Какво трябва да знаете за фибромиалгията

Фибромиалгията е хронично заболяване, което намалява качеството на живот на болните. Научете повече за него, за да можете да го преборите.
Какво трябва да знаете за фибромиалгията
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Нещо, което не знаете за фибромиалгията е, че това заболяване, което се среща по-често, отколкото си мислят много хора. Повечето дори не подозират, че може да са болни от него. Симптомите на заболяването стават причина да я наричаме “невидима болест”. То не може да бъде установено при рентгеново изследване или анализ на кръвта.

Болните от това заболяване не могат да си почиват пълноценно. По време на сън те силно се потят (хиперхидроза) и в много случаи симптомите се влошават.

Фибромиалгията е хронично ревматично заболяване, характеризиращо се с болка и постоянно изтощение, както и с други променливи симптоми.

Болните не търпят някакви видими промени, въпреки многото симптоми, защото хроничната болка обхваща различни части на тялото.

Освен постоянната умора фибромиалгията води и до мускулни схващания, дискова херния и ревматични проблеми, които могат напълно да обездвижат болния. Още интересна и полезна информация за това заболяване можете да научите от сайта на списание Медицински дайджест.

Причини за фибромиалгията
едно от важните неща, които трябва да знаете за фибромиалгията са причините за появата й

Никой не знае точната причина за появата на фибромиалгията, но някои учени смятат, че тя е резултат от увреждане на централната нервна система.

Има хипотеза, според която това заболяване се появява при възпаление на стените на червата, които стават хипер пропускливи. Това е често срещано при хората, чиито стени на чревния тракт са по-тънки от нормалното и които позволяват и на други вещества, освен тези в храната, като токсините например, да преминат през стената на червата.

Тези опасни, вредни вещества достигат до черния дроб и бъбреците и предизвикват реакция от страна на имунната система. Тя ги възприема като врагове и започва да ги атакува. Според тази хипотеза е изключително важно да се храним здравословно.

Друга възможна причина за фибромиалгията е дисбалансът на невротрансмитерите. Този дисбаланс може да доведе до различни симптоми.

Например болката може да се дължи на увреждане на болковата модулация. Но няма достатъчно научни доказателства за тази хипотеза.

Какво още трябва да знаете за фибромиалгията: видове фибромиалгия
друго важно нещо, което трябва да знаете за фибромиалгията са различните видове на заболяването

Едно от важните неща, които трябва да знаете за фибромиалгията е, че протича по различен начин при всеки болен. Има различни видове фибромиалгия, затова лечението е съсредоточено към облекчаване на симптомите, от които се оплаква всеки болен. А ето и различните видове фибромиалгия:

 1. Тип 1. Обхваща пациенти без други съпътстващи заболявания.
 2. Тип 2. Пациенти с ревматични и автоимунни заболявания.
 3. Тип 3. Обхваща болни със сериозни психопатологични проблеми.
 4. Тип 4. Отнася се за пациенти наричани симулатори.

Нощното потене: един от симптомите на фибромиалгията
едно от нещата, които трябва да знаете за фибромиалгията е, че протича различно при всеки един болен

Въпреки че на пръв поглед изглежда невъзможно, все пак можете да се справите с нощното потене. Как? Лесно. Просто трябва да се храните балансирано и разбира се да внимавате каква храна консумирате за вечеря.

Друг начин е да си вземете душ с топла вода преди лягане. Намажете определени части от тялото си с тънък слой етерично масло от евкалипт. То ще ви помогне да се чувствате свежи.

В следващите редове ще ви дадем още съвети, които всички болни от фибромиалгия трябва да спазват, за да се радват на по-добър живот.

Препоръчваме ви да прочетете и: Билки, облекчаващи симптомите на фибромиалгия

Домашна терапия

Погрижете се за менюто си

Друго важно нещо, което трябва да знаете за фибромиалгията е, че трябва да полагате специални грижи за менюто си. Най-добре избягвайте млечните продукти, тези съдържащи захар и глутен, както и червените меса, картофите, доматите, патладжаните и пипера. По отношение на плодовете яжте ги под формата на пюре, ако искате да се погрижите за здравето на чревния си тракт.

Опитвайте се да избягвате напитките с кофеин: кафето, както и другите съдържащи кофеин напитки като мате, както и подсладените напитки. Освен това е добре да избягвате консумацията на храни съдържащи голямо количество витамин С като цитрусите, тъй като те могат да затруднят заспиването ви вечер.

Физическата активност
едно от важните неща, които трябва да знаете за фибромиалгията е, че физическата активност е много важна

Правенето на упражнения е страхотна терапия за болните от фибромиалгия. Лекарите препоръчват редовното практикуване на аеробика.

Освен това се препоръчва и водната гимнастика (както и плуването и всеки друг вид воден спорт), защото подобряват подвижността. Хидротерапията също е чудесен вариант.

Физиотерапия
едно от важните неща, които трябва да знаете за фибромиалгията е, че физиотерапията е много важна

Ако болката, която изпитвате е силна винаги можете да потърсите физиотерапевт или възможност за рехабилитация, с която да се справите с проблема. Опитайте! Има голямо разнообразие от възможности.

Професионалните физиотерапевти знаят всичко за фибромиалгията, както и какво трябва да се направи, за да бъде облекчена болката ви. Спазвайте лекарските препоръки, хранете се здравословно и спортувайте. Така ще можете да контролирате това заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bellato E, Marini E, Castoldi F, Barbasetti N, Mattei L, Bonasia DE, et al. Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. 2012.
 • Busch AJ, Barber KAR, Overend TJ, Peloso PMJ, Schachter CL. Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2007.
 • Goebel A, Buhner S, Schedel R, Lochs H, Sprotte G. Altered intestinal permeability in patients with primary fibromyalgia and in patients with complex regional pain syndrome. Rheumatology. 2008.
 • Grandner, MA, Jackson, N., Gerstner, JR y Knutson, KL (2013). Síntomas del sueño asociados con la ingesta de nutrientes dietéticos específicos. Revista de investigación del sueño, 23 (1), 22–34. https://doi.org/10.1111/jsr.12084
 • Holton K. The role of diet in the treatment of fibromyalgia. Pain Manag. 2016; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27296515/
 • Müller W, Schneider EM, Stratz T. The classification of fibromyalgia syndrome. Rheumatol Int. 2007 Sep;27(11):1005-10. doi: 10.1007/s00296-007-0403-9. Epub 2007 Jul 25. PMID: 17653720.
 • Sosa-Reina MD, Nunez-Nagy S, Gallego-Izquierdo T, Pecos-Martín D, Monserrat J, Álvarez-Mon M. Effectiveness of Therapeutic Exercise in Fibromyalgia Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Biomed Res Int. 2017;
 • Villanueva, V. L., Valía, J. C., Cerdá, G., Monsalve, V., Bayona, M. J., & Andrés, J. de. (2004). Fibromyalgia: diagnosis and treatment. Current knowledge. Revista de la Sociedad Española del Dolor11(7), 50-63. Recuperado en 12 de octubre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462004000700005&lng=es&tlng=en.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.