Научете за невероятните ползи на спирулина за здравето

Бори се с остеопорозата по време на менопауза, лекува шум в ушите и премахва лошия дъх, укрепва косата и подмладява кожата.
Научете за невероятните ползи на спирулина за здравето

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Чували ли сте за невероятните ползи на спирулина?

Тези водорасли са били използвани от времето на маите и ацтеките и са много питателни. Много хора ги приемат днес като добавка.

Днес ще ви разкажем повече за спирулината – невероятно могъщо древно средство.

Кратка история на спирулина

Спирулина и продуктите от нея

В хрониките за завладяването на Мексико от Херна Кортес той споменава определена растителност, която расте на повърхността на езерото Текскоко и се е събирала от ацтеките.

Те са изсушавали растенията на слънце и след това са ги изпичали преди ядене. Името, с което местните жители ги наричат, е “текуитлат” и означава “продукт от камък”.

Видът живее само във вода и е с високо минерално съдържание.

Използването на спирулина като храна също така е част от други култури като Каненмбу в района на езерото Чад.

В Испания видът се среща в Националния парк Доняна в Уелва, по-специално в езерото Санта Олала. Въпреки това, то не е типично за Иберийския полуостров, но е донесен там от фламандския народ, когато мигрира от Африка.

През последната половина на ХХ век, спирулината започва да се предлага в търговската мрежа. Започва да се отглежда през 1962 г. в сухи райони, където солеността на водата ги прави негодни за обичайното земеделие.

Макар да се е смятало, че е водорасли, всъщност това растение е прокариотен организъм с център (където се намира нуклеиновата киселина) и околна среда (с хлорофил).

Днес то се консумира сурово в капсула или прахообразна форма и се намира лесно в магазини за хранителни добавки.

Хранителни вещества и свойства на спирулина

Спурулина на прах

Тези спираловидни цианобактерии (откъдето произлиза и името им) имат синьо-зелен цвят, дължащ се на фикоцианина и хлорофила, които съдържа.

Като цяло, това е невероятна добавка, която осигурява протеин, който тялото ви може да усвои по-лесно от повечето други (57% от теглото й е протеин).

Спирулината също е страхотен източник на въглехидрати, мазнини, нуклеинови киселини и витамини А и В12. Някои от минералите, които съдържа е калций, желязо, магнезий и фосфор.

Страхотна за здраве и красота

Като цяло консумирането на спирулина оказва голямо влияние върху здравето и красотата.

На първо място това е хранителна добавка, която забавя стареенето на клетките. В допълнение, тя съдържа също антиоксиданти като бета-каротин. По този начин е много полезна за здравето на очите.

Тъй като осигурява много желязо, тя е чудесна за хора, страдащи от анемия, умора и недостиг на минерали.

Професионалните спортисти я използват, за да подобрят резултатите си в състезания и тренировки. В края на краищата, тя им помага да възстановят енергията и физическото си здраве.

Тъй като е с ниско съдържание на наситени мазнини и есенциални мастни киселини, тя е идеална за хора, които се опитват да отслабнат или да се хранят по-добре.

Ако това не е достатъчно, спирулината съдържа малко калории, но пък е богата на аминокиселина, която помага за потискане на апетита.

Спирулина и нейните много ползи за здравето

Преди всичко, водораслото има способността да ви помогне да защитите и подхранвате както черния, така и белия дроб.

Освен това ви помага да:

 • Детоксирате тялото си
 • Укрепите имунната система
 • Регенерирате чревната флора. Това е страхотно за запек, тъй като помага при образуването на изпражнения.
Спирулина на таблетки и прах

Също така допринася за производството на невротрансмитер, наречен ацетилхолин, който поддържа невроналните функции в баланс и подобрява здравето на централната нервна система.

Благодарение на витамините, то помага на вашите мозъчни клетки да функционират по-добре. Това е идеално за преди голям изпит например.

В допълнение, този солеви организъм е много полезен за сърдечно-съдовото ви здраве. Понижава холестерола и триглицеридите, както и кръвното налягане.

Разбира се, има много повече предимства от тази изключителна добавка. Освен това:

 • Предотвратява остеопорозата по време на менопаузата
 • Помага да заспите
 • Намалява симптомите на ревматоиден артрит
 • Лекува шум в ушите или тинитус
 • Подобрява лошия дъх
 • Дезинфекцира и лекува язви или други лезии в устата

Ползите за красотата на спирулина

Спирулината действа за подмладяване на кожата

Освен всичко, което прави за вашето здраве, това растение също е отлично средство в процедурите за красота.

За едни тя осигурява голямо количество минерали, витамини и аминокиселини, които помагат за растежа и укрепването на косата.

По този начин, то е страхотно за хората, които се борят с косопада.

Освен това спомага за укрепването на крехките нокти.

В допълнение, растението действа за подмладяване на кожата благодарение на хлорофила, линолеиновите киселини и витамин Е.

Как трябва да консумирам спирулина?

Можете да откриете добавката под различни форми: капсули, течности, таблетки, багрила и прах. Дневната доза за възрастни е от 3 до 5 грама.

Противопоказания и странични ефекти

 • Хората с подагра или хиперурикемия трябва да избягват консумацията на спирулина, както и бременните или кърмещи жени.
 • Може да причини диария, повръщане, кожни реакции и главоболия. В този случай спрете да я приемате и се консултирайте с лекар.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ashraf Mahdy Sharoba. (2015). Valor nutritivo de la espirulina y su uso en la preparación de algunas fórmulas complementarias para alimentos infantiles. Diario de Procesos Agroalimentarios y Tetecnologías 2014, 20 (4), 40(6), 330–350.
  https://doi.org/10.1159/000088889

 • Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin (2009). Shih CM, Cheng SN, Wong CS, Kuo YL, Chou TC.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
 • Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus (2001). Parikh P, Mani U, Iyer U.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
 • The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study (2014). Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
 • Torres-Duran, P. V., Ferreira-Hermosillo, A., & Juarez-Oropeza, M. A. (2007). Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids in health and disease, 6, 33. doi:10.1186/1476-511X-6-33
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
 • Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C. Y., Kenny, T. P., Cysewski, G. R., … Gershwin, M. E. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular & molecular immunology, 8(3), 248-54.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.