7 начина за естествено подобряване на настроението

Чувствате ли се изморени? Неспокойни? Неуравновесени? Опитайте тези 7 страхотни, натурални начина за подобряване на настроението!
7 начина за естествено подобряване на настроението

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Емоционалната умора, умственото изтощение и честите промени в настроението са резултат на добре познатото ни физическо претоварване, което пречи на качеството ни на живот.

Подобряването на настроението не е никак лесно, когато сме изложени на силен стрес или когато социалните и личните фактори ни смазват.

Тази задача със сигурност не е лесна и не може да стане реалност в рамките на една седмица.

Въпреки това всяка една ежедневна промяна се отразява положително на мирогледа ни и подобрява състоянието на мозъка ни. По този начин нивото на допамина и ендорфините ще се повишава постоянно и постепенно.

Днес ще споделим с вас 7 страхотни съвета за подобряване на настроението. Те ще ви помогнат да се почувствате по-добре външно и вътрешно.

Тези съвети представляват малки стъпки водещи към големи постижения и промени.

1.Почивайте си по 5 минути на всеки час и половина

Този съвет може да ви изглежда странно. Но почивката от 5 минути на всеки час и половина би ви позволила да свършите нещо друго.

 • Първо мозъкът ви ще си почине.
 • Почивката ще ви помогне да сте по-адекватни и да се фокусирате върху собствените си нужди.
 • По този начин ще си починете от шума и стреса от околната среда.

За да си починете направете следното:

 • Поставете ръцете си върху стомаха и вдишвайте в продължение на 5 секунди. Задръжте дъха си за 7 секунди и издишайте в продължение на 8 секунди.
 • Затворете очите си по време на това упражнение и го повторете 3 пъти.
 • Отпуснете се, усетете как се чувствате, помислете си за нещо позитивно: приятен спомен или нещо, което ви мотивира.

2.Пийте кафе час и половина след като се събудите

кафе за подобряване на настроението
Може би много от вас няма да се съгласят с този съвет. Та как да събудим мозъка си, ако не започнем деня с чаша от любимото си кафе?

Когато говорим за подобряване на настроението и зареждане с енергия, трябва да знаем как функционират метаболизма и мозъка ни.

Ако пием кафе на празен стомах ще засегнем дейността на надбъбречните ни жлези, което означава, че ще изгубим част от енергията си.

Когато се събудим, мозъкът ни по естествен начин ни осигурява определено количество допамин. След един – два часа нивата на допамина спадат и тогава се нуждаем от обичайната доза кофеин.

Запомнете: след като станете можете да изпиете чаша натурален сок, пълен с антиоксиданти. А след час и половина можете да се насладите и на чаша кафе.

3.Яжте шоколад, след като се нахраните, за да запазите енергията и настроението си

Шоколадът е като кафето.

Ако искате да си осигурите максимално количество енергия и да подобрите настроението си  е най-добре да консумирате този продукт малко след като закусите или следобед, а може и един час след като се нахраните си.

 • Заложете на черния шоколад,  той е най-чист и без съдържание на захар.
 • Ако изяждате по парченце шоколад на ден ще си осигурите достатъчно количество ендорфини.

4.Моменти на тишина

тишина за справяне със стреса и подобряване на настроението
Важно е да прекарвате поне един час дневно в тишина и спокойствие, контактувайки с природата.

Ако не можете да си осигурите това, излезте на разходка за около час

Просто отделете малко време, един миг на тишина и балансиране, за да успокоите ума си и се дистанцирайте от шума от околната среда, като се съсредоточите върху вътрешното си благоденствие.

Уверете се, че си осигурявате тези моменти на спокойствие. Те са изключително полезни и подобряват настроението ви значително.

5.Акупресура за подобряване на настроението

акупресура за подобряване на настроението
Акупресурата е традиционна китайска техника за облекчаване на болката и стимулиране функционирането на органите ни чрез притискане на различни точки от тялото.

Опитайте я, няма да съжалявате. Просто трябва да масажирате различни места от тялото си, за да видите как реагират. Точките, които притискате ще ви успокоят ,  ще облекчат усещането ви за парене, болка и ще ви накарат да се чувствате по-добре.

Ето какво трябва да направите:

 • Масажирайте тила си (точката, в която най-ниската част на черепа е свързана с гръбначния стълб) с палците си.
 • Друга подходяща зона за масаж е показаната на снимката по-горе. Както виждате тя се намира между показалеца и палеца.
  Упражнете лек натиск в продължение на няколко минути и ще усетите облекчение.

6.Направете нещо ново и разнообразете живота си

Понякога една малка промяна в живота ни води до големи постижения и промени, както вече споменахме това по-горе.

Настроението ни зависи от много фактори. Понякога промените в настроението са причинени от стрес, болести като хипотиреоидизма , или просто от отегчение, свързано с монотонния ритъм на живота ни.

Направете някаква промяна: започнете да посещавате курсове, уроци по танци, открийте нови приятели, пътувайте, научете се да рисувате, подстрижете се, станете доброволец, осиновете си домашен любимец, научете се да свирите на музикален инструмент …. Списъкът с възможности е безкраен!

Всеки едни стимул ще мотивира мозъка ви и така ще подобри настроението ви.

7.Кажете: „да“ на мононенаситените мазнини

здравословно хранене за подобряване на настроението
Мононенаситените мазнини, като някои омега-3 или омега-6 мастни киселини стабилизират нивото на кръвната захар, изгарят мазнините и се грижат за здравето на мозъка и сърцето ни.

Авокадото, зехтинът, орехите, яйцата и сьомгата са чудесен начин да подобрите настроението си.

Запомнете, че пълноценното хранене и избора на храни, които по естествен начин повишават нивото на серотонина ви е най-добрият начин за подобряване на настроението ви през деня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American Phychiatric Association. (2002). Trastornos del estado de ánimo. DSM-IV-TR Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2013.09.028
 • Jiménez, M. G., Martínez, P., Miró, E., & Sánchez, A. I. (2008). Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿Están asociados a la prática de ejercicio físico? International Journal of Clinical and Health Psychology. https://doi.org/10.1109/ICSICT.2010.5667623
 • Jiménez-Torres, M. G., Pilar Martínez, M., Miró, E., & Sánchez, A. I. (2012). Relación entre estrés percibido y estado de ánimo negativo: Diferencias según el estilo de afrontamiento. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.1038/nmeth.4333

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.