Научете за невероятните ползи на спирулина за здравето

14.01.2019
Бори се с остеопорозата по време на менопауза, лекува шум в ушите и премахва лошия дъх, укрепва косата и подмладява кожата.

Чували ли сте за невероятните ползи на спирулина?

Тези водорасли са били използвани от времето на маите и ацтеките и са много питателни. Много хора ги приемат днес като добавка.

Днес ще ви разкажем повече за спирулината – невероятно могъщо древно средство.

Кратка история на спирулина

Спирулина и продуктите от нея

В хрониките за завладяването на Мексико от Херна Кортес той споменава определена растителност, която расте на повърхността на езерото Текскоко и се е събирала от ацтеките.

Те са изсушавали растенията на слънце и след това са ги изпичали преди ядене. Името, с което местните жители ги наричат, е „текуитлат“ и означава „продукт от камък“.

Видът живее само във вода и е с високо минерално съдържание.

Използването на спирулина като храна също така е част от други култури като Каненмбу в района на езерото Чад.

В Испания видът се среща в Националния парк Доняна в Уелва, по-специално в езерото Санта Олала. Въпреки това, то не е типично за Иберийския полуостров, но е донесен там от фламандския народ, когато мигрира от Африка.

През последната половина на ХХ век, спирулината започва да се предлага в търговската мрежа. Започва да се отглежда през 1962 г. в сухи райони, където солеността на водата ги прави негодни за обичайното земеделие.

Макар да се е смятало, че е водорасли, всъщност това растение е прокариотен организъм с център (където се намира нуклеиновата киселина) и околна среда (с хлорофил).

Днес то се консумира сурово в капсула или прахообразна форма и се намира лесно в магазини за хранителни добавки.

Хранителни вещества и свойства на спирулина

Спурулина на прах

Тези спираловидни цианобактерии (откъдето произлиза и името им) имат синьо-зелен цвят, дължащ се на фикоцианина и хлорофила, които съдържа.

Като цяло, това е невероятна добавка, която осигурява протеин, който тялото ви може да усвои по-лесно от повечето други (57% от теглото й е протеин).

Спирулината също е страхотен източник на въглехидрати, мазнини, нуклеинови киселини и витамини А и В12. Някои от минералите, които съдържа е калций, желязо, магнезий и фосфор.

Страхотна за здраве и красота

Като цяло консумирането на спирулина оказва голямо влияние върху здравето и красотата.

На първо място това е хранителна добавка, която забавя стареенето на клетките. В допълнение, тя съдържа също антиоксиданти като бета-каротин. По този начин е много полезна за здравето на очите.

Тъй като осигурява много желязо, тя е чудесна за хора, страдащи от анемия, умора и недостиг на минерали.

Професионалните спортисти я използват, за да подобрят резултатите си в състезания и тренировки. В края на краищата, тя им помага да възстановят енергията и физическото си здраве.

Тъй като е с ниско съдържание на наситени мазнини и есенциални мастни киселини, тя е идеална за хора, които се опитват да отслабнат или да се хранят по-добре.

Ако това не е достатъчно, спирулината съдържа малко калории, но пък е богата на аминокиселина, която помага за потискане на апетита.

Спирулина и нейните много ползи за здравето

Преди всичко, водораслото има способността да ви помогне да защитите и подхранвате както черния, така и белия дроб.

Освен това ви помага да:

 • Детоксирате тялото си
 • Укрепите имунната система
 • Регенерирате чревната флора. Това е страхотно за запек, тъй като помага при образуването на изпражнения.
Спирулина на таблетки и прах

Също така допринася за производството на невротрансмитер, наречен ацетилхолин, който поддържа невроналните функции в баланс и подобрява здравето на централната нервна система.

Благодарение на витамините, то помага на вашите мозъчни клетки да функционират по-добре. Това е идеално за преди голям изпит например.

В допълнение, този солеви организъм е много полезен за сърдечно-съдовото ви здраве. Понижава холестерола и триглицеридите, както и кръвното налягане.

Разбира се, има много повече предимства от тази изключителна добавка. Освен това:

 • Предотвратява остеопорозата по време на менопаузата
 • Помага да заспите
 • Намалява симптомите на ревматоиден артрит
 • Лекува шум в ушите или тинитус
 • Подобрява лошия дъх
 • Дезинфекцира и лекува язви или други лезии в устата

Вижте още: Как да се отървем от лош дъх

Ползите за красотата на спирулина

Спирулината действа за подмладяване на кожата

Освен всичко, което прави за вашето здраве, това растение също е отлично средство в процедурите за красота.

За едни тя осигурява голямо количество минерали, витамини и аминокиселини, които помагат за растежа и укрепването на косата.

По този начин, то е страхотно за хората, които се борят с косопада.

Освен това спомага за укрепването на крехките нокти.

В допълнение, растението действа за подмладяване на кожата благодарение на хлорофила, линолеиновите киселини и витамин Е.

Прочетете и това: Съвети за подмладяване и хидратиране на кожата

Как трябва да консумирам спирулина?

Можете да откриете добавката под различни форми: капсули, течности, таблетки, багрила и прах. Дневната доза за възрастни е от 3 до 5 грама.

Противопоказания и странични ефекти

 • Хората с подагра или хиперурикемия трябва да избягват консумацията на спирулина, както и бременните или кърмещи жени.
 • Може да причини диария, повръщане, кожни реакции и главоболия. В този случай спрете да я приемате и се консултирайте с лекар.

Belay, A., Ota, Y., Miyakawa, K., & Shimamatsu, H. (1993). Current knowledge on potential health benefits of Spirulina. Journal of Applied Phycology, 5(2), 235–241. https://doi.org/10.1007/BF00004024

Deng, R., & Chow, T. J. (2010, August). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae spirulina. Cardiovascular Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x

Sotiroudis, T. G., & Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. In Journal of the Serbian Chemical Society (Vol. 78, pp. 395–405). https://doi.org/10.2298/JSC121020152S