Тайната рецепта на дълголетието... и 6 съвета!

Добрата орална хигиена може да увеличи продължителността на живота с 6,4 години
Тайната рецепта на дълголетието... и 6 съвета!

Последна актуализация: 06 януари, 2019

Кой от нас не си е задавал този въпрос поне веднъж – каква е тайната на дълголетието? Истината е, че не става дума просто за тайна. Изисква се практикуване на здравословни навици. Те са от значение и поддържат тялото здраво в продължение на много години. Знаете ли с точност каква храна консумирате всеки ден? Правите ли редовно физически упражнения? Стараете ли се да бъдете в добро настроение? Знаете ли кои са най-полезните за тялото храни? Ако все още не разполагате с отговорите на тези въпроси, вероятността да нямате понятие каква е тайната на дългия живот е голяма. С други думи, със сигурност не знаете какви продукти е желателно да консумирате, за да увеличите продължителността на живота.

Съвети за дълъг живот

Спазвайте здравословна диета

Един от основните съвети, които можем да дадем, за да се наслаждавате на добро здраве и дълъг живот, е да спазвате здравословна диета. Важно е да повишите консумацията на храни, които са богати на антиоксиданти – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни меса. Контролирайте приема на излишни калории и избягвайте захарта, брашното и други рафинирани продукти.

Приготвяйте здравословна закуска

Тайната на дълголетието е в здравословната закуска

Макар неведнъж да сме обговаряли темата за здравословната диета, днес поставяме особен акцент върху закуската, тъй като тя представлява първото и най-важно хранене за деня. Многобройни са изследванията, които показват, че една здравословна закуска е ключът към предпазването от затлъстяване и диабет. Първото хранене за деня стимулира метаболизма, подобрява храносмилателните процеси в тялото и снабдява с необходимата енергия за старт на деня по възможно най-добър начин.

Тренирайте редовно

Отново и отново препоръчваме да тренирате редовно. Така ще се радвате на добро здраве и килограми в норма. Упражненията са ключът към дълголетието, тъй като подобряват емоционалното и физическото състояние на човека. Не е необходимо да прекарвате продължителни часове в залата за тренировки, за да извлечете полза от физическото натоварване. Експерти препоръчват да тренирате по 30 минути дневно – така ще добавите до 3 години към продължителността на живота си.

Наспивайте се добре

Тайната на дълголетието е в добрия сън

Липсата на сън може значително да понижи качеството на живот. Важно е да се научите как да оптимизирате навиците си, когато става дума за сън. Така ще избегнете повишаването на риска от развитие на здравословни проблеми, включително психически и емоционални. Според резултатите от различни изследвания липсата на сън е свързана с изключително висок риск от развитие на сериозни заболявания като рак, сърдечни проблеми, диабет и затлъстяване.

Поддържайте висока орална хигиена

Според д-р Майкъл Ройцен и написаното в неговата книга “The Real Age Makeoverподдържането на добра орална хигиена може да увеличи продължителността на живота на човек с 6,4 години. Причината за заключението на д-р Ройцен се крие във факта, че лошота орална хигиена предразполага към заболявания на венците, например гингивит и периодонтит. Освен това тя може да доведе до стесняване на артериите – една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания. Препоръчваме горещо редовно да миете зъбите в течение на деня и да използвате конец за зъби.

Тренирайте ума си редовно

Тайната на дълголетието е в тренирането на ума

За да се радвате на дълголетие, важно е да поддържате във форма и ума. Така в напреднала възраст ще имате щастието да живеете пълноценно. Тренирайте паметта с помощта на интелектуални занимания и задачи, които мотивират любознанието и умствената активност.

Тайният коктейл – рецепта на дълголетието

Заедно със съветите за дълголетието, които току-що представихме, препоръчително е обмислите дали да не направите следващата напитна неизменна част от своето ежедневие с цел подобряване на здравословното състояние.

Този мощен коктейл може да бъде консумиран всеки ден на празен стомах. Той защитава сърцето и кръвоносните съдове, като по този начин предпазва човешкото тяло от различни сърдечно-съдови проблеми.  Честата консумация на коктейла поддържа тялото здраво и предразполага към дълъг живот.

Съставки:

 • 2 л. червено вино
 • 200 гр. пчелен мед
 • 100 гр. пресни листа от коприва
 • 100 гр. пресни листа от дива коприва

Приготовление:

 • Налейте в подходящ съд (буркан или купа) виното. Сложете в него листата от мента и дива мента.
 • Оставете сместа да престои така 24 часа. Щом това време изтече, прецедете течността и я подгрейте на среден огън.
 • Щом започне да кипи, добавете меда и свалете съда от котлона в момента, в който медът се разтвори.
 • Налейте течността в бутилка. Консумирайте по 1 чаша от този коктейл всяка сутрин на празен стомах.
 • Ароматът на коктейла е прекрасен. Само след няколко седмици ще забележите промените, които настъпват в тялото и самочувствието.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bolet Astoviza, M., and Socarrás Suárez, M.M. (2010). Alimentación adecuada para mejorar la salud y evitar enfermedades crónicas. Revista Cubana de Medicina General Integral 26, 321–329.
 • Rúa, E., Silva, E., and Rúa, N. (2012). El ejercicio físico, una alternativa para mejorar la calidad de vida en el adulto mayor sedentario. Revista Cubana de Tecnología de La Salud 3, 1–12.
 • Binotti, P., Spina, D., De La Barrera, M., and Donolo, D. (2009). Funciones ejecutivas y aprendizaje en el envejecimiento normal. Estimulación cognitiva desde una mirada psicopedagógica. Revista Chilena de Neuropsicología 4, 119–126.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.