Тапицирането на вратите във вашия дом: стъпки и съвети

След определен период от време е нормално елементите в дома вида се износят или да се нуждаят от поддръжка. Ежедневното използване води до износване, което може да бъде под формата на петна или ръжда, отразяващи се на естетиката на дома. Една от техниките за подновяване е чрез тапицирането на вратите.
Тапицирането на вратите във вашия дом: стъпки и съвети

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 18 март, 2023

Въпреки че някои хора смятат, че тапицирането е изключително за фотьойли и табуретки, истината е, че можете да тапицирате и врати. Разбира се, изисква време, търпение и добра техника. По-долу ще ви дадем ръководство стъпка по стъпка за тапицирането на вашите врати.

Тапицирането на врати: Ръководство стъпка по стъпка

Има различни материали за направата на тапицерията, като плат или кожа, в зависимост от вида на предназначената декорация. Във всеки случай при всички се използват подобен набор от инструменти, включително режещи елементи и лепила. В идеалния случай трябва да носите ръкавици, за да защитите ръцете си.

Избор на материали за тапицирането на врати

Първата стъпка е да се определят материалите, които да се използват. Това зависи от вида на вратата и желаната декорация. Сред най-често срещаните варианти можете да намерите ПДЧ, изкуствена кожа и еко кожа.

Друг важен материал е пълнежът. Преди да тапицирате, поставете слой филц, вълна или порест каучук за подплата.

Тапицирането на врати не е трудно.
Има широка гама от материали за тапициране на врати. Има и разнообразие от цветове и текстури.

Инструменти

Що се отнася до инструментите, трябва да имате безцветно или аерозолно лепило. Важно е да не съдържа толуен, разтворител, предназначен за боя. Освен това е добра идея да имате под ръка и други елементи, като например следните:

  • Ножици
  • Нож или резец
  • Чук
  • Тапицерски плат
  • Дебел конец за маркиране на дизайна
  • Бояджийска лента
  • Три метра материал за пълнеж и тапицерия

Тапицирането на врати – сваляне на вратата

За да започнете, вратата трябва да излезе от рамката. Поставете я на твърда повърхност, било то маса, два статива или одеяло на пода. Освен това трябва да премахнете ключалките и пантите.

След това изрежете материала за пълнеж по дължината на вратата. Поне 1,5 сантиметра трябва да се оставят върху цялата рамка. С други думи, на вратата трябва да има място без филц или гума от пяна.

Нанесете първия слой

Следващата стъпка при тапицирането на вратите е напръскването с лепило. След като е разпределена по цялата дължина, подложката трябва да се постави много внимателно, тъй като ще бъде трудно да я преместите, ако е фиксирана. В случай на тънки материали, като тънък филц, може да са необходими два слоя. Важно е да се постигне омекотяващ ефект.

Тапицирането на врати – поставете тапицерския плат

Докато подложката съхне, трябва да се изреже избраният материал за тапицерия. Уверете се, че сте оставили повече от три сантиметра – както на дължина, така и на ширина – спрямо размера на вратата.

След това вземете лепилото и намажете частите, които са останали без пълнеж, за да покриете добре всички краища. След като това стане, платът или кожата се поставят върху лепилото, отново с голяма прецизност. Накрая оставете да изсъхне.

Можете да добавите тежест отгоре, за да ускорите процеса на сушене.

Декориране чрез тапициране на врати

След най-малко 30 минути сушене можете да използвате самозалепващата лента и дебелия конец, за да маркирате модела. Един от най-популярните дизайни е ромбът. Колкото по-добре се справяте с шиенето, толкова по-красив ще бъде моделът.

След това с чука се забиват един по един пироните. Те трябва да са добре разпределени и с еднакво разстояние между тях.

Допълнителни работи и довършване

Когато декоративният дизайн е завършен, е необходимо да го оставите да изсъхне още известно време и след това да изрежете излишния тапицерски материал с нож. Това включва и правенето на дупки за дръжки и брави.

Ако искате да направите и двете страни, просто повторете процеса. Вратата ще бъде колкото свежа, толкова и блестяща!

Предимствата на тапицирането на вратите на вашия дом

Макар да изглежда само с естетическа цел, тапицирането на вратите има редица предимства за дома, вариращи от по-добра звукоизолация до по-голяма устойчивост на материалите.

Кажете сбогом на влагата

Въпреки че не всички материали са еднакво здрави, като цяло тапицерията на вратите ги предпазва от въздействието на влагата, често срещан проблем при влошаването на качеството на мебелите.

Удължете живота на вашите врати

Поставянето на слой подложка и друг слой плат предлага удължаване на живота на вратата. Омекотяващият му ефект го прави по-устойчив на удари и трудно достигане до дъното.

Поради тази причина, в случаите, когато е в лошо състояние, ще бъде много по-лесно и евтино да смените тапицерията, отколкото цялата врата.

Тапицирането на врати – почистване и износване

Обичайно е вратите да се оцветяват, ръждясват и да се износват с времето, независимо дали са дървени или метални. Тапицерията предотвратява износването на тези ефекти, а грижата е проста.

В зависимост от материала могат да се използват различни почистващи продукти. За синтетичната кожа обаче е най-добре да избягвате химикалите. В тези случаи е достатъчна влажна кърпа.

Почистване на врата
Естествените продукти и микрофибърната кърпа обикновено са достатъчни, за да поддържат тапицираните врати чисти.

Подобрена звукоизолация

Друго голямо предимство на тапицираните врати е подобрената звукоизолация, която създава. Като добавите слоеве от филц или подложка от порест каучук, ще заглушите звука, което ги прави идеална техника за музиканти, които искат да репетират, без да засягат естетиката на дома си.

Тапицирането на врати е чудесен декоративен вариант

Тапицирането на вратите има не само защитна функция; някои хора избират да направят това само за декоративния ефект. Разбира се, всеки материал за тапицерия е различен и изборът на материал за тапициране трябва да е съобразен с това как се съчетава с останалото интериорно обзавеждане.

Ако направите модела с шипове върху синтетична кожа, моделите са много. Често срещани са различни ромбовидни форми, но има и квадратни или кръгли. Не е необходимо това да се прави на всяка врата в дома. Като цяло, ако изберете входната врата, можете да оставите останалите врати без тапицерия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.