8 причини да изяждате скилидка чесън всеки ден

Край на честите настинки! Време е да оздравите целия организъм, започвайки от кръвта, черния дроб и белите дробове
8 причини да изяждате скилидка чесън всеки ден

Последна актуализация: 17 декември, 2018

Няма да сгрешите, ако кажете, че чесънът е една от най-популярните лечебни храни в цял свят. Познат от векове и използван от почти всички култури, той е много повече от подправка, която традиционно използваме в кулинарията. Серните съставки и фитонутриентите в него са му спечелили слава още през Древността. Използван е за лечението на различни болести. Поради това се вярва, че чесънът не само прогонва вампирите, но също така болестите и епидемиите. И така… какви точно ползи можете да извлечете от консумацията на скилидка чесън всеки ден? Много! В днешната статия ви каним да откриете полезните свойства на този лечебен корен, който можете да откриете почти на всеки пазар.

 1. Чесънът подобрява кръвообращението

Чесънът е богат на витамин В – жизненоважна съставка, която редуцира нивото на хомоцистеина. Тази субстанция е отговорна за свиването на кръвоносните съдове и провокирането на различни проблеми:

 • Високото ниво на хомоцистеин прави кръвта по-гъста, създавайки кръвосъсиреци.
 • Повишава се рискът от тромби.
 • Високото ниво на хомоцистеин е свързано с по-висок риск от заболявания на коронарната артерия.

Когато консумирате чесън на празен стомах, можете да се справите с тези здравословни проблеми.

 1. Чесънът е отличен натурален антибиотик

Скилидка чесън всеки ден действа антибиотично

Знаехте ли, че по време на Втората световна война вместо лекарства е използван много чесън?

Вярно е. Този мощен антибиотик е влизал многократно в употреба на лекарите. Консумацията на скилидка от него всеки ден помага по няколко начина:

 • Укрепва имунната система.
 • Лекува леки инфекции.
 • Стимулира заздравяването на раните.
 • Бори се с настинките и грипа.
 1. Той е полезен за черния дроб

Много повече от всяко друго средство, чесънът стимулира процеса на детоксикация. Той елиминира токсините от тялото, паразитите, а също така и тежките метали – меркурий и следи от лекарства, които черният дроб е неспособен да изхвърли.

 • Богат на витамини А, В и С. Всички те стимулират чернодробната функция.
 • Друга полза от него се изразява в неговите противовъзпалителни свойства. Това го прави отлично натурално средство в борбата със затлъстелия черен дроб.
 • Ако се събуждате всяка сутрин с торбички под очите, подуто лице или неприятен вкус в устата, възможно е черният дроб да е претоварен. Скилидка чесън всеки ден ще ви помогне да се справите с неразположенията.
 1. Добро отхрачващо средство е

Оплаквате ли се от проблеми с белите дробове? Ако сте от хората, които често настиват, а това води до влошаване на състоянието на белите дробове, чудесна идея е да включите чесъна в редовното си меню.

 • Той представлява натурално отхрачващо и антибиотично средство, което лекува белите дробове.
 • Ако страдате от синузит или се оплаквате от лоша кашлица, можете да приготвите сироп от чесън.
 1. Чесънът се грижи за кожата

Грижа за кожата със скилидка чесън всеки ден

Това е удивителна полза, която със сигурност ще ви заинтригува. Когато ядете по скилидка чесън всеки ден на празен стомах, той се отразява положително върху вида на кожата, прави я гладка и жизнена.

 • Богат е на антиоксиданти, които защитават и регенерират кожата.
 • Стимулира обновяването на клетките и се бори с акнето.
 • За да извлечете всички тези ползи от него, трябва да консумирате по скилидка всеки ден на празен стомах. Преглътнете с чаша вода.
 1. Той понижава нивото на холестерола

Чесънът съдържа алицин, терапевтична субстанция, която се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система. Ефектът е толкова силен, че със скилидка чесън всеки ден можете да понижите нивото на холестерола с до 9%.

Резултатите от няколко изследвания сочат точно това. Автор на едно от тях са учени от Института по токсикология в университета Шандонг, Китай. Те заключват, че  подобренията в сърдечно-съдовата система са съществени.

Оттогава насетне испанска фондация, занимаваща се с изследвания на заболяванията на сърцето, препоръчва на хората да включат чесъна в менюто си. Той не само понижава нивото на холестерола, но и играе ролята на детоксикиращ агент със своите антиобиотични и антибактериални свойства.

 1. Страдате ли анемия? Не забравяйте да изяждате по скилидка чесън всеки ден

Без съмнение в един момент от живота си сте страдали от дефицит на желязо. Поради каква причина е препоръчително да включите чесън в менюто си?

 • Стимулира защитните сили на организма и го предпазва от анемия.
 • Подобрява кръвта и я снабдява с редица витамини и минерали.
 • Насърчава производството на стомашни сокове и подобрява храносмилането.
 1. Чесънът повлиява положително храносмилателната система

Скилидка чесън всеки ден за здраво храносмилане

Не препоръчваме да консумирате цяла глава чесън дневно. Ключът се крие в баланса и познаването на тялото.

Някои хора се почувстват леко болни, когато консумират няколко скилидки чесън наведнъж. Когато започнете редовно да консумирате този природен дар и то сутрин, ще забележите полезните му свойства до дни.

 • По-добро храносмилане.
 • По-добро усвояване на нутриентите от храната, благодарение на повишената секреция на стомашни сокове.
 • Черният дроб и панкреасът ще подобряват своята функция.

Кога трябва да избягвате редовната консумация на чесън?

 • Чесънът е натурално средство за разреждане на кръвта. Затова, ако вече приемате някакви лекарства, свързани с такъв здравословен проблем, препоръчително е да избягвате ежедневната му консумация.
 • Ако страдате от хипертиреоидизъм, избягвайте редовната му употреба, тъй като съдържа много йод.
 • Ако приемате лекарства за сърце заедно с чесън на капсули, избягвайте приема на истински сутрин.

Поддържайте тялото балансирано. Никога не прекалявайте с консумацията на чесън. При въпроси и колебания, можете да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
 • Choo S, Chin VK, Wong EH, Madhavan P, Tay ST, Yong PVC, Chong PP. Review: antimicrobial properties of allicin used alone or in combination with other medications. Folia Microbiol (Praha). 2020 Jun;65(3):451-465. doi: 10.1007/s12223-020-00786-5. Epub 2020 Mar 23. PMID: 32207097.
 • Gómez LJ., Sánchez Muniz J., Revisión: efectos cardiovasculares del ajo, 2000.
 • Alali FQ, El-Elimat T, Khalid L, Hudaib R, Al-Shehabi TS, Eid AH. Garlic for Cardiovascular Disease: Prevention or Treatment? Curr Pharm Des. 2017;23(7):1028-1041. doi: 10.2174/1381612822666161010124530. PMID: 27748188.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.