7 малки промени по пътя към свалянето на килограми

· 10.08.2018

Знаехте ли, че малките промени като приемът на повече протеини или пък изключването на плодове от менюто ви в определен час от деня могат да се окажат съществени за пътя към свалянето на килограми?

В следващите редове ще ви обясним 7 изненадващо малки промени, чието внасяне в начина ни на живот ще направи свалянето на килограми възможно без усилия.

Плодове: Далеч от основните хранения!

Плодовете са здравословни и задължителна част от диетата ни. Препоръчително е да похапвате две-три парчета пресни и сезонни плодове всеки ден, тъй като те ви снабдяват с минерали, витамини и фибри. Но тъй като съдържат киселини и захари и се усвояват бързо от храносмилателната система.

Aко ядете плодове като десерт, влошавате процеса на смилане на храната, предизвиквайки ферментация, която от своя страна провокира образуване на газове.

А тъй като храната не се абсорбира оптимално, това води до натрупване на килограми. В същото време, ако ядете плодове в късните часове на сутринта или следобеда, ефектът ще бъде напълно позитивен.

Защо? Защото плодовете притежават свойството да ни засищат и помагат за овладяването на апетита между основните хранения.

Единствените плодове-изключения, които можете да си позволите по време на основни хранения, са ябълките и крушите. Те се възприемат като неутрални плодове.

консумацията на ябълки спомага свалянето на килограми

Яжте разделно, без да миксирате храните прекалено много

Можете да правите изключения, когато сте поканили гости или пък ядете навън. Но в ежедневния живот е желателно да слагате на трапезата храни, които съдържат някакъв зеленчук, зърнена храна и протеини.

С такава комбинация в чинията ще снабдите тялото си с комплексна и балансирана храна и ще стимулирате оптималната работа на храносмилателната си система, стимулирайки я да абсорбира всички ценни вещества.

И сега, как да направим толкова ефективни основните хранения?

  1. Зеленчуци: салата, зеленчуци, гаспачо, сметана, супа, ябълка или круша
  2. Зърнени храни и скорбяла: ориз, паста, картофи, хляб и др.
  3. Протеини: месо, риба, яйца, бобови храни, ядки, вегетариански протеин

Протеини, които стимулират свалянето на килограми

Днес въглехидратите са тези, които властват на трапезата на милиони хора по света. Те идват от сандвичите, пастата, пицата, сладкишите и т.н., например. Въглехидратите ни дават енергия за целия ден, но ако прекалявате с тях и не изразходвате приетата енергия, те се превръщат в резерви, или с други думи, в мазнините по бедрата и талията ви.

От друга страна, съществуват диети, които са богати на протеини, които не са здравословни, тъй като те ще накарат тялото ви да се освободи от излишните килограми, но едновременно с това ще затормозят дейността на бъбреците и черния дроб. В този случай ефектът е йо-йо.

Заради всичко казано дотук ви препоръчваме да включите в хранителното си меню оптимално количество протеини, т.е. с мяра. Желателно е да приемате протеини на всяко основно хранене. Вие не искате просто да горите калории, нали? А също така и да виждате как обиколката на талията ви намалява.

Фибрите намаляват подуването на корема

Фибрите са жизнено необходимо за доброто функциониране на червата, тъй като ако те не функционират правилно, оттам насетне започват проблеми като запек, диария или друг подобен проблем, като възпаление на стомаха.

Затова е препоръчително да приемате храни, богати на фибри ежедневно. Например, плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни.

Желателно е да пиете достатъчно вода между основните хранения, за да извеждате от тялото си излишното количество фибри.

фибрите помагат за свалянето на килограми

През следобедните часове… не яжте нищо

Всяка държава се характеризира със собствено темпо на живот. В някои страни животът през лятото и зимата се различава, но истината е, че калориите, които приемете през следобедните часове и през нощта, е по-вероятно да не изгорите.

Това означава, че ще ги натрупате в тялото си, ще се оплаквате от проблеми със съня и черният ви дроб ще бъде изморен. Когато става дума за консумация на напитки и храни привечер, отдавайте предпочитание на чайовете, зеленчуковите кремове, супите, салатите, полусладките плодове, протеините и т.н.

Не всички мазнини са еднакви

Знаете ли, че тортите не ни карат да дебелеем така, както едно авокадо? Не ви съветваме да се ограничавате като броите калориите, които приемате, но трябва да имате едно на ум – здравословните мазнини са жизнено важни за тялото ни. То ги използва, за да захранва тялото, да хидратира кожата и т.н.

В същото време нездравословните мазнини не дават на тялото ни достатъчно хранителни вещества и го увреждат. Поради това тялото ни следва тенденцията да ги натрупва. Решението? Избирайте здравословните мазнини, като ядки, високо качество зеленчукови масла, риба или яйца. Избягвайте хидрогенираните мазнини, пържени храни, колбасите и др.

Научете се как да ядете

Качването или свалянето на килограми не зависи само от калориите, които приемате, а от начина, по който ядете:

  • Дъвчете добре храната си
  • Не яжте на крак и набързо
  • Почивайте поне 10 минути преди да започнете с изпълнение на ежедневните задачи
  • Не пийте прекалено много течности по време на хранене
  • Не яжте големи порции храни наведнъж
  • Наслаждавайте се на храната, не й позволявайте да ви обсеби

Images courtesy of vastfield and diekatrin