Разберете кога не трябва да тренирате

Може би тренировките са много здравословни занимания за здравето, но също така е важно да разберете, кога трябва да ги избягвате. Въпреки, че последиците от тях са почти винаги позитивни, понякога тялото просто не може да се справи с натоварването.
Разберете кога не трябва да тренирате

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че има ситуации, в които не трябва да тренирате?

Физическата тренировка е едно от най-полезните занимания, които можете да практикувате с грижа за физическото и умственото си здраве.

Лесно можете да я включите в ежедневието ви, не отнема много време. А в замяна носи толкова ползи, че останалите физически активности, като ходене например,  няма как да се сравняват с нея.

Всъщност физическата тренировка представлява един от най-ефективните начини за увеличаване изразходването на енергия, с цел контролиране на теглото и предпазване от различни видове заболявания.

Освен това има положителен ефект върху когнитивната функция, физическата издръжливост, както и други аспекти, които увеличават продуктивността в ежедневието.

Въпреки, че ежедневните тренировки са препоръчителни, от друга страна съществуват и определени ситуации, в които трябва да бъдат избягвани, за да се предотвратят други отрицателни ефекти.

Тъй като много хора не знаят за това, днес ще споделим с вас седемте основни причини.

Разберете кои са те!

1. Когато имате треска

при инфекции не трябва да тренирате

Инфекциите, придружени от треска, болка, както и физическо неразположение са отговор на имунната система срещу вирусите и бактериите.

В такъв тип ситуации, физическата сила изчезва, а упражненията стават изключително трудни за изпълнение.

Упражненията ще спрат функцията на имунната система за малко, причинявайки допълнително изразходване на енергия. То може да попречи на способността на тялото ви да се пребори с инфекциите.

2. Когато не се наспивате

По-малко от пет часа сън нощем са лош навик, който води след себе си сериозни физически и психически последици.

Въпреки, че много от тези последици не се появяват внезапно, след време могат да се развият усложнения и заболявания.

Липсата на сън също внезапно отслабва имунната система и физическата сила, затова времето не е подходящо за претоварване на тялото с тежки тренировъчни режими.

Некачественият среднощен сън не само ще намали представянето ви по време на тренировки, но и ще причини умора, загуба на баланс, както и липса на координация.

3. Не трябва да тренирате, когато сте контузени

Не трябва да тренирате, когато сте контузени.

Мускулните, ставните и костните травми изискват стриктна грижа по време на лечението, тъй като всяка грешка може да доведе до сериозни усложнения.

И въпреки, че много специалисти предписват тренировките със слаба интензивност като допълнително лечение с цел по-скорошно оздравяване, най-добре е просто да си отпочинете за няколко дни.

Това е така, защото движението на засегнатите тъкани може да направи лекуването невъзможно, удължавайки времето за възстановяване.

Важно е да имате това предвид, особено ако страдате от следните:

  • Фрактури
  • Тендинит
  • Навяхвания
  • Синини
  • Отворени рани

4. Когато страдате от гастроентерит

Заболяванията на храносмилателната система могат да повлияят на представянето ви по време на физическа активност, причинявайки повръщане, диария, както и други обезпокояващи симптоми, които може дори да не осъзнавате, че са свързани помежду си.

При някои начинаещи, тези проблеми не представляват причина за отказ от тренировките.

Все пак е важно да дадете на тялото си време за почивка и възстановяване, тъй като движенията от тренировките и загубата на течности могат дори да влошат текущото ви положение.

5. Не трябва да тренирате, когато сте диагностицирани с хронично заболяване

Не трябва да тренирате, ако имате тежко хронично заболяване.

Пациент, който е диагностициран с хронично заболяване, като рак, тежко високо кръвно налягане или диабет трябва да бъде много внимателен с упражненията.

Тези, както и други проблеми могат да възпрепятстват функциите на някои от най-важните органи в тялото, причинявайки дори още по-драстично изразходване на енергия.

Поради тази причина е важно да не тренирате, докато диагнозата не бъде потвърдена и получите лечение, което да стабилизира симптомите.

Веднъж щом всичко е под контрол, тренировките с ниска интензивност са най-добрият начин да продължите с физическата си дейност.

6. Когато сте настинали или страдате от грип

Някои йога пози могат да бъдат от полза в контролирането на определени симптоми на настинка и грип.

Въпреки това, високоинтензивните занимания като кардиото например, могат да влошат симптомите, дори тренировките ви да са с кратка продължителност.

Потенето, загубата на течности и симптомите на настинка намалят функционирането на имунната система, оставяйки ви уязвими на атаки от вируси.

7. Когато тренирате прекалено натоварено

Не трябва да тренирате прекалено натоварено.

Понякога не е нужно да ходите на фитнес, за да се упражнявате.

Вероятно се случва и да извършвате определени дейности, които дори не осъзнавате как натоварват мускулите ви.

Местенето на мебели, вдигането на тежки кашони и дори ежедневната домакинска работа може да изисква определена физическа активност, които следва да имате предвид.

Изпълняването на още упражнения освен тези активности може да увеличи риска от мускулни травми и умора.

Може би тренировките са много здравословни занимания за здравето, но също така е важно да разберете, кога трябва да ги избягвате. Въпреки, че последиците от тях са почти винаги позитивни, понякога тялото просто не може да се справи с натоварването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.