Куркумата лекува всякакви болки и рак

· 10.08.2018
Защитава черния дроб и пикочния мехур, предпазва от развитието на камъни в жлъчния мехур и може да окаже благоприятно въздействие при заболявания на черния дроб, като цироза и жълтеница

Знаете ли, че куркумата лекува различни заболявания, включително и рак?

Куркумата е често използвана в азиатските култури подправка, която също така представлява неизменна част от състава на кърито. Освен да дарява на ястията специфичен вкус и цвят, тя притежава важни свойства – като това да бъде антиоксидант, да действа противовъзпалително, да предпазва от развитие на заболявания като рак и депресия.

В следващите редове възнамеряваме да ви обясним всички ползи от консумацията на куркума, за да можете да прецените колко важно е тя да присъства в хранителното ви меню, едновременно използвайки я за направата на вкусни и уникални рецепти, които всеки ще хареса –  крем карамел с кокос и куркума, енергизиращо смути и една индуска напитка.

Куркумата (curcuma longa) принадлежи към същото семейство като джинджифила. Корените й са тази част от растението, което се използва за медицински цели. Въпреки че столетия наред се използва масово на Изток, с времето куркумата се е превърнала все по-използвана подправка и на Запад.

Тя присъства в ястия, хранителни добавки и средства за защита.

Кои заболявания лекува куркумата и какви са свойствата й?

  • Антиканцерогенна: куркумата съдържа многобройни противоракови съставки, които предпазват от развитието на различни туморни образувания. Приемането й по време на лечение на рак спомага за редуцирането на страничните ефекти от процедурите.
  • Противовъзпалителна: съставката куркумин се характеризира със силно противовъзпалително действия, именно поради това консумацията на куркума се препоръчва при хора, които страдат от различни болки, ревматизъм, фибромиалгия, хронична умора и други. Куркумата лекува и в случаи на възпаления на дихателната система и пикочните пътища.
  • Антиоксидант: куркумата неутрализира ефекта от свободните радикали в тялото ни, които окисляват и състаряват клетките.
  • Храносмилателна система: куркумата действа като стомашен стимулатор, подобрява храносмилателните процеси и лекува стомашните киселини, язвите, гастрита и т.н.
  • Защитава черния дроб и пикочния мехур, предпазва от развитието на камъни в жлъчния мехур и може да окаже благоприятно въздействие при заболявания на черния дроб, като цироза и жълтеница.
  • Антидепресант: редица проучвания показаха, че куркумата действа като естествен антидепресант и помага за преодоляване на стреса.
  • Лекува инфекциите: куркумата притежава антимикробни и антисептични свойства.

Как да я приемаме?

За да извлечете от куркумата посочените по-горе ползи, е необходимо да я консумирате ежедневно. Можете да използвате екстракти, капсули, таблетки или просто да подправяте храната си с подправката.

В последния случай трябва да сте наясно, че куркумата превръща всяко ястие в леко жълтеникаво и придава уникален лек вкус. Можете да я добавяте в различни супи, яхнии, ориз, паста и сосове. Куркумата подхожда и при направата на десерти, например кексове, кремове, смутита, крем карамел и др.

Куркумата лекува всякакви заболявания.

Препоръчителната ежедневна доза куркума съставлява приблизително една супена лъжица от десерта.

При проблеми с кожата можете да използвате куркумата външно. За целта трябва да направите паста с вода или пък хума. Третирането на кожата с такъв вид паста спомага при състояния като псориазис или екзема. Препоръчваме ви обаче преди да започнете да прилагате куркума под формата на паста, да се консултирате с лекар.

Енергизиращо смути

Смутито ще ви зареди с енергия още в ранните часове на деня. Всичко, което ви трябва, са следните съставки:

  • Мляко или напитка на растителна основа
  • Куркума
  • Един зрял банан
  • Фурми без костилки
  • Смлени бадеми

Рецептата, която ви предлагаме, е подходяща за деца, спортисти и хора, които полагат усилен физически или умствен труд.

куркумата може да се използва за приготвяне на смутита

Вижте още: Изпълваща с енергия закуска без мляко, брашно и захар

Индуска напитка

Един здравословен и вкусен начин да се насладите на терапевтичните ползи на подправката е като си направите с нея напитка. Необходими ви са ви следните съставки:

  • Мляко или напитка на растителна основа (ориз, овесено брашно и др.)
  • Куркума
  • Канела
  • Джинджифил
  • Анасон
  • Кора от лимон или портокал
  • Мед

Варете мляко или напитката на растителна основа в продължение на 10 минути, като предварително сте добавили подправките (приблизително по една чаена лъжичка). След това отстранете съда с млякото настрана и го оставете да престои още 10 минути. Пресипете в подходящ съд и съхранявайте в хладилник. Напитката може да бъде консумирана топла или студена.

Прочетете и: Преборете се с камъните в бъбреците с джинджифил и куркума

Крем карамел с кокос и куркума

Тази версия на крем карамел не съдържа яйца, а това я прави подходяща за хора с висок холестерол. Тя освен това носи здравословните ползи на куркумата. Необходими са ви:

  • Кокосово мляко
  • Агар-агар водорасли на прах
  • Куркума
  • Мед или нектар от агаве

Сварете кокосовото мляко заедно с водораслите, куркумата и меда или нектара от агаве. От време на време разбърквайте. Щом започне да кипи, не спирайте да бъркате. Нека млякото се вари още две минути, след това отстранете съда от котлона. Сервирайте в подходяща чиния или малки купички. Щом изстине до стайна температура, сложете крема в хладилника. Ще е готов за консумация след три часа. По желание можете да го поръсите отгоре с кокосови стърготини.

Photos courtesy of Frabisa, latanadelriccio, Emmey and Foodmayem.com

  • Maheshwari, R. K., Singh, A. K., Gaddipati, J., & Srimal, R. C. (2006). Multiple biological activities of curcumin: A short review. In Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.007
  • Sasikumar, B. (2012). Turmeric. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.526
  • Aggarwal, B. B., Sundaram, C., Malani, N., & Ichikawa, H. (2007). Curcumin: The Indian solid gold. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_1
  • Prasad, S., & Aggarwal, B. B. (2011). Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. https://doi.org/doi:10.1201/b10787-14