5 неща, които единствено болните от ендометриоза разбират

Тъй като ендометриозата е хронично заболяване е важно да потърсите начини за овладяване и контролиране на симптомите по най-добрия възможен начин
5 неща, които единствено болните от ендометриоза разбират

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Болните от ендометриоза добре познават симптомите на това неприятно заболяване.

Вероятно много хора са чували за ендометриозата, но не знаят какво представлява това заболяване. Ендометриозата е болест, при която клетките на ендометриума се развиват извън матката.

Това е доброкачествено заболяване, засягащо част от жените в репродуктивна възраст.

Когато ендометриумът започне да се развива по неправилен начин, той може да излезе извън коремната кухина. Това състояние може да доведе до появата на импланти (малки лезии), нодули (големи лезии) и ендометриоми (кисти на яйчниците).

Болните от ензометриоза могат да имат симптоми, подобни на тези при настинка, особено през зимните месеци.

Когато се сблъскате със симптоми като умора и висока температура вероятно си мислите, че причината е в студеното време. Но можете да стигнете и до спешна помощ, ако температурата ви стане прекалено висока.

С течение на времето проблемът може да се задълбочи, тъй като това заболяване може да застраши живота ви чрез спукване на апендикса или оказване на натиск на бъбреците.

Ако никога не сте се сблъсквали с болката и дискомфорта на това заболяване вероятно не разбирате оплакванията на болните от ендометриоза. Затова днес ви приканваме да научите малко повече за тази болест.

1. Силни и болезнени спазми

Болните от ендометриоза изпитват болезнени крампи.
Не е ясно защо ендометриозата причинява такава болка.

Най-цитираната теория е тази за ретроградната менструация. А именно – всеки месец по време на цикъла ви част от кръвта от матката се връща към тазовата кухина вместо да бъде изхвърлена от тялото ви.

Причините водещи до ретроградната менструация не са известни. В повечето случаи не става въпрос за генетична обремененост. Това, което знаем със сигурност е, че ендометриозата води до силни болки.

Не става въпрос просто за силни, нетърпими болки – нито за менструални спазми. Обичайно тази силна болка е съпроводена от:

 • Гадене
 • Повръщане
 • Запек
 • Болка в гърба
 • Болка по време на полов акт
 • Зацапване между месечните цикли

За да бъде открита ендометриозата в ранните си стадии лекарите обръщат специално внимание на тези проблеми. Ако те диагностицират болестта навреме много по-лесно се запазват репродуктивните качества на болните от ендометриоза.

2. Бременността е решение донякъде

Бременността може да намали някои от симптомите на ендометриозата.

През този период нивото на прогестерона ви е по-високо, а това на естрогена ви спада (хормон, ускоряващ развитието на ендометриозата). Дискомфортът може почти или напълно да изчезне.

Но това няма да ви излекува. При повечето жени симптомите се завръщат след деветте месеца. А освен тях ще трябва да се грижите и за бебето.

Както виждате жените с ендометриоза могат да забременеят.

Но около една трета до половината от болните от ендометриоза не могат да имат деца. Причината за това е сериозното увреждане на репродуктивните им органи.

3. Хистеректомията би могла да помогне в тези случаи

Това също няма да ви излекува. Но тъй като ендометриозата се развива извън матката, отстраняването й може да реши проблема.

Хистеректомията може да облекчи единствено болезнените симптоми. С течение на времето кистите могат да продължават да се развиват по другите органи.

Според много специалисти трябва да избягвате хистеректомията, въпреки че понякога тя е единственото възможно решение. Ако лекарят ви предложи хистеректомия и не сте съгласни с решението му, потърсете второ мнение и вариант, който не е толкова краен.

Ако сте сред болните от ендометриоза и искате да имате деца, продължавайте с опитите. Решението за хистеректомия трябва да бъде внимателно обмислено и взето единствено от вас.

За някои жени тя е най-доброто решение, а други – дори не искат да го обмислят.

4. Говоренето с лекаря ви може да не се окаже достатъчно

Болните от ендометриоза трябва да открият някой, който наистина да ги изслушва. Може и да не разполагате с много време, но си струва да си намерите подкрепа.

Ако се нуждаете от подкрепа, потърсете групите за взаимопомощ,  терапевт или гинеколог. Винаги можете да откриете човек с опит в областта на ендометриозата.

5. Здравословното хранене и пълноценният сън са задължителни за болните от ендометриоза

здравословно хранене е задължително за болните от ендометриоза
Ако наистина искате да облекчите болката си трябва ежедневно да се храните здравословно и да спите достатъчно. Ако сте били подложени на операция или сте на хормонална терапия тези два фактора играят изключително важна роля в живота ви.

Специалистите съветват при такива случаи да се погрижите добре за ендометриозата си, за да можете да я контролирате.

Запомнете, че можете да опитате различни варианти, докато откриете този, който ви кара да се чувствате по-добре:

 • Физиотерапия за облекчаване на болката в таза
 • Консумацията на храни с противовъзпалително действие
 • Акупунктура
 • Йога

Не забравяйте, че леката физическа активност също може да ви помогне да се справите с болката. За да избегнете кървенето не се претоварвайте с упражнения.

Ендометриозата остава за цял живот

Няма открито лечение за ендометриозата. Хирургичната намеса може да облекчи част от симптомите. Лекарствата също може да помогнат.

И накрая – няма нищо по-полезно и ефикасно от това да бъдете спокойни и да си почивате достатъчно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Stratton, P., & Berkley, K. J. (2011). Chronic pelvic pain and endometriosis: Translational evidence of the relationship and implications. Human Reproduction Update. https://doi.org/10.1093/humupd/dmq050

 • Bulletti, C., Coccia, M. E., Battistoni, S., & Borini, A. (2010). Endometriosis and infertility. Journal of Assisted Reproduction and Genetics. https://doi.org/10.1080/00362177985380601

 • Pearce, C. L., Templeman, C., Rossing, M. A., Lee, A., Near, A. M., Webb, P. M., … Berchuck, A. (2012). Association between endometriosis and risk of histological subtypes of ovarian cancer: A pooled analysis of case-control studies. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(11)70404-1


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.