Спирулина: Изненадващата храна

За възрастните е препоръчително постепенно повишаване на ежедневната доза до достигане на 5 до 10 гр. дневно.
Спирулина: Изненадващата храна
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

На пръв поглед спирулината надали ще ви се стори апетитна – тя притежава мощен и много специфичен аромат в комбинация с отличаващ се и наситен зелен цвят. Да, но зад този странен, дори необикновен външен вид, се крие суперхрана, която е способна да допринесе много за здравословното ви състояние.

Това е причината и Световната здравна организация, и Обединените нации да препоръчват включването на спирулината в менюто ни като хранителна добавка. И като това не ви е достатъчно, за да се убедите, дори НАСА е включила спирулината в менюто на астронавтите по време на мисиите им в Космоса. Последното дава безусловно добър сигнал, че е време да оценим хранителната стойност на спирулината. Ще допълним, че невероятно здравословната храна често се консумира от професионалните атлети с цел подобряване на резултатите, защото е доказано, че тя съкращава времето за възстановяване на организма и засилва съпротивителните сили на тялото.

Ако искате да се насладите на ползи от приема на спирулина, може да откриете още любопитна информация по-надолу.

Какво е спирулина?

Най-общо казано, спирулината представлява синьо-зелено оцветени морски водорасли със спираловидна форма. Някои проучвания сочат обаче, че тя не е точно водорасло, а по-скоро някакъв вид жив организъм. Като оставим настрана наименованието на тази храна, нека отбележим колко вълнуващ е съставът й. Изненадващо, но факт, спирулината съдържа в себе си повече смилаеми протеини, отколкото говеждото месо  например. Освен това в състава й влизат редица хранителни вещества, които са изключително ценни за тялото на човека

По отношение на съдържанието на витамини, в спирулината присъстват витамини A, B1, B2, B5, B6, фолиева киселина, а също така витамини Е и Н. В допълнение, това водорасло е богат източник на естествен витамин В12.

Магията на спирулината…

Спирулината притежава наистина изненадващи здравословни ефекти и има хилядолетна история, през която е присъствала в менюто на човека. Някои изследователи ни уверяват, че е била сред храните на ацтеките и инките.

Знаехте ли, че спирулината може да ви помогне да отслабнете?

Спирулината може да ви помогне да отслабнете

Приемът на спирулира автоматично поражда намаляващ апетита ефект, създавайки чувство за пълен стомах и ситост. Смята се, че за дълъг период от време няма да усетите глад. Този ефект се обяснява с богатия състав на спирулината, в който присъстват протеини и минерали. Тази храна посреща адекватно ежедневните нужди на организма ни от хранителни вещества, поради което апетитът намалява. Този факт обяснява защо спирулината се препоръчва като неизменна съставка в диетични планове, целящи сваляне на излишни килограми.

Понижаването на апетита, провокирано от приема на спирулина, прави по-лесно намаляването на обема на приетата храна при всяко хранене, както и честотата на хранене. По този начин процесът на сваляне на килограми протича естествено и по-лесно, тъй като не изпитвате глад и раздразнителност заради постоянните усилия да избягвате храната.

Спирулината също така е богата на йод – много ефективна съставка, която стимулира работата на щитовидната жлеза. Йодът забързва метаболизма, правейки топенето на мазнините по-бързо. От друга страна, спирулината наистина притежава високо количество фенилаланин – аминокиселина, която спомага за редуцирането на апетита.

Спирулина срещу остаряването

Друг важен аспект, на който си струва да обърнете внимание на спирулината, е, че тя съдържа антиоксиданти, които ни поддържат млади, тъй като оказват противостареещ ефект. Тази полза е особено забележима при кожата, косата и ноктите.

Когато казваме, че спирулината оказва антиоксидантен ефект, това означава, че тя намалява негативните ефекти от действието на т.нар. свободни радикали. Последните представляват силно реактивни субстанции, засилващи процеса на остаряване. Свободните радикали увреждат клетките и влошават здравословните проблеми. Те се произвеждат в тялото ни, когато спазваме нездравословна диета, излагаме се на прекомерен стрес и когато водим заседнал начин на живот.

