Съвети за лечението на фибромиалгията, които е добре да знаете

Фибромиалгията е болест с неизвестен произход, водеща до хронична болка в мускулите .
Съвети за лечението на фибромиалгията, които е добре да знаете

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Лечението на фибромиалгията е едно от големите предизвикателства пред съвременната медицина.  Към момента не е ясна причината за това заболяване. Затова откриването на подходящото лечение е толкова трудно и ограничено.

Това, което е известно е, че болестта променя живота на хората с това заболяване. Фибромиалгията се характеризира с хронична болка, най-вече в мускулите и костите.

Към момента науката е доказала, че болестта има ревматологичен произход. Освен това е установено, че болката при тази болест е причинена от дисбаланс на невротрансмитери. Това, което е ясно е, че в лечението на фибромиалгията трябва да бъдат предприети различни действия.

Обща информация на фибромиалгията

Фибромиалгията е болест, която в някои случаи сериозно засяга здравето на болния. Най-непоносима е болката или “миалгията”, която е по-силна и трае по-дълго от обичайната. Освен това тя се разпростира и обхваща едновременно различни части на тялото.

симптоми на фибромиалгията

Диагностицирането на фибромиалгията е изключително трудно. До момента няма въведени лабораторни изследвания, позволяващи откриването на болестта. Обикновено лекарите изследват клинично 18 точки на тялото чрез натиск за поставяне на диагнозата.

Важно да бъдат взети под внимание следните симптоми:

 • Умора
 • Схванатост
 • Проблеми със съня
 • Нарушена мозъчна дейност
 • Депресия и тревожност
 • Проблеми с храносмилателния тракт

Специалистите разделят фибромиалгията на четири вида, за да улеснят лечението й:

 • I: без придружаващи заболявания
 • II: съпроводена с ревматични и автоимунни заболявания
 • III: съпътствана със сериозни психопатологични отклонения
 • IV: болестта наподобява състоянието на други болни с това заболяване

Лечението на фибромиалгията

Лечението на фибромиалгията в момента няма за цел пълното излекуване на болния, а единствено – облекчаване на болката му. С други думи крайната цел е просто намаляване и контролиране на симптомите. За да могат болните да живеят нормално и да им бъде осигурено възможно най-доброто качество на живот.

Много специалисти препоръчват провеждането на кратка когнитивно-поведенческа психотерапия.

Лечението на фибромиалгията изисква и прилагането на различни планове за действие. Сред тях е важно да подчертаем следните три:

Един от най-важните фактори е обучението и съвместната работа с болния. Без пълното и съзнателно съдействие на болния на практика е невъзможно да се проведе каквото и да е било лечение. Колкото по-ангажиран е болния с лечението, толкова са по-големи шансовете за подобряването му.

Лечение на фибромиалгията с лекарства

Лечението на фибромиалгията включва и приема на лекарства. Лекарите обикновено предписват аналгетици и/ или провивовъзпалителни средства. Най-често предписваните лекарства са трамадол, парацетамол или едновременно двата медикамента.

НСПВС (нестероидните противовъзпалителни средства) не са толкова ефикасни за облекчаване на болката. Обикновено те се предписват като допълващо лечението средство и почти винаги – за кратък период от време.

Други видове по-рядко изписвани лекарства са от групата на бензодиазепина, мускулните релаксанти, препаратите против припадъци, антидепресантите и стероидните средства. Самолечението е изключително опасно в тези случаи, а ефективността на лекарствата е силно ограничена.

Физическа активност

Редовното извършване на физическа дейност е основен компонент на лечението на болестта. Тя не само, че е полезна за физическото състояние на болния, но и спомага бързото намаляване на симптомите на болестта.

Правенето на упражнения и спортуването трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности и потребности на всеки болен. Лекарят трябва да определени каква точно трябва да бъде физическата дейност, както и механизма за плавното й повишаване. Най-подходящата дейност е аеробиката, защото значително подобрява цялостното състояние на организма.

Плуването и другите форми на хидротерапия и водна гимнастика също имат доказан положителен ефект при болните от фибромиалгияПрепоръчват се и техниките за отпускане като Тай-Чи и практикуването на йога.

Психотерапия и други ефикасни мерки

Изключително важно за болните от фибромиалгия е изграждането на конструктивно поведение и отношение към болестта им по време на курса на лечение. Повечето хора, болни от това заболяване са лесно дразними. И често изпадат в състояние на тъга и депресия. А това допълнително влошава състоянието им.

психотерапия като лечение на фибромиалгията

Затова експертите препоръчват на болните подлагането на когнитивно-поведенческа психотерапия за справяне със споменатите проблеми. 

По този начин болните няма да позволят на болестта да ги изолира и да се превърне във фактор, засягащ междуличностните им отношения.

И накрая – някои пациенти споделят, че състоянието им значително се е подобрило след подлагане на акупунктура, хиропрактично лечение и хомеотерапия. 

Ако решите да се подложите на този вид лечение първо трябва да се посъветвате с лекар и да се уверите, че посочените терапии ще бъдат извършени от човек с необходимото образование и опит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mease, P. J., Arnold, L. M., Bennett, R., Boonen, A., Buskila, D., Carville, S., … Crofford, L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology. https://doi.org/10.1046/j.1563-258X.2003.03037.x
 • Bellato, E., Marini, E., Castoldi, F., Barbasetti, N., Mattei, L., Bonasia, D. E., & Blonna, D. (2012). Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. https://doi.org/10.1155/2012/426130
 • Arnold, L. M. (2010). The Pathophysiology, Diagnosis and Treatment of Fibromyalgia. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2010.01.001
 • Imamura, M., Cassius, D. A., & Fregni, F. (2009). Fibromyalgia: From treatment to rehabilitation. European Journal of Pain Supplements. https://doi.org/10.1016/j.eujps.2009.08.011
 • Collazo Chao, E. y Muñoz Reina, MD (2013). Craneopuntura y acupuntura en el tratamiento de pacientes con fibromialgia. Estudio prospectivo aleatorizado. Revista Internacional de Acupuntura, 7 (1), 6–11. https://doi.org/10.1016/s1887-8369(13)70077-2.
 • Pattman, Jacqueline & Hall, Jane & Record, Eirwen. (2013). Effectiveness of Aquatic Physiotherapy in Clinical Practice. International Journal of Aquatic Research and Education. 7. 396-406. 10.25035/ijare.07.04.09.
 • Munguía-Izquierdo, Diego & Legaz-Arrese, Alejandro. (2009). Assessment of the Effects of Aquatic Therapy on Global Symptomatology in Patients With Fibromyalgia Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Archives of physical medicine and rehabilitation. 89. 2250-7. 10.1016/j.apmr.2008.03.026.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.