Пелени от плат: предимства и недостатъци

Трябва ли бебето да носи пелени за еднократна употреба или такива от плат? Спестяването и невероятното въздействие върху околната среда, когато изберете пелени от плат, могат да ви създадат впечатление, че те са най-добрият вариант. Има обаче няколко малки недостатъци, които също трябва да имате предвид.
Пелени от плат: предимства и недостатъци

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Напоследък много майки решават да използват пелени от плат. В крайна сметка това е много по-евтино и по-екологично решение от използването на такива за еднократна употреба. Тази опция има някои предимства. Съществуват обаче и много недостатъци, които трябва да имате предвид, когато избирате памперсите, които ще използвате за вашето бебе.

Преди появата на пелените за еднократна употреба от целулоза, пелените от плат са били класика. Сега, години по-късно, много жени се опитват да ги върнат по няколко основни причини:

  • Можете да ги изперете и използвате повторно.
  • Те намаляват количеството боклук.
  • Те са много по-евтини.

Всъщност, въпреки че в началото ще трябва да направите значителни разходи, за да ги закупите, фактът, че се перат и могат да се използват многократно, означава дългосрочни спестявания.

Освен това пелените от плат са регулируеми и хипоалергенни. Обикновено се правят от тъкани от естествени влакна (така че не мислете, че говорим за памперсите, използвани от нашата баба!). Новите се перат сравнително лесно и не създават големи хигиенни проблеми.

Както при всичко, в допълнение към многото им предимства, има и някои недостатъци на платнените пелени. Тук ще разгледаме някои от предимствата и недостатъците на двата вида пелени, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

Предимствата на пелените от плат

Пелени от плат

Пелени от плат – те са по-добри за кожата на вашето бебе

Първото предимство на този тип памперси е, че са по-полезни за вашето бебе. Всъщност те са направени от 100% натурални продукти като памук и бамбук, така че рискът от дразнене на кожата е минимален.

Освен това платнените пелени не съдържат химикали, които биха могли да доведат до алергична реакция. По подобен начин бебетата, които ги носят, имат по-нисък процент на дерматит.

Препоръчваме ви да прочетете: 8 необичайни приложения на бебешката пудра

Те са удобни

Тъй като това са естествени и дишащи материи, използването им в периоди на горещина позволява на кожата да се изпотява и не задържа потта и прекомерната топлина. По същия начин, допирът на тъканта и мекотата й не могат да се сравняват с тези на памперсите за еднократна употреба.

Пелени от плат – те са по-добри за околната среда

Използването на платнени пелени е екологично чисто. Всъщност, много от нас са добре запознати, че около 20 милиарда памперса за еднократна употреба се изхвърлят всяка година на депа, което представлява повече от 3,5 милиона тона отпадъци. Например, на памперсите за еднократна употреба са необходими около 500 години, за да се разградят и да се освободи метана от въздуха. Високите концентрации на този газ могат да бъдат експлозивни и запалими. Метанът също е опасен за дишане, защото измества кислорода.

Използвайки платнени пелени за многократна употреба, вие ще помогнете за опазването на околната среда.

Те са по-евтини в дългосрочен план

Както споменахме по-горе, можете да спестите много пари в дългосрочен план, ако използвате платнени пелени. Това е така, защото въпреки че първият разход ще бъде по-голям от закупуването на пакет за еднократна употреба, можете да ги използвате повторно и да не правите огромен разход всяка седмица, за да закупите нови. Направете сами изчисленията!

По същия начин можете да вземете пелени от ваши приятели или да ги предадете на други нови майки, когато вече нямате нужда от тях. По този начин някои майки дори няма да трябва да правят първоначална инвестиция.

Можете да украсите и персонализирате пелените от плат

Тези памперси не са за еднократна употреба и освен това са направени от плат. Така че можете да ги бродирате или да ги украсите по всякакъв друг начин. Продаваните в магазините вече идват с красиви, оригинални и дори смешни дизайни.

Можете дори да ги съчетаете с тоалетите на вашето бебе!

Недостатъците от използването на пелени от плат

Грижа за бебето

Те изискват повече поддръжка

Имайки предвид, че за да могат да се използват многократно, ще трябва да ги перете, да ги оставите да изсъхнат и да ги сгънете, преди да ги използвате повторно. Това, разбира се, не е толкова бързо и лесно, колкото използването и изхвърлянето им. Също така ще трябва да ги перете често, в зависимост от количеството, с което разполагате, за да сте сигурни, че винаги имате чисти пелени.

Трябва също да проявите специални грижи, когато ги перете, защото, ако не го правите правилно, памперсите ще запазят миризмите и ще създадат проблеми. Използвайте неутрални почистващи препарати и избягвайте използването на белина и други видове дезинфектанти, тъй като те могат да раздразнят кожата на бебето.

Ще се трупат, докато не отделите време да ги изперете

Когато използвате памперси за еднократна употреба, обикновено просто ги изхвърляте в кошчето. Това обаче е неудобство, когато сте далеч от дома и трябва да ги смените, тъй като трябва да ги държите в торбичка, докато се върнете вкъщи и можете да изперете пелените от плат.

Ако излезли на разходка за кратко време, вероятно няма да е проблем. Ако обаче ще бъдете далеч в продължение на доста часове или искате да пътувате, миризмите могат да станат доста неприятни.

Някои детски центрове няма да ги приемат

Повечето детски центрове не се интересуват от работа с платнени пелени. Разбираемо е, тъй като те не желаят да ги държат на мръсна купчина, докато не ги вземете. Така че повечето от тях ще изискват да носите такива за еднократна употреба като условие за приемане на детето.

Както можете да видите, има много, много предимства от използването на платнени пелени. Има обаче и няколко недостатъци, така че вземете всичко под внимание. Имайте предвид, че в никакъв случай не е нужно да сте пурист и винаги можете да редувате използването на плат и памперси за еднократна употреба.

Когато става въпрос за околната среда, кожата на вашето бебе и портфейла ви, предлагаме пелени от плат. И все пак е много по-лесно да изберете пелени за еднократна употреба, когато сте далеч от дома!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Shanon A, Feldman W, James W, Dulberg C. Diapers: what do parents choose and why?. Can Fam Physician. 1990;36:1705–1708.
  • Shanmugasundaram, O. L., & Gowda, R. V. M. (2011). Study of Bamboo and Cotton Blended Baby Diapers. Research Journal of Textile and Apparel. https://doi.org/10.1108/RJTA-15-04-2011-B005
  • Zimmerer, R. E., Lawson, K. D., & Calvert, C. J. (1986). The Effects of Wearing Diapers on Skin. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.1986.tb00497.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.