Научно доказани ползи на индийското орехче

Индийското орехче притежава болкоуспокояващо, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Открийте и останалите научно доказани ползи на индийското орехче в тази статия!
Научно доказани ползи на индийското орехче
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Индийското орехче е подправка от Индонезия притежаваща лечебни качества. Хората я използват често в кухнята, тъй като подчертава аромата и вкуса на редица ястия. Въпреки че мнозина предпочитат да консумират подправката настъргана в храната, не са малко и тези, които я обожават под формата на чай. В днешната статия ще се спрем на ползите на индийското орехче.

Тази подправка е богата на витамини A, B и C. Освен това съдържа минерали като магнезий, фосфор и калий. Това я прави богата и на ценни вещества, освен че се грижи и за здравето ни.

Ползите на индийското орехче

Грижа за черния дроб

Индийското орехче притежава способността да помага при заболявания като хиперлипидемия, хипергликемия, увреждане на сърдечната тъкан и хепатотоксичност. Въпреки че повечето проучвания, доказващи тези факти, са проведени върху мишки, експертите наблюдават ефикасна грижа и защита на черния дроб.

Заради съдържанието си на монотерпентини, индийското орехче има защитно действие и при сърдечни заболявания. Тези вещества притежават антикоагулантни качества и предпазват от появата на проблеми като тромбоза.

Индийското орехче помага грижата за черния дроб.

Въпреки че все още няма събрани достатъчно доказателства, специалистите вярват, че индийското орехче притежава качества защитаващи черния дроб.

Спомага облекчаването на симптомите на подагра

Други полезни качества на индийското орехче са противовъзпалителното и болкоуспокояващото му действие; то спомага облекчаването на подуването на ставите и се бори с болката причинена от хронични възпаления. Има проведени проучвания върху мишки за доказване на тези факти, а на специалистите им предстои провеждането на още изследвания за анализиране на ефекта върху хората.

Въпреки това противовъзпалителното действие на подправката бе доказано.

Можете да използвате индийското орехче като ексфолиант

Съчетаването на индийско орехче на прах с мед води до получаването на ефикасно средство за лечение на редица кожни проблеми. Можете да използвате получения продукт като натурален ексфолиант за премахване на мъртвите кожни клетки и натрупаното омазняване.

Можете да си приготвите и маски против акне с този продукт. Антисептичното му и възстановяващо действие го правят идеален за тези цели.

Индийското орехче може да бъде токсично, ако бъде приемано в големи дози

Консумирането на тази подправка в големи количества (от едно до три орехчета) може да причини различни неприятни странични ефекти. Летливите масла, които съдържа, са богати на производни на алкилбензена, терпени и миристинова киселина, и могат да причинят гадене, халюцинации, възпаление и шок. Ето защо е важно да консумирате подправката в умерени количества.

В някои случаи приемът й може да има отпускащо действие, сходно с това на канабиса. Но в повечето случаи предозирането води до обезводняване и повсеместна болка. Това действие продължава повече от 24 часа, понякога може да превиши 36 часа.

Не е ясно точно коя от съставките е най-токсична. Специалистите вярват, че миристицинът може да се окисли във водноразтворим метаболит на амфетамина.

Не прекалявайте с подправките, за да не застрашите здравето си.

Прието в големи количества, индийското орехче може да бъде вредно за здравето. Затова винаги трябва да го консумирате умерено.

Форми на индийското орехче

На пазара можете да откриете цели индийски орехчета, както и на прах и под формата на етерично масло. Последното се получава от дестилацията на индийското орехче на прах и се използва основно във фармацевтичната и парфюмерийна промишленост.

Освен това съдържа съставки представляващи интерес за олеохимията и се използва за ароматизиране. Освен всичко споменато хората могат да използват индийското орехче за лечение на болката при ревматизъм, както и като средство за бързо облекчаване на зъбобол.

Можете да си купите и масло от индийско орехче, представляващо кафяво полутвърдо вещество. 75% от него е тримиристин, който може да се превърне в миристинова киселина. Хората използват тази мастна киселина като заместител на какаовото масло и като индустриален лубрикант.

Препоръчваме ви да прочетете и: Най-полезните за мозъка билки и подправки

Заключение

Индийското орехче е продукт с редица кулинарни приложения. Но зад органолептичния му потенциал се крият и редица полезни за здравето качества.

Въпреки факта, че трябва да се проведат изследвания върху хора за пълно доказване на качествата му, умерената консумация на индийското орехче може да помогне облекчаването на редица болести и проблеми. Запомнете, че тази подправка не ви предлага чудодейно действие и трябва да я консумирате разумно, поради риска от предозиране.

Поради тази причина специалистите не препоръчват превишаване на съответните дневни количества. Ако това ви се случи, трябва да посетите веднага лекар, за да предотвратите появата на евентуални проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.