6 ползи на водата от ананас

Водата от ананас има много лечебни качества, които си струва да опитате. Включвайте я редовно в менюто си и ще откриете сами положителните ефекти за здравето си!
6 ползи на водата от ананас

Последна актуализация: 22 януари, 2019

Не сте чували за лечебните качества на водата от ананас?

Ананасът е вкусен тропически плод, ценен от векове заради разнообразието, което внася в кухнята, както и заради хранителната си стойност.

Той има диуретично действие, подобрява храносмилането и оказва противовъзпалителен ефект. Всички тези качества са важни за предпазването и третирането на редица заболявания.

Освен това ананасът съдържа голямо количество фибри, както и фитостероли и бромелаин. Всички те играят ключова роля в отстраняването на токсините от организма.

Ананасът е натурален източник на мощни антиоксиданти, защитаващи клетките срещу уврежданията, причинени от свободните радикали от околната среда.

Този плод е нискокалоричен и може да бъде включен във всяка една диета на хората, опитващи се да отслабнат по здравословен начин.

В днешната статия искаме да споделим с вас част от невероятните качества на този плод, както и да ви дадем една лесна рецепта за приготвянето на вода от ананас у дома.

1.Укрепва имунната система

водата от ананас съдържа висока концентрация на витамин C, важен фактор за укрепването на имунната ви система
Водата от ананас съдържа висока концентрация на витамин C, важен фактор за укрепването на имунната ви система.

Когато я пиете на гладно, тя намалява риска от вирусни инфекции и други заболявания, предизвикани от вируси, бактерии и гъбички

2.Пречиства черния дроб и дебелото черво

Храносмилателните ензими и антиоксидантите в ананаса стимулират по-доброто функциониране на черния дроб, като така отстраняването на токсините от организма протича безпроблемно.

Това пречистващо действие улеснява филтрирането на кръвта ви. Същевременно подобрява снабдяването на клетките с кислород и стимулира изхвърлянето на отпадните вещества.

Освен всичко казано ананасът има и лек разхлабващ ефект. Така подобрява движението на червата и предотвратява появата на запек.

3.Водата