Съвети за лечението на фибромиалгията, които е добре да знаете

Фибромиалгията е болест с неизвестен произход, водеща до хронична болка в мускулите .
 

Лечението на фибромиалгията е едно от големите предизвикателства пред съвременната медицина. Към момента не е ясна причината за това заболяване. Затова откриването на подходящото лечение е толкова трудно и ограничено.

Това, което е известно е, че болестта променя живота на хората с това заболяване. Фибромиалгията се характеризира с хронична болка, най-вече в мускулите и костите.

Към момента науката е доказала, че болестта има ревматологичен произход. Освен това е установено, че болката при тази болест е причинена от дисбаланс на невротрансмитери. Това, което е ясно е, че в лечението на фибромиалгията трябва да бъдат предприети различни действия.

Обща информация на фибромиалгията

Фибромиалгията е болест, която в някои случаи сериозно засяга здравето на болния. Най-непоносима е болката или “миалгията”, която е по-силна и трае по-дълго от обичайната. Освен това тя се разпростира и обхваща едновременно различни части на тялото.

симптоми на фибромиалгията

Диагностицирането на фибромиалгията е изключително трудно. До момента няма въведени лабораторни изследвания, позволяващи откриването на болестта. Обикновено лекарите изследват клинично 18 точки на тялото чрез натиск за поставяне на диагнозата.

Вижте и: Какво трябва да знаете за фибромиалгията

Важно да бъдат взети под внимание следните симптоми:

 
  • Умора
  • Схванатост
  • Проблеми със съня
  • Нарушена мозъчна дейност
  • Депресия и тревожност
  • Проблеми с храносмилателния тракт

Специалистите разделят фибромиалгията на четири вида, за да улеснят лечението й:

  • I: без придружаващи заболявания
  • II: съпроводена с ревматични и автоимунни заболявания
  • III: съпътствана със сериозни психопатологични отклонения
  • IV: болестта наподобява състоянието на други болни с това заболяване

Лечението на фибромиалгията

Лечението на фибромиалгията в момента няма за цел пълното излекуване на болния, а единствено – облекчаване на болката му. С други думи крайната цел е просто намаляване и контролиране на симптомите. За да могат болните да живеят нормално и да им бъде осигурено възможно най-доброто качество на живот.

Много специалисти препоръчват провеждането на кратка когнитивно-поведенческа психотерапия.

Лечението на фибромиалгията изисква и прилагането на различни планове за действие. Сред тях е важно да подчертаем следните три:

Един от най-важните фактори е обучението и съвместната работа с болния. Без пълното и съзнателно съдействие на болния на практика е невъзможно да се проведе каквото и да е било лечение. Колкото по-ангажиран е болния с лечението, толкова са по-големи шансовете за подобряването му.

 

Вижте и: Страдате от фибромиалгия? Закусвайте с тези 5 прости съвета

Лечение на фибромиалгията с лекарства

Лечението на фибромиалгията включва и приема на лекарства. Лекарите обикновено предписват аналгетици и/ или провивовъзпалителни средства. Най-често предписваните лекарства са трамадол, парацетамол или едновременно двата медикамента.

НСПВС (нестероидните противовъзпалителни средства) не са толкова ефикасни за облекчаване на болката. Обикновено те се предписват като допълващо лечението средство и почти винаги – за кратък период от време.

Други видове по-рядко изписвани лекарства са от групата на бензодиазепина, мускулните релаксанти, препаратите против припадъци, антидепресантите и стероидните средства. Самолечението е изключително опасно в тези случаи, а ефективността на лекарствата е силно ограничена.

Физическа активност
Спортуването е важна част от лечението на фибромиалгията.

Редовното извършване на физическа дейност е основен компонент на лечението на болестта. Тя не само, че е полезна за физическото състояние на болния, но и спомага бързото намаляване на симптомите на болестта.

Правенето на упражнения и спортуването трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности и потребности на всеки болен. Лекарят трябва да определени каква точно трябва да бъде физическата дейност, както и механизма за плавното й повишаване. Най-подходящата дейност е аеробиката, защото значително подобрява цялостното състояние на организма.

 

Плуването и другите форми на хидротерапия и водна гимнастика също имат доказан положителен ефект при болните от фибромиалгияПрепоръчват се и техниките за отпускане като Тай-Чи и практикуването на йога.

Психотерапия и други ефикасни мерки

Изключително важно за болните от фибромиалгия е изграждането на конструктивно поведение и отношение към болестта им по време на курса на лечение. Повечето хора, болни от това заболяване са лесно дразними. И често изпадат в състояние на тъга и депресия. А това допълнително влошава състоянието им.

психотерапия като лечение на фибромиалгията

Затова експертите препоръчват на болните подлагането на когнитивно-поведенческа психотерапия за справяне със споменатите проблеми. 

По този начин болните няма да позволят на болестта да ги изолира и да се превърне във фактор, засягащ междуличностните им отношения.

И накрая – някои пациенти споделят, че състоянието им значително се е подобрило след подлагане на акупунктура, хиропрактично лечение и хомеотерапия. 

Ако решите да се подложите на този вид лечение първо трябва да се посъветвате с лекар и да се уверите, че посочените терапии ще бъдат извършени от човек с необходимото образование и опит.