Спрете да консумирате тези 7 храни причиняващи рак!

Изключете газираното и сушените меса от менюто си
Спрете да консумирате тези 7 храни причиняващи рак!

Последна актуализация: 16 ноември, 2018

Знаете ли, че има вредни храни причиняващи рак?

Храненето играе важна роля за поддържането на добро здраве. Съществуват много здравословни храни, които снабдяват тялото с полезни вещества и му дават сили да се бори с болестите. На другия полюс съществуват и много нездравословни храни, които въвеждат в организма опасни субстанции и причиняват сериозни заболявания, сред които и рак.

Вредните храни причиняващи рак присъстват в менюто на много хора. Те дори не подозират за огромния риск, на който подлагат здравето си всеки път, щом посегнат към тях. В днешната статия ще ви разкрием кои са 7-те най-вредни храни причиняващи рак, за да може да не присъстват в менюто ви.

Пуканки за микровълнова – една от опасните храни причиняващи рак

Направените в микровълновата печка пуканки съдържат вредни субстанции заради материалите, от които са изработени пакетите отвътре. В процеса на разпукване на пуканките в микровълновата се образува перфлуороктанова киселина.

Решението?

Ако обичате да консумирате пуканки, докато гледате любимия си филм и седите на дивана, правете ги по обичайния начин. Изберете органични пуканки и използвайте растително масло. Така резултатът ще е здравословна храна, която освен това ви е спестила пари.

Сушени меса

Сушеното месо се консумира от хилядолетия и поради това сме останали с впечатлението, че представлява здравословно мезе пълно с протеини.  Поне в това вярват повечето потребители. Различни проучвания сочат, че обработените по този начин храни съдържат нитрити,  допринасящи за развитието на рак. Нитритите в месото са натоварени със задачата да го поддържат свежо на лавиците в магазина в продължение на месеци.

Решението?

Избягвайте сушените меса и се опитайте да консумирате месо от животни, които са били хранени само с трева.

Консервирани храни

Консервите са сред опасните храни приминяващи рак.

Многобройни са проучванията, които сочат, че консервираните храни са канцерогенни заради съставка, наречена бисфенол-А (BPA), съдържащата се в облицовката на консервите. Вярно е, че днес учените не са единодушни, дали бисфенол-А се съдържа в достатъчно количество в консервираните храни, за да провокира рак. Не се знае категорично и дали това вещество прониква в храната от самата консерва. Въпреки това не е никак лоша идея да имате предвид риска и да ограничите или пък изключите този тип храни от менюто си.

Решението?

Ако не можете да ги изхвърлите от менюто си, поне намалете драстично консумацията на консервирани храни. Опитайте се да закупувате от магазина само продукти, на чиято опаковка изрично е изписано, че не съдържат бисфенол-А.

Генно модифицирани храни

Генно модифицираните храни влияят на генетично ниво и се отглеждат в условия на изобилие от хербициди и пестициди. Това ги прави изключително рискова храна. Химичните съставки, откривани в генно модифицираните храни, учените свързват с развитието на рак и други заболявания.

Решението?

Подкрепяйте местните производители и купувайте само органични храни.

Газирани напитки

газираните напитки - една от опасните храни причиняващи рак

Газираните храни създават усещане за свежест, когато сте гладни или пък ви е горещо. Въпреки това те са нездравословни и съдържат над 8 пакетчета захар на порция, в допълнение към многобройните други вещества, за които учените предупреждават, че провокират развитие на рак. Веществото 4-MI (наречено още 4-метилимидазол), който придава на кока-колата нейния характерен кафяв цвят, се асоциира с провокирането на рак. Газираните напитки съдържат и много фруктозен царевичен сироп, който подпомага подхранването на раковите клетки.

Решението?

Избягвайте консумацията на газирани напитки и заложете на вода и натурални сокове (фрешове).

“Леки” и диетични храни

Много хора вярват, че консумацията на т.нар. “леки” храни ще ги дари с по-добро здраве и ще спомогне балансираната им диета. Тъжната истина е, че тези храни са съвсем малко по-бедни на захар и мазнини и на практика не допринасят за редуцирането на теглото ни. Освен това съдържат вещества като изкуствени подсладители, които също се свързват с висок риск от развитие на рак.

Решението?

Спазвайте здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Снаксове

Пърженото месо е сред опасните храни причиняващи рак.

Много е лесно да грабнете някой пакет снакс, когато сте гладни. Трябва да знаете обаче, че решението ви е плод на изострен апетит, но не и на здравомислие. Пържените снаксове, които ще откриете в супермаркета и всякакви други малки магазини, съдържат канцерогенни вещества, които се формират в процеса на термична обработка на продукта. Съставката, известна като глицидамид, се формира в резултат на метаболизма на акриламида – друго вещество, което се образува в процеса на пържене.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.