Съвети за лечението на фибромиалгията, които е добре да знаете

11 Януари, 2019
Фибромиалгията е болест с неизвестен произход, водеща до хронична болка в мускулите .

Лечението на фибромиалгията е едно от големите предизвикателства пред съвременната медицина. Към момента не е ясна причината за това заболяване. Затова откриването на подходящото лечение е толкова трудно и ограничено.

Това, което е известно е, че болестта променя живота на хората с това заболяване. Фибромиалгията се характеризира с хронична болка, най-вече в мускулите и костите.

Към момента науката е доказала, че болестта има ревматологичен произход. Освен това е установено, че болката при тази болест е причинена от дисбаланс на невротрансмитери. Това, което е ясно е, че в лечението на фибромиалгията трябва да бъдат предприети различни действия.

Обща информация на фибромиалгията

Фибромиалгията е болест, която в някои случаи сериозно засяга здравето на болния. Най-непоносима е болката или “миалгията”, която е по-силна и трае по-дълго от обичайната. Освен това тя се разпростира и обхваща едновременно различни части на тялото.

симптоми на фибромиалгията

Диагностицирането на фибромиалгията е изключително трудно. До момента няма въведени лабораторни изследвания, позволяващи откриването на болестта. Обикновено лекарите изследват клинично 18 точки на тялото чрез натиск за поставяне на диагнозата.

Вижте и: Какво трябва да знаете за фибромиалгията

Важно да бъдат взети под внимание следните симптоми:

 • Умора
 • Схванатост
 • Проблеми със съня
 • Нарушена мозъчна дейност
 • Депресия и тревожност
 • Проблеми с храносмилателния тракт

Специалистите разделят фибромиалгията на четири вида, за да улеснят лечението й:

 • I: без придружаващи заболявания
 • II: съпроводена с ревматични и автоимунни заболявания
 • III: съпътствана със сериозни психопатологични отклонения
 • IV: болестта наподобява състоянието на други болни с това заболяване

Лечението на фибромиалгията

Лечението на фибромиалгията в момента няма за цел пълното излекуване на болния, а единствено – облекчаване на болката му. С други думи крайната цел е просто намаляване и контролиране на симптомите. За да могат болните да живеят нормално и да им бъде осигурено възможно най-доброто качество на живот.

Много специалисти препоръчват провеждането на кратка когнитивно-поведенческа психотерапия.

Лечението на фибромиалгията изисква и прилагането на различни планове за действие. Сред тях е важно да подчертаем следните три:

Един от най-важните фактори е обучението и съвместната работа с болния. Без пълното и съзнателно съдействие на болния на практика е невъзможно да се проведе каквото и да е било лечение. Колкото по-ангажиран е болния с лечението, толкова са по-големи шансовете за подобряването му.

Вижте и: Страдате от фибромиалгия? Закусвайте с тези 5 прости съвета

Лечение на фибромиалгията с лекарства

Лечението на фибромиалгията включва и приема на лекарства. Лекарите обикновено предписват аналгетици и/ или провивовъзпалителни средства. Най-често предписваните лекарства са трамадол, парацетамол или едновременно двата медикамента.

НСПВС (нестероидните противовъзпалителни средства) не са толкова ефикасни за облекчаване на болката. Обикновено те се предписват като допълващо лечението средство и почти винаги – за кратък период от време.

Други видове по-рядко изписвани лекарства са от групата на бензодиазепина, мускулните релаксанти, препаратите против припадъци, антидепресантите и стероидните средства. Самолечението е изключително опасно в тези случаи, а ефективността на лекарствата е силно ограничена.

Физическа активност
Спортуването е важна част от лечението на фибромиалгията.

Редовното извършване на физическа дейност е основен компонент на лечението на болестта. Тя не само, че е полезна за физическото състояние на болния, но и спомага бързото намаляване на симптомите на болестта.

Правенето на упражнения и спортуването трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности и потребности на всеки болен. Лекарят трябва да определени каква точно трябва да бъде физическата дейност, както и механизма за плавното й повишаване. Най-подходящата дейност е аеробиката, защото значително подобрява цялостното състояние на организма.

Плуването и другите форми на хидротерапия и водна гимнастика също имат доказан положителен ефект при болните от фибромиалгияПрепоръчват се и техниките за отпускане като Тай-Чи и практикуването на йога.

Психотерапия и други ефикасни мерки

Изключително важно за болните от фибромиалгия е изграждането на конструктивно поведение и отношение към болестта им по време на курса на лечение. Повечето хора, болни от това заболяване са лесно дразними. И често изпадат в състояние на тъга и депресия. А това допълнително влошава състоянието им.

психотерапия като лечение на фибромиалгията

Затова експертите препоръчват на болните подлагането на когнитивно-поведенческа психотерапия за справяне със споменатите проблеми. 

По този начин болните няма да позволят на болестта да ги изолира и да се превърне във фактор, засягащ междуличностните им отношения.

И накрая – някои пациенти споделят, че състоянието им значително се е подобрило след подлагане на акупунктура, хиропрактично лечение и хомеотерапия. 

Ако решите да се подложите на този вид лечение първо трябва да се посъветвате с лекар и да се уверите, че посочените терапии ще бъдат извършени от човек с необходимото образование и опит.

 • Mease, P. J., Arnold, L. M., Bennett, R., Boonen, A., Buskila, D., Carville, S., … Crofford, L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology. https://doi.org/10.1046/j.1563-258X.2003.03037.x
 • Bellato, E., Marini, E., Castoldi, F., Barbasetti, N., Mattei, L., Bonasia, D. E., & Blonna, D. (2012). Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. https://doi.org/10.1155/2012/426130
 • Arnold, L. M. (2010). The Pathophysiology, Diagnosis and Treatment of Fibromyalgia. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2010.01.001
 • Imamura, M., Cassius, D. A., & Fregni, F. (2009). Fibromyalgia: From treatment to rehabilitation. European Journal of Pain Supplements. https://doi.org/10.1016/j.eujps.2009.08.011
 • Collazo Chao, E. y Muñoz Reina, MD (2013). Craneopuntura y acupuntura en el tratamiento de pacientes con fibromialgia. Estudio prospectivo aleatorizado. Revista Internacional de Acupuntura, 7 (1), 6–11. https://doi.org/10.1016/s1887-8369(13)70077-2.
 • Pattman, Jacqueline & Hall, Jane & Record, Eirwen. (2013). Effectiveness of Aquatic Physiotherapy in Clinical Practice. International Journal of Aquatic Research and Education. 7. 396-406. 10.25035/ijare.07.04.09.
 • Munguía-Izquierdo, Diego & Legaz-Arrese, Alejandro. (2009). Assessment of the Effects of Aquatic Therapy on Global Symptomatology in Patients With Fibromyalgia Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Archives of physical medicine and rehabilitation. 89. 2250-7. 10.1016/j.apmr.2008.03.026.