Най-честите причини за сутрешното главоболие

Да знаете причината за главоболието си е важно, за да можете да го предотвратите. Ако често страдате от главоболие, което не съответства на никоя от изброените по-долу причини, трябва да посетите лекар.
Най-честите причини за сутрешното главоболие

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Познавате ли сутрешното главоболие? А знаете ли кои причини водят най-често до появата му?

Главоболието или мигрената са толкова неприятни, независимо в коя част на деня ще се появят. Причината за появата им зависи от това кога сте усетили дискомфорта или силата на тези състояния.

Ако се чувствате все едно хиляди барабани бият в слепоочията ви още със събуждането си или ви се вие свят и трудно отваряте очи, трябва да посетите лекар.

В тази статия ще разгледаме част от причините за появата на сутрешното главоболие.

Защо се събуждаме с главоболие?

Мнозина в крайна сметка решават да посетят лекаря си след като болката на сутрешното главоболие стане нетърпима.

Въпреки приема на болкоуспокояващи лекарства болката не отшумява и в много случаи продължава през целия ден. Най-честите причини за появата на сутрешното главоболие са:

Възпаление на носните пасажи

Когато носните пасажи зад носа, очите и скулите се възпалят, могат да причинят появата на болезнено главоболие.

В тези случаи причината за появата на проблема може да е алергия или инфекция, които трябва да бъдат лекувани, за да отшумят симптомите.

Сънна апнея

Причини за сутрешното главоболие: сънна апнея
Това заболяване представлява моментно спиране на дишането по време на сън.

И тъй като мозъкът не получава кислород през това време, на сутринта можете да се събудите с главоболие. Класическите признаци на сънната апнея включват тъмни кръгове под очите и силна умора (въпреки че спите достатъчно).

Ако спите с някой друг, помолете го да ви каже дали хъркате, тъй като това може да е друг симптом на проблема.

Нарушен сън

Освен апнеята, която е клинично заболяване, емоционалните и психологични фактори също могат да ни попречат да спим пълноценно.

Стресът, ежедневната тревога и напрежение могат да се отразят на качеството на съня. Много от нас си лягат късно, стават рано на следващата сутрин (не осигуряват необходимия на организма 8 часов сън всяка нощ) и това също се отразява на качеството на съня ни.

Негативните емоции и повтарящи се кошмари също могат да причинят появят на мигрена.

Външните светлини и шумове (капчуците, уличното осветление, мигащия телевизор, хъркането и т.н.) нарушават качеството на съня ви и могат да са причина за сутрешното главоболие.

Напрегнати мускули

Ако не спите достатъчно, напрегнати сте или спите в неудобна поза, можете да страдате от кошмари или безсъние. Мускулите на врата и раменете ви се напрягат и оказват натиск върху черепа, водещ до главоболие.

Уверете се, че спите на удобен матрак с подходяща възглавница. Така не само ще подобрите съня си, но и ще се погрижите за целия си  гръбначен стълб с всичките му прешлени.

Прекаляване с медикаменти

Често посягаме към лекарствата за облекчаване на главоболието. Когато то се появява два или повече пъти седмично обичайно разчитаме на помощта на лекарствата (предписани от лекар или предлагани свободно в аптеките).

Прекаляването с болкоуспокояващи води до обратен страничен ефект. Това означава, че същите лекарства, които приемате за облекчаване на болката могат и да са причина за появата на болезнено главоболие.

Трябва да намалите приема на тези лекарства и дори да ги избягвате, ако искате да се предпазите от появата на сутрешно главоболие:

  • Аспирин
  • Парацетамол
  • Деконгестанти
  • Болкоуспокояващи средства
  • Наркотични вещества

Дехидратацията и сутрешното главоболие

Дехидратацията може да е причина за сутрешното главоболие.
Добре е да се уверите, че организмът ви е добре хидратиран преди да си легнете. Дори да не сте били толкова активни през деня, трябва да приемате достатъчно количество течности.

Когато не пиете достатъчно вода, кръвоносните съдове в главата се свиват, за да балансират нивото на течностите в организма. Така се затруднява снабдяването с кислород на кръвта, а това може да доведе до главоболие.

Скърцане със зъби

Бруксизмът е често срещан при децата (въпреки че се наблюдава и при възрастните) и представлява “скърцане” със зъби по време на сън.

Този несъзнателен навик напряга мускулите на челюстта, води до болка и дискомфорт на сутринта.

Неудобна поза по време на сън

Една от най-често срещаните грешки пречеща ви да се наспите добре през нощта е неудобната поза.

Това означава, че ако спите “на топка” или в друга странна поза, не само главата ще ви боли на следващата сутрин, но и гърба, врата, раменете и т.н.

Дръжте врата си изправен и се опитайте да спите по гръб или на една страна. Избягвайте да спите по корем. Не забравяйте, че правилната поза по време на сън спомага правилното кръвоснабдяване, което ще ви предпази от сутрешното главоболие.

Високо кръвно налягане и диабет

И двете състояния могат да доведат до мигрена на следващата сутрин. Това се дължи на факта, че и при двете, кръвоносните съдове се свиват, кръвното налягане се повишава и мускулите се стягат, особено тези в главата.

Положението на леглото

сутрешното главоболие носи болезнени усещания
Ще се позовем на древното учение фън шуй. Според неговата философия горната част на леглото трябва винаги да сочи на север, за да си починете и спите пълноценно през нощта.

Този факт може да се основава и на науката: земното магнитно поле ни действа като магнит по време на сън.

Синдром на неспокойните крака

Този синдром се описва като неконтролируем импулс да движите долните си крайници.

Той е една от причините за нарушаване на съня, тъй като мускулните спазми държат мозъка в постоянна тревога. Затова може да се събудите с главоболие на следващата сутрин.

Ако освен главоболието се оплаквате и от гадене, повръщане или замъглено виждане ви предлагаме да посетите лекаря си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.