Как да си направим букет от цветя у дома: Урок стъпка по стъпка

Мислили ли сте сами да си направите букет от цветя? Представяме ви стъпките за това в следващите редове!
Как да си направим букет от цветя у дома: Урок стъпка по стъпка

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 15 февруари, 2023

Правенето на букет от цветя е полезно за украса на стаи в къщата, за подарък или просто за забавление. Въпреки че много хора избират да закупят готова аранжировка, с малко креативност можете да създадете красиви букети, като приготвени от цветар.

За да бъде композицията на тези декоративни елементи хармонична, е необходимо да се мисли от мотива до вида растения, които да бъдат използвани. Нямате нужда от много материали или задълбочени познания за флоралното изкуство.

Продължете да четете и вземете под внимание подробно ръководство за вас, за да създадете красив букет.

Правене на букет от цветя у дома: нотка красота за подарък или декорация

Букетът е комбинация или китка от естествени или изкуствени цветя. Освен самите цветя, той включва и листа и други аксесоари: панделки, хартия и дори бонбони.

С течение на времето букетите се промениха, допускайки включването на елементи, които нарушават традиционната схема за комбиниране само на цветя. Но типичните аранжировки не излизат от мода; всъщност те попадат в категорията винтидж, както толкова много тенденции от миналото, които се завърнаха в настоящето.

Флоралните аранжировки са начин да се говори без думи, да се изразят чувства, които не са строго романтични и да бъде средство носещо радост. И така, защо не се научите сами да правите букети?

Ако знаете как да направите букет от цветя, спестявате парите, които бихте похарчили в цветарски магазин.
Мъж с букет цветя.
Обикновено букет цветя означава романтична любов. Но има много повече приложения за това комбиниране.

Какво трябва да имате предвид, преди да направите букет от цветя у дома

Въпреки че правенето на букет у дома е лесно, не пристъпвайте направо към действие, без да вземете предвид следните аспекти:

  • Пълнеж: чрез запълване на букета придавате обем. Често се използват цветни пръчки, евкалипт и други листа.
  • Дизайн: състои се от стила, който искате да придадете на букета. Аранжировката за влюбени е доста по-различна от това, което бихте направили за букет, който да украси къщата например.
  • Форма: отнася се до структурата на стъблата, тъй като те могат да бъдат силни или слаби. Включва и устойчивостта на цветята и външния им вид. Има разнообразие и трябва да го вземете предвид, за да персонализирате букета.
  • Количество: Това е броят на цветята в един букет. Обикновено се използват от 3 до 5 вида цветя, като се внимава повечето от тях да имат заоблена форма, заден план се поставят вертикалните или по-различните такива.
  • Цветове: хармонията на тоновете е от съществено значение за блясъка на букета. Ако заложите на традиционното, цветовете от една и съща гама балансират аранжировката. Можете също да поемате риск с различни комбинации.

Съвет от AD Magazine е да съобразите цвета на цветята с повода. Например червено за любов, бяло за чистота и жълто като символ на радост. Други значения могат да бъдат разгледани в речника на цветята.

Стъпка по стъпка: учим ви как да си направите букет от цветя у дома

А сега да се захващаме за работа. Вземете материалите, които ще изброим след малко, и ги изпълнете стъпка по стъпка, за да направите букет от цветя у дома.

Ще ви трябва следното

1. Почистете цветята

След като изберете цветята за вашия букет, продължете с почистването им. В тази стъпка премахвате увехналите листа и долната част на стъблото.

Когато използвате рози, не забравяйте да премахнете бодлите. Целта е да се борави приятно с тях.

Освен това, когато дезинфекцирате цветята, вие предотвратявате микробната активност, която съкращава живота им във ваза, тъй като бактериалните организми запушват стъблата и затрудняват навлизането на вода в тях, както е обяснено от Тексаската държавна цветарска асоциация.

2. Букет от цвета – подредете елементите

Подредете цветята хоризонтално върху повърхността на масата, за да проверите височината и да определите кои са с твърди или меки дръжки. Всички те трябва да имат еднакви размери, така че ги изрежете за тази цел.

Докато правите това, оставете ги да почиват в съд с вода. Освен това се възползвайте от тази проверка, за да откриете най-голямото цвете и да го превърнете във фокуса на аранжировката.

3. Започнете събирането

Първите цветя в букета са тези с твърди стъбла, като маргаритки. Докато спираловидно свързвате екземплярите заедно, включете елементи пълнител.

След това вземете 5 цветя, за да създадете контура, като оформите ниски слоеве в кръг. Оформете това, което носите като букет, когато добавяте елементи, за да опростите сглобяването. Техниката е да поставите цветята с лице към вас и да оставите стъблото да сочи навън.

Малко маргаритки.
Използвайте маргаритките, които да поставите в центъра, тъй като техните твърди стъбла придават стабилност на букета.

4. Съберете меките стъбла

След първия кръг и с видима конфигурация добавете цветята с меки дръжки, които ще играят ролята на фон. Съчетайте избраните видове с тези, които сте определили като основни.

5. Букет от цветя – пълнеж

Използвайте мишорка, за да изпълните и придадете динамика на творението. Допълнете с евкалипт по ваш вкус. Възползвайте се от зеленото, за да подчертаете естествеността на букета.

6. Завържете букета

Завържете долната част на цветята с връвта от юта. След като букетът е сглобен и вързан, проверете дали стъблата са изравнени; ако не, изрежете излишното. По същия начин предложете финалните щрихи, за да персонализирате своя букет.

7. Увийте или поставете във ваза

Накрая вземете хартия и изрежете поне 40 сантиметра. Увийте букета и го вържете с панделката. В случай, че не искате хартия, тъй като букетът е за ваза, напълнете съда с прясна вода и поставете цветята.

Кои цветя да изберете, за да си направите букет у дома?

Препоръка за създаване на букети у дома е да използвате видовете, които имате в градината си. Предполага се, че засаждате това, което ви харесва и полагате необходимите грижи, за да знаете предварително, че избраните за букета цветя са в добро състояние.

Сезонните цветя също са добра алтернатива, тъй като биха били по-евтини. Във всеки случай винаги избирайте екземпляри, които изглеждат свежи и отговарят на вашите вкусове.

След целия този урок искате ли да направите първия си букет?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.