Течни кремове на растителна основа: 5 вкусни рецепти

Със съставки като кокос и семена, можете да приготвите някои вкусни течни кремове на растителна основа като заместители на млечните кремове. Продължавайте да четете, за да разберете!
Течни кремове на растителна основа: 5 вкусни рецепти

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Искате ли да научите как да приготвяте течни кремове на растителна основа?

Хората, които следват вегански или вегетариански диети, са намерили заместители за повечето храни от животински произход. Докато има много разлики в хранителните стойности, много здравословни варианти са намерени, които са чудесни за приготвянето на традиционни ястия.

Течният крем, придобит от кравето мляко, често е включен в приготвянето на дузина рецепти благодарение на своята кремава текстура. Обаче, много хора предпочитат да го избягват, защото имат непоносимост към лактоза или защото това е храна от животински произход.

Обаче, благодарение на съставки като семена, ядки и кокос, е възможно да се приготвят течни кремове на растителна основа при необходимост. Тези варианти са по-леки, съдържат по-малко калории и техният хранителен прием е много интересен.

Насладете им се!

Вкусни течни кремове на растителна основа, които трябва да опитате

Течните кремове на растителна основа са продукти, които могат да заместят традиционните течни кремове. Много често те имат сходна текстура с млечния крем, но варират по отношение на хранителните вещества и съдържание на мазнини. Въпреки че трябва да се консумират умерено, те са здравословни и си пасват добре с кремове, супи, сладкарски изделия и други ястия.

1. Течни кремове на растителна основа кокос

Течни кремове на растителна основа: кокосов крем в стъклена купичка

Течният крем с кокос е един от най-често използваните вегански заместители поради своята текстура и хранителни вещества.

Един от най-популярните течни кремове на растителна основа е направен от сурово кокосово мляко. Поради своята кремообразна текстура, това е най-често използвания течен крем на растителна основа, използван за приготвяне на десерти и сладкарски изделия. Също така, си пасва добре със смутита и зеленчуци със сметана.

Приготвяне

  • Първо, купете половин литър кокосово мляко с поне 60% кокосов екстракт.
  • След това, поставете го в хладилника за 24 часа.
  • След този период от време, изсипете го в купичка и го разбийте ръчно, а не с миксер.
  • След като е готово, добавете го към вашите любими рецепти.

2. Течни кремове на растителна основа семки от тиква

Семената от тиква съдържат значително количество здравословни мазнини, аминокиселини и антиоксиданти. Поради своя лек вкус е отлична съставка за приготвяне на вегански кремове на растителна основа и други продукти. Можете да го добавите към вашите салати или зеленчуци със сметана.

Приготвяне

  • Първо, изсипете една чаша със тиквени семки в блендер.
  • След това ги смесете с няколко супени лъжици екстра върджин зехтиново масло.
  • Добавете сол и чаша вода, и продължавайте да смесвате докато не получите гладък и безупречен крем.

3. Течна сметана от кашу

Стъклена купичка, пълна с кашу

Приготвянето на течни кремове с ядки е чудесна идея, тъй като те съдържат здравословни мазни киселини като например омега-3.

Един вкусен крем на растителна основа с кашу ви позволява да ядете здравословни десерти без да изпитвате притеснения. Неговата основна съставка е източник на здравословни мазнини като например олеинова киселина, както и протеин, витамини и минерали. От друга страна, неговата текстура е идеална за замразяване на торти или за пълнеж на сладкиши.

Приготвяне

  • Първо, накиснете малко кашу в чаша вода.
  • На следващия ден, изсипете в блендера и смесете.
  • Добавете супена лъжица лимонов сок и четвърт чаша вода.
  • След това, ако пожелаете, добавете също половин чаена лъжица ванилови семена или ванилия.
  • Накрая, разбийте енергично, докато получите кремообразна текстура.

4. Течен крем със сусамово семе

Това е един от течните кремове на растителна основа, на които можете да се насладите с капучино, сладкарски изделия и десерти. Сусамовите семена са известни с тяхното високо съдържание на моно и полиненаситени мазнини, които са полезни за сърдечносъдовото здраве.

Приготвяне

  • Като за начало, разбъркайте две супени лъжици суров тахини (сусамов крем) с четири супени лъжици филтрирана вода.
  • Сложете в блендера и смесете за няколко минути, докато получите гладък и гъст крем.
  • Накрая, добавете малко кафява захар или сироп, за да го подсладите.

5. Течна сметана от слънчогледово семе

Слънчогледови семки в купичка

Богати на витамин E и мастни киселини, слънчогледовите семена са основен източник на антиоксиданти.

Слънчогледовите семки съдържат значително количество здравословни мазнини, цинк, селен и витамин E. Тези хранителни вещества помагат за подобряване на сърдечносъдовото здраве и помагат за намаляване на оксидативния стрес. Течният крем от слънчогледови семена е идеален за салати и сандвичи.

Приготвяне

  • Първо, накиснете слънчогледовите семена в чаша вода.
  • На следващия ден ги изсипете в блендер, заедно със супена лъжица бирена мая.
  • Смесете докато се получи кремообразна текстура.

Търсите ли алтернативи за млечните продукти? Тогава имайте предвид тези течни кремове на растителна основа. Както сте забелязали, те са лесни за приготвяне и могат да се добавят към различните рецепти.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.