Декориране с изкуствени растения: предимства и недостатъци

Когато декорирате дома си, мислим първо за естествени растения, а не за изкуствени такива. Но въпреки това, какви са предимствата на изкуствените растения?
Декориране с изкуствени растения: предимства и недостатъци

Последна актуализация: 23 февруари, 2023

За тези, които обичат живите цветове на природата, не можете да пропуснете растенията като един от основните елементи за декориране на вашите пространства. Имайки това предвид, първото нещо, което обикновено ви идва на ум, е да декорирате с естествени растения, а не с изкуствени. В крайна сметка, какво по-добро от самата природа, за да придадете оригинален щрих на дома си?

Въпреки това, поради различни причини или фактори, не винаги е възможно да използвате естествени растения. Може би защото нямаме време да се грижим за тях или защото условията на околната среда не са най-подходящите. И така, как можете да се възползвате от изкуствените растения? Нека да разгледаме по-отблизо темата.

Изкуствени растения или цветя: Какви са техните предимства?

Благодарение на технологиите в днешно време изкуствените растения или цветя изглеждат много подобни на естествените, така че е трудно да се разграничи дали са истински или не. Това несъмнено е една от причините да станат толкова популярни. Ето част от предимствата им.

1. Въпросните изкуствени растения изискват много малко грижи

Можете да отидете на почивка и да не се притеснявате кой ще полива растенията, докато ви няма. Освен това можете да забравите за редовната поддръжка, която естествените растения изискват, като поливане, торене, пресаждане или “какво да правя, растението ми се разболя?”

С изкуствените растения вие оставяте всичко това зад гърба си. Единственото нещо, което ще трябва да правите, е да ги бършете от време на време.

Изкуствени растения
Едно от основните предимства на декорирането с изкуствени растения е, че не е нужно да отделяте време за грижи за тях.

2. Винаги са здрави и жизнени

Естествените растения постоянно променят състоянието си; в един сезон цъфтят, в други увяхват, а в трети дори нямат цвят. Това не е така при декориране с изкуствени растения. Цветът и външният вид на изкуствените растения се запазват по-дълго.

В случай, че не изглеждат добре, можете просто да ги замените с други и това е!

3. Не са толкова привлекателни за домашните любимци

Тези, които имат домашни любимци знаят, че обичат да играят и да гризат растенията или да вадят пръст от саксиите. Е, какво да кажем… май не ви е лесно!

Това често се обяснява с миризмата на естествени растения и почва, която предизвиква обонятелната чувствителност на домашните любимци. Това е естествено поведение, което ги кара да се чувстват привлечени от тях.

Изкуствените в началото може да привлекат вниманието им, но след това ще разберат, че са част от дома и ще загубят интерес. Освен това, поради материала, от който са направени, е по-трудно домашните любимци да ги повредят.

4. Те са хипоалергенни

Някои естествени растения могат да причинят алергии у членове на семейството или посетители. Ако мислите да украсите дома си с растения, ако сте алергични към полени, най-добрият вариант са изкуствените. Няма никакво съмнение!

Въпреки че има естествени варианти, които е по-малко вероятно да причинят алергии, най-безопасната алтернатива са изкуствените. Разбира се, те трябва да се почистват редовно, за да се предотврати натрупването на прах.

5. Разглежданите изкуствени растения могат да бъдат поставени във всяко пространство

Повечето естествени растения изискват специфични условия; полусянка, слънчева светлина, сянка и т.н. Следователно няма да можете да ги поставите навсякъде. Трябва да търсите пространства, които отговарят на техните изисквания. Междувременно изкуствените растения могат да бъдат инсталирани навсякъде, където пожелаете.

6. Кажете сбогом на насекомите

Тези страховити насекоми обикновено са силно привлечени от цветята. Някои хора ги прогонват със специфични формули или репеленти. Но това е нещо, което се избягва с поставянето на изкуствени цветя. Те нямат мирис или характеристики, които ги правят привлекателни за буболечките.

7. Могат да се адаптират към всеки стил, който искате

Можете да намерите много различни форми, цветове, размери и стилове изкуствени растения. Освен това, повечето от тях са направени от материали, които са гъвкави и пластични. По този начин можете да ги местите или завъртате, така че едното цвете да е обърнато към едно място, а другото към друго. Това ви дава възможност да си поиграете и да ги подредите, както желаете.

Недостатъците на въпросните изкуствени растения

Изкуствените растения или цветя също имат своите недостатъци. Ще се спрем на тях, за да можете в крайна сметка да решите дали да ги ползвате или не.

1. Направени са от пластмаса

Все пак те са пластмасови и може да е проблем, когато срокът им на годност изтече. Ако сте загрижени за околната среда, може да се чудите дали това е добър вариант, тъй като рано или късно те ще бъдат изхвърлени в кошчето.

2. Нямат мирис

Много хора предпочитат естествените растения заради миризмата, която излъчват, тъй като парфюмират пространствата в дома. С изкуствени растения няма да се радвате на такъв. И въпреки че можете да ги напръскате, няма да е същото.

3. Те не растат и не се променят

Те винаги ще бъдат със същия размер, форма и цвят, освен ако не ги промените и не придобиете други. Това означава постоянно да ги сменяте, ако сте от тези, които обичат постоянните промени.

4. Ако не са скъпи, могат да имат недостатъци

Много от нискобюджетните изкуствени растения обикновено имат по-кратък живот. Освен това сте склонни да забележите по-лесно, че не са истински и освен това излъчват много силна миризма, която може да бъде неприятна.

Изкуствени растения
Материалите на някои изкуствени растения не са издръжливи, събират прах и издават неприятни миризми.

5. Събират много прах

Тъй като са статични, те събират много прах и трябва да измиете всяка тяхна част със сапун и вода. Трябва да го правите редовно, ако не искате да изглеждат обратното на това, което първоначално сте мислили.

С естествени или изкуствени растения трябва да украсите дома си?

Ако помислим, и двата варианта имат своите плюсове и минуси. Зависи от вас, вашия начин на живот и вашите нужди. Те ще ви помогнат да разберете кой избор е правилният. Всички растения – изкуствени или естествени – са основни елементи, придаващи онази нотка, която подобрява и разкрасява вашия дом.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.