Запушени уши: 12 възможни причини и лечение

Запушените уши могат да разтревожат много хора. За щастие повечето от причините не са сериозни.
Запушени уши: 12 възможни причини и лечение
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 24 януари, 2023

Усещането за запушени уши е често срещан дискомфорт при хора от всички възрасти. Лошото възприятие на звука и напрежението на слуха могат да се превърнат в истинско предизвикателство. Интересувате ли се от най-честите причини за запушени уши? Тук ще ви разкажем повече по темата.

Пътуване със самолет, гмуркане и планински туризъм са едни от най-честите причини. В повечето случаи този дискомфорт не е сериозен проблем и изчезва след няколко минути. По същия начин има някои домашни средства, които носят бързо облекчение.

От друга страна, когато усещането за запушени уши е придружено от други симптоми, като температура или болка, това може да е предупреждение за по-сериозно състояние. В тези случаи е необходимо да посетите специалист оториноларинголог за цялостна оценка на състоянието ви.

Най-честите причини за запушени уши

Ухото е сложен орган, отговорен за възприемането на звука и баланса. Най-общо казано, то се формира от ушната мида, външния слухов канал, тъпанчевата мембрана, веригата на осикулите и кохлеята.

Всяка промяна в тези области може да накара ушите ви да се чувстват запушени.

Усещането за запушени уши почти винаги е резултат от запушване на евстахиевата тръба. Последната е отговорна за комуникацията между средното ухо и задната част на носа. По този начин тя изравнява и компенсира налягането между външната среда и вътрешността на ухото.

1. Запушени уши – натрупване на ушна кал

Мастните и церуминозните жлези във външния слухов канал непрекъснато произвеждат кал. Тази кал е течна, но с течение на времето се смесва с други вещества, като мъртви клетки или прах, и се втвърдява. Ушната кал обикновено се отстранява чрез движения на челюстта по време на разговори, дъвчене или прозяване.

При някои хора този механизъм за самопочистване може да се наруши и калта да остане в ухото. Може дори да образува тапи.

Запушването с ушната кал е често срещана причина за запушени уши. В допълнение, човек може да почувства намалена острота на слуха, сърбеж, звънене и болка в ушите.

Използването на памучни тампони може да причини запушване чрез уплътняване на калта в ушния канал. По същия начин използването на слухови апарати е рисков фактор за това състояние. Други причини включват стесняване на ушите и атрофия на церуменните жлези.

Лечението от първи избор е промиване на ухото от професионалист. Процедурата омекотява натрупаната кал и благоприятства по-късното й отстраняване. Този метод е противопоказан при хора със скорошна операция на ухото и перфорация на тъпанчето.

Човек почиства ушите си.
Не се препоръчва ползването на клечки. Те са склонни да уплътняват восъка в долната част на ушния канал.

2. Вода в ушите

Водата може да навлезе в ушния канал при вземане на душ, плуване в басейн или гмуркане в морето. Като цяло водата влиза и излиза лесно, без да причинява дискомфорт. При някои хора обаче част от водата може да се задържи.

В повечето случаи водата изтича спонтанно чрез натиск и движения на главата в рамките на няколко минути. Една препоръка е бързо да наклоните главата настрани, докато задържате дъха си.

Необходимо е да се отстрани задържаната вода, тъй като това състояние увеличава риска от ухото на плувеца. Ако усещането продължава след няколко дни, препоръчително е да посетите специалист.

3. Запушени уши – промяна на налягането

Пътуването със самолет и планинското катерене може да причинят временно запушване на ушите. Това явление е резултат от неспособността на Евстахиевата тръба да изравни и компенсира обмена на налягания между околната среда и средното ухо. Нещо подобно се случва при хора, които се гмуркат на голяма дълбочина.

Усещането за запушени уши може да продължи няколко минути, докато тялото се адаптира, и след това да изчезне при преминаване на по-ниска надморска височина. Някои хора могат да развият височинна болест, характеризираща се с главоболие, замаяност, гадене, сънливост и задух.

Съвет за избягване на този дискомфорт е да дишате през устата или да дъвчете дъвка по време на излитане. По същия начин прозяването и дълбокото дишане могат да помогнат за премахване на усещането.

4. Обикновена настинка и алергичен ринит

Обикновената настинка е често срещана вирусна инфекция на носа и гърлото. Конгестията и възпалението на горните дихателни пътища могат да попречат на отстраняването на секретите и да увеличат налягането, така че носът и ушите на човека да се чувстват запушени.

Алергичният ринит е възпалително заболяване на носната лигавица след излагане на алерген, което засяга между 10 до 15% от населението на света според статистиката. Реакцията на свръхчувствителност насърчава освобождаването на хистамин, предизвиквайки следните симптоми:

 • Кихане
 • Влажни очи
 • Запушени уши
 • Хрема
 • Намалено обоняние
 • Сърбеж в носа и гърлото

5. Запушени уши – синузит

Синузитът е възпаление на лигавицата на синусите. Това са пълни с въздух кухини, които действат като филтри на горните дихателни пътища.

При синузит задръстванията и натрупването на слуз компрометират обмена на въздух в Евстахиевата тръба и причиняват усещането за запушени уши. Това състояние обикновено се причинява от вируси, въпреки че може да бъде причинено и от някои бактерии.

Други симптоми включват назална конгестия, болка в лицето, главоболие, кашлица и секреция от носа. В повечето случаи синузитът изчезва автоматично след няколко дни, така че медицинското лечение е симптоматично.

