2 страхотни рецепти за вегетариански колбаси

Ще ви покажем как да направите домашни вегетариански колбаси по два различни начина, за да се насладите на много здравословно ястие.
2 страхотни рецепти за вегетариански колбаси
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Приготвянето на вкусни вегетариански колбаси у дома е много по-лесно, отколкото си мислите. Ще получите резултати, които са далеч от това, което ще намерите в супермаркетите, които са с ниско качество и съдържат много изкуствени добавки. Това са съединения, които могат да бъдат вредни за здравето в средносрочен план и експертите ни съветват да намалим консумацията им.

Преди да започнете, важно е да се подчертае, че винаги е за предпочитане да приготвяте този тип храна у дома, вместо да прибягвате до свръхпреработени продукти. Няма нищо лошо в това да консумираме магазинните версии от време на време, но ако това се превърне в рутина, тогава здравето ни може да бъде засегнато, дори ако те имат  печат за веган продукти.

По-долу ще ви покажем две страхотни рецепти за вегетариански колбаси, за да можете да се насладите на това ястие у дома. По този начин можете да осигурите разнообразие в диетата си, което е необходимо за постигане на придържане във времето.

Вегетариански колбаси с чушки

Вегетарианските колбаси с чушки се характеризират със съдържанието на витамин С. Доказано е, че това хранително вещество подобрява имунната функция, така че се препоръчва редовно да бъде част от нашата диета. Може да намали честотата на инфекциозни патологии и да подобри овладяването на техните симптоми, като намали тежестта и продължителността им.

Прочетете за съставките, които ще ви трябват, и рецептата стъпка по стъпка.

Вегетариански колбаси.
Вегетарианските колбаси са вкусни и здравословни, както и лесни за приготвяне.

Съставки

Продуктите, които ще ви трябват, за да приготвите вашите вегетариански колбаси с чушки, са следните:

  • 1 супена лъжица екстра върджин зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • Четвърт чаша малки гъби
  • Половин чушка, нарязана и нарязана на ситно
  • 400 грама (16 унции) бял боб или маслен боб
  • 100 грама (4 унции) галета
  • 100 грама (4 унции) настъргано сирене
  • 1/2 супена лъжица нарязани билки
  • 1 яйчен жълтък
  • Брашно

Стъпка по стъпка

  1. Измийте, обелете и нарежете всички съставки.
  2. Загрейте зехтина в тиган и запържете лука с гъбите и чушките до омекване.
  3. Намачкайте варивата и смесете сместа със задушените зеленчуци.
  4. Добавете галетата, сиренето и билките.
  5. Накрая добавете жълтъка и замесете тестото и го оформете.
  6. С тази смес оформете наденичките.
  7. Покрийте наденичките в брашно и ги сложете в намазнена чиния.
  8. Приберете ги в хладилника за 30 минути.
  9. Печете наденичките на скара за 15 минути, докато покафенеят от всички страни и сте готови.

Рецепта за вегетариански колбаси с глутен

Колбаси.
Пригответе вегетариански колбаси, включително с нахут, за да увеличите наличието на протеини.

Открийте алтернатива с повече протеини вътре: вегетариански колбаси с глутен. Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на мускулната маса в добро състояние на функционалност. Ако ежедневните изисквания не са изпълнени, може да се появи саркопения в средносрочен план, както се посочва в проучване, публикувано в списание Nutrition Research.

Важно е да се отбележи, че тези колбаси също съдържат добро количество фитохимикали от зеленчуци и подправки. Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект намалява честотата на хронични и сложни патологии, според проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Съставки

Следните съставки са необходими за приготвянето на рецептата за вегетариански колбас с глутен:

  • 2 1/2 чаши пшеничен глутен
  • 1 супена лъжица брашно от нахут
  • 1 чаена лъжичка индийско орехче
  • 2 супени лъжици зеленчуков бульон
  • 2 супени лъжици лук на прах
  • 1 чаена лъжичка смлян пипер
  • 1 чаена лъжичка сладък червен пипер
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • 1 супена лъжица нарязан риган
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 чаши и една четвърт много студена вода
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 3 супени лъжици соев сос

Стъпка по стъпка

  1. Поставете всички сухи съставки в купа.
  2. В същото време смесете водата, чесъна, зехтина и соевия сос.
  3. Постепенно добавяйте сухите съставки, докато получите хомогенна текстура на тестото.
  4. След това оформете цилиндри и ги поставете върху парче алуминиево фолио и ги навийте на руло.
  5. Поставете ги върху тава за печене и ги печете на 190 градуса по Целзий (375 F) за 20 минути.
  6. Завършете приготвянето на колбасите на пара, пържени или на скара, както сметнете за добре.

Осмелете се да приготвите вегетариански колбаси у дома

Както видяхте, лесно е да приготвите вегетариански колбаси у дома без добавки или нездравословни съединения вътре. Те са направени от пресни и натурални съставки, като по този начин се постига резултат, който може да бъде включен в контекста на балансирана и разнообразна диета без проблем. По този начин гамата от ястия, които можете да консумирате, се увеличава, както и разнообразието на масата ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.