен, най-добре е да го съхранявате в хладилник, на вратата на хладилника. При тези условия ще издържи една година без проблем.

Кленовият сироп, много вкусен подсладител

Както видяхте, кленовият сироп е подсладител с характерен вкус, който може да бъде отличен за подобряване на крайния резултат на различни десерти.

Често се използва заедно с масло, добавя се към зърнени храни, като гарнитура и дори като част от глазури за пикантни ястия, като печено месо. Срокът му на годност е дълъг и на пазара се предлагат продукти с различн качество.

И накрая, не забравяйте да бъдете умерени с включването на сладки продукти в диетата си. Те са склонни да оказват влияние върху нивата на кръвната захар, генерирайки прекомерен натиск върху панкреаса.

Вярно е, че ако спортувате редовно, рисковете са по-малко, но все пак трябва да ограничите консумацията на този вид храна. Преди всичко е необходимо да четете етикетите, когато купувате готови продукти, за да се изключи наличието на трансмазнини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.