Инфекции на гърлото: природни лечения

Никое средство не е по-просто и ефективно от комбинацията мащерка-мед-лимон
Инфекции на гърлото: природни лечения
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Кой не е имал инфекции на гърлото? Това е болезнено преживяване, което прави вашия ден неприятен, а седмицата – дълга. Гърлото ви боли, когато говорите, когато си поемате дъх… съществува ли някакъв начин да получите известно облекчение?

Разбира се, че да. Следващия път, когато се сблъскате с инфекции на гърлото, приложете тези лесни съвети.

Натурални средства за защита при инфекции на гърлото

Средства при инфекции на гърлото

Понякога инфекции на гърлото се появяват по време на смяна на сезоните. Друг път причината е наличието на климатик, който може да изсуши и да влоши възпалението. Дори и причината да е настъпването на студения сезон, не я пренебрегвайте.

Инфекции на гърлото могат да произхождат от бактерии, вирус или нараняване. Някои са по-устойчиви от други и изискват лечение с антибиотици. Понякога пък може да намерите облекчение, като просто си дадете няколко дни почивка, за да се възстановите.

Имайте предвид, че от време на време имунната ви система може е отслабена, което означава по-ниска защита срещу инфекции или някои болести. Оптимално, разбира се, би било да следвате диета, която е в хармония цялостното добро здраве. В допълнение препоръчваме да опитате следните лечебни средства срещу инфекциите на гърлото:

1. Чай от мащерка, мед и лимон

Никое средство не е толкова просто и ефективно като съчетанието на тези три съставки.

Мащерката, например, е мощен антисептик, който се бори с микробите. Медът намалява възпалението и успокоява цялото гърло. Комбинирайте ги с лимонов сок и ще получите лекарствена смес, на която можете да се доверите през целия ден. Как да я приготвим?

 • Добавете 2 супени лъжици прясна мащерка в 1 литър кипяща вода.
 • Добавете сока на 1 лимон + настърганата му кора.
 • Варете тези съставки в продължение на 10 минути.
 • Отстранете от огъня и изчакайте 10 минути, преди да прецедите течността.
 • Пийте този чай с 2 супени лъжици мед през целия ден. Ще се излекувате бързо.

2. Гаргара със солена вода

Гаргара при инфекции на гърлото
 • Разредете една супена лъжица сол в 250 мл. вода.
 • Правете гаргара с тази смес веднъж на всеки час, но никога не поглъщайте течността. Просто я оставете да достигне до задната част на гърлото за няколко секунди, преди да я изплюете, след това повторете.
 • Вместо сол можете да използвате и 1 чаена лъжичка ябълков оцет или дори сода за хляб. И трите съставки ще намалят възпалението, ще убият микробите и бактериите и ще излекуват болките в гърлото.

3. Чесънът, най-добрият естествен антибиотик

Чесън при инфекции на гърлото

Всеки знае, че чесънът заема първото място като най-мощния естествен антибиотик, който можете да откриете навсякъде. Той е ефикасен, здравословен и все още няма известни отрицателни ефекти. Най-добре е да изпробвате следващия път, когато имате инфекция на гърлото? Ето как:

 • Натрошете 1 скилидка чесън и я разредете в 1/2 чаша вода. Изпийте течността.
 • Можете да повторите 2 пъти на ден. Разбира се, миризмата на чесън ще остане в дъха ви, но си струва да опитате – ще се почувствате добре много по-бързо.

4. Компреси от чай от лайка

Компреси при инфекции на гърлото

Това лечение се прилага като влажен компрес за възпалено гърло, така намалява възпалението и осигурява облекчение. Следвайте тези стъпки:

 • Накиснете 3 супени лъжици лайка в чаша вода.
 • След като лайката се накисне, отцедете течността в купа, потопете кърпа или парче плат и наложете компреса върху гърлото си.
 • Повторете този процес, когато компресът изстине; в идеалния случай всеки компрес се прилага за около 20 минути.

5. Куркума и зелен чай

Зелен чай при инфекции на гърлото
 • Лесно и много ефикасно. Комбинирането на зелен чай с куркума ще помогне за намаляване на възпалението и ще ускори възстановяването ви от инфекцията.
 • Пригответе зеления чай както обикновено. Когато водата заври, добавете 1/2 чаена лъжичка смляна куркума.
 • След като оставите сместа да се накисне за около 5 минути, изпийте я с малко мед за подслаждане.

6. Дарете си достатъчно почивка

Лечение на инфекции на гърлото: почивка

Вашето тяло се бори с възпаление. Единственият начин да може да продължи това е чрез поддържането на естествените защитни сили с достатъчно почивка. Уверете се, че спите достатъчно – позволете си час-два екстра сън, за да оздравеете по-бързо.

Когато сте болни, трябва да спите около 10 или 11 часа на ден, така че не се лишавайте дори от кратка дрямка и се уверете, че си набавяте достатъчно сън през нощта, за да се възстановите .


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.