5 важни факта за ревматоидния артрит

Страда ли някой около вас от ревматоиден артрит? Прочетете за 5-те важни факта за това заболяване, както и как следва да бъде диагностицирано.
5 важни факта за ревматоидния артрит
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Прегледано и одобрено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какво трябва да знаете за ревматоидния артрит? Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което се характеризира с възпаления и деформации на ставите и сухожилията около тях.

Този тип артрит се среща много често при хората над 60-годишна възраст, въпреки че съществуват и отделни случаи, при които се развива на по-ранен етап.

Често се засягат зони като коленете и дланите. Освен това може да се появи и по други части на тялото, включително по мускулите и тъканите.

Въпреки, че няма конкретна причина за възникването му, ревматоидният артрит се свързва с различни първоизточници. В това число наследствения фактор, износването и разкъсването на ставите с времето, както и някои определени травми.

Главният симптом е болката, чиято сила е променлива. Тази болка е почти винаги съпровождана от възпаление, чувството на тежест, както и проблемите при ежедневните дейности.

Някои пациенти чувстват облекчение с времето, докато други се налага да търсят медицинска намеса при влошаване на ситуацията.

Ето защо е важно всеки да бъде наясно с това заболяване, както и с рисковите фактори, развитието и видовете лечение.

Нека разгледаме петте важни фактора, свързани с това заболяване.

1. Засяга определени стави

Какви са симптомите на ревматоидния артрит?

Ревматоидният артрит е заболяване, което засяга няколко определени стави, най-вече по ръцете и коленете.

Много рядко възниква само при една става, защото се разраства с времето и достига до други части на тялото.

Някои пациенти усещат артрита само от едната страна, като това донякъде облекчава болката.

Има случаи, при които болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, както и алтернативни терапии, са достатъчни за достигане на облекчение.

2. Може да се развие при всеки

Като цяло, продължителната болка в ставите, свързваща се с ревматоидния артрит възниква вследствие на износването и разкъсването, които се получават с годините.

Това заболяване не се свързва само с напредването на възрастта. Може да се развие както при деца, така и при хора на средна възраст.

Може би е истина, че в повечето случаи се появява при хора в напреднала възраст, но има опасност да заболеете много по-рано, особено ако сте генно предразположени към болестта и съпровождащите я травми.

3. Продължава да смущава медицинското съсловие

Факти за ревматоидния артрит

Въпреки, че ревматоидният артрит се среща сравнително често, развитието му продължава да тревожи медицинските и научни общества по целия свят.

Това е така, защото все още никой не знае каква може да бъде конкретната причина за появата му, тъй като съществуват много фактори, свързващи се с износването и разкъсването на ставите.

Това, което е ясно за експертите, е че заболяването се влошава, когато имунната система на тялото започне да атакува собствените си тъкани. Такъв е случаят със ставите.

За съжаление не е известно какво подтиква тялото към тези действия.

В този ред на мисли, някои от факторите са:

  • Генетично предразположение
  • Хормонален дисбаланс
  • Консумация на алкохол и тютюн
  • Разкъсвания на мускулите, ставите и костната тъкан
  • Прекомерна физическа активност
  • Заседнал начин на живот
  • Наднормено тегло

4. Диагностицирането е сложно

Много болести са лесни за откриване, благодарение на изследванията на телесните течности, които доказват всичко.

Въпреки това, ревматоидният артрит е по-специален случай. Диагностицирането му е много трудно, поради начина, по който се появяват симптомите.

В началните стадии болката може да бъде объркана с други незначителни заболявания, като се пренебрегват от хората, предполагайки че се дължат на физическа умора.

Според  даннитте от клиниката в Майо, нито един тест не може да разпознае това заболяване.

В допълнение на това, симптомите на ревматоиден артрит постепенно зачестяват, а това може да доведе до години, преди да се даде точна диагноза.

Симптомите, наследственият фактор и рентгеновото изследване са сред методите за идентифициране на заболяването.

5. Съществуват няколко различни типа лечение на ревматоидния артрит

Лечение на ревматоидния артрит

Въпреки, че няма окончателно лечение на тази болест, съществуват множество методи, чрез които да се преодолее и контролира интензитета на симптомите.

Леченията са създадени за да контролират болката и възпалението, като позволяват на пациентите да водят нормален начин на живот.

  • На първо място е препоръчително обучаването на пациента чрез програми за самопомощ, както и групи за подкрепа, тъй като диагнозата може да има силно влияние върху емоционалното им състояние.
  • След това се предписват обезболяващи и противовъзпалителни средства с цел контролиране на болката и облекчаване на сковаността.
  • Също така е силно препоръчително да се назначат няколко физиотерапевтични сеанса, за възстановяване и защита на тъканите в засегнатите стави.

Съществуват и редица натурални продукти за подкрепа в борбата със симптомите на ревматоидния артрит.

Мислите ли, че боледувате от ревматоиден артрит? Още с първото съмнение е най-добре да се обърнете към специалист, който да проследи състоянието ви.

Веднага щом получите позитивна диагноза, ще трябва да промените всекидневните си навици, за да запазите качеството си на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.