Как да я открием? Как да я приемаме?

Много хора консумират спирулина под формата на капсули или прах. Можете да я намерите и в твърда форма, като хапчета, които ще откриете в магазините за здравословно хранене и билковите магазини. Ще се удивите колко разнообразни продукти има в наши дни.

Напълно възможно е въобще да не сте забелязали спирулината в магазина. Като за начало попитайте в аптеката или потърсете информация в интернет – голямо е разнообразието на онлайн магазини, в които ще я откриете в различни разфасовки и под различна форма. Със сигурност се предлага и в билковите магазини и магазините за природна медицина и био продукти.

Добавете спирулина във вашите смутита

Обикновено спирулината се предлага на прах. Ако предпочетете тази форма, можете да подправяте плодовите и зеленчуковите смутита или да поръсвате салатата. Включването на спирулината в хранителното ви меню несъмнено е добра идея и ще допринесе за здравословното ви състояние.

Каква е препоръчителната доза?

Експерти препоръчват децата и хората, които наскоро са започнали да приемат спирулина, да започнат с доза от 3 до 5 гр. дневно. За възрастните е препоръчително постепенно повишаване на ежедневната доза до достигане на 5 до 10 гр. дневно.

Ако искате да използвате спирулината като средство за отслабване, възможно е да се заблудите, че колкото повече приемате от нея, толкова по-добър ефект ще постигнете. Не изпадайте в такива размишления. Доверете се на поговорката „Всичко без мяра е вредно“. Освен това тялото ви няма да може да абсорбира толкова голямо количество спирулина в рамките на един ден. Тук е моментът да си напомните, че процесът на отслабване не се случва за едно денонощие. Не губете волята си, а имайте търпение. Важно е да следвате препоръчителната доза и да консумирате толкова спирулина, колкото е нужна за конкретните ви нужди. Резултатите от диетата ви ще бъдат много по-добри от досега, а когато достигнете желаното тегло, ще сте придобили здравословен навик, който ще ви помогне да задържите постигнатото.

И накрая, знаехте ли, че заради страхотните си свойства спирулината е смятана за една от „суперхраните на бъдещето“? Затова не чакайте повече, възползвайте се от шанса и включете спирулината в менюто си. Използвайте всички й положителни свойства, за да се радвате на завидно здраве и отличен външен вид.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pérez, L. D. V., Macías Abraham, C., Torres Leyva, I., Socarrás Ferrer, B. B., Marsán Suárez, V., & Sánchez Segura, M. (2002). Efecto in vitro de la espirulina sobre la respuesta inmune. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 18(2), 0-0.
  • ARENAS, P. M., & CORTELLA, A. R. (1996). de Spirulina (Cyanophyta). Acta Farm. Bonaerense, 15(1), 11-19.
  • Fox, D. (1993) “Health benefits of Spinilina and proposal for a nutrition test ori children suffering from Kwashiorkor and Marasmus”, en “Spiruline, alge de vie”(‘Doumenge, F., H.Durand-Cliastel & A. Toulernont, Eds.). Monaco. Musée Océanographique. Bull. de l’Institut oceanographique, Monaco. Numéro spécial 12, págs. 179-86
  • Merino, J. J., Cabaña-Muñoz, M. E., & Parmigiani-Izquierdo, J. M. Efectos queladores de la suplementación crónica con algas (chlorella, spirulina y fucus), aminoazufrados y fitoactivadores naturales de la detoxificación hepática en pacientes odontológicos con una media de 4 amalgamas dentales de mercurio (Hg) y 3 implantes dentales de titanio (Ti) durante 15 años en boca.
  • Pedraza, G. (1989). Cultivo de Spirulina maxima para suplementación proteica. Livestock Research for Rural Development, 1(1), 2.
  • de La Spirulina, D. PORQUE LOS VEGETARIANOS DEBEN CONSUMIR LA SPIRULINA.
  • U.S. Department of Agriculture. Spirulina. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170091/nutrients
  • Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017: 3247528. Published online 2017 Jan 15. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. doi: 10.1155/2017/3247528
  • Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 531053. Published online 2010 Oct 19. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. doi: 10.1093/ecam/nen058

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.