6. Отит

Отитът не е нищо повече от инфекция и възпаление на ухото. Най-честата му форма е отит на средното ухо, в резултат на запушване на Евстахиевата тръба.

Запушването на ушите създава усещане за запушени уши и други симптоми като следните:

 • Субфебрилна температура
 • Болка в ушите
 • Общо неразположение
 • Изпускане на гнойна течност
 • Сърбеж вътре в ухото

Проучванията показват, че 70 до 80% от децата под 6-годишна възраст са развили ушна инфекция. Най-честите причинители са Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae. Лечението варира в зависимост от вида на отита, като антибиотиците винаги са в основата.

7. Лабиринтит

Лабиринтитът се отнася до възпаление на костния лабиринт, анатомична структура, разположена във вътрешното ухо и отговорна за баланса. Основните причини са от инфекциозен произход поради локализирана инвазия или миграция от средното ухо. Може да бъде серозен или гноен.

Това е често срещан проблем, при който хората могат да се оплакват от запушени уши, силно замайване и световъртеж. Може също да има шум в ушите и частична загуба на слуха.

Понастоящем няма окончателно лечение за лабиринтит. Ранният професионален подход и лечение обаче могат да забавят еволюцията на заболяването и да облекчат симптомите.

8. Запушени уши – проблеми с гърлото

Възпалението на фаринкса или фарингитът е често срещан дискомфорт, който може да доведе до усещане за запушени уши. Хората обикновено съобщават за болка, сърбеж и сухота в гърлото.

При някои пациенти фарингитът може да прогресира, за да причини дискомфорт в ушите поради засягане на нервите или да причини отит в следствие на болестта, според експерти. При вирусни форми се използват антипиретични и противовъзпалителни лекарства за облекчаване на симптомите.

Използването на антибиотици е само при бактериални инфекции.
Жена с фарингит.
Запушените уши са симптом на фарингит, но не и основната му проява.

9. Холестеатом

Това е доброкачествен тумор или киста, която се образува в средното ухо или мастоидната област. Холестеатомът обикновено постепенно се увеличава по размер и може дори да компресира съседни структури и да разруши средното ухо.

Симптомите на това състояние включват следното:

 • Намалена острота на слуха в едното ухо
 • Усещане за запушени уши
 • Изтичане на серозна течност
 • Хронична болка
 • Замаяност

Изследванията показват, че хроничният среден отит е най-честата причина за холестеатом. Окончателното лечение е хирургично, но има няколко подхода за намаляване на симптоматиката и подобряване на качеството на живот.

10. Акустична неврома

Акустичната неврома, наричана още вестибуларен шваном, е доброкачествен тумор, който се образува върху вестибуларния нерв. Този нерв се движи от вътрешното ухо до мозъчния ствол и е отговорен за поддържането на баланса. Засегнатите хора могат да изпитат звънене в ушите, чувство на запушване и нестабилност при ходене.

В допълнение, състоянието може да причини прогресивна, едностранна загуба на слуха, слабост и изтръпване на лицето. Медицински преглед, аудиометрия и образни методи са полезни при диагностицирането на това заболяване.

Хирургично отстраняване се препоръчва при големи тумори с ускорен растеж.

11. Бруксизъм

Това е разстройство, при което човекът несъзнателно скърца и стиска зъби. Това състояние може да се появи през деня или през нощта, често по време на сън. Напрежението на челюстните мускули може да накара ушите да се запушат.

По принцип бруксизмът трябва да се лекува от зъболекар. По същия начин е изключително важно да посетите медицински специалист за цялостна оценка в търсене на първопричината.

12. Запушени уши – синдром на Мениер

Синдромът на Мениер е една от най-известните болести свързани със световъртеж в света, макар и не най-честата. Характеризира се с повтарящи се епизоди на световъртеж, намалена острота на слуха, шум в ушите и усещане за запушени уши.

Изследванията оценяват разпространението му в страна като Испания на 75 случая на 100 000 души, като са по-чести при жени на 30 години. Това състояние няма лечение, но може да се лекува с лекарства, които могат да облекчат симптомите. Засегнатите трябва да избягват стреса, липсата на сън, кофеина и алкохола.

Кога да потърсите медицинска помощ?

В повечето случаи усещането за запушени уши е временен симптом, който изчезва от само себе си. Въпреки това, постоянната проява на този симптом може да е предупреждение за заболяване на ухото, което изисква професионално внимание.

Други предупредителни признаци, които изискват медицинска помощ възможно най-скоро, са следните:

 • Внезапна загуба на равновесие
 • Постоянна болка в ухото
 • Загуба на слуха или глухота
 • Изтичането на гноен секрет или кръв

Причините за усещането за запушени уши са различни. Бучките, ушната кал и водата в ушите са най-често срещаните и могат лесно да бъдат решени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sánchez B. Problemas otológicos (I): otitis y tapones de cerumen. Farmacia Profesional. 2016; 30(4): 18-22.
 • Carretero M. Rinitis alérgica. Offarm. 2009; 28(5): 116-118.
 • Esteva E. Faringitis. Offarm. 2005; 24(1): 46-50.
 • Pérez M. Otitis. Tratamiento de la infección. Farmacia Profesional. 2002; 16(5): 44-49.
 • Isaacson G. Diagnóstico del colesteatoma pediátrico. Pediatrics. 2007; 64(3): 153-157.
 • Sommerfleck P. Enfermedad de menière: Concepto y criterios diagnósticos. Revista FASO. 2015; 22(1): 65-68.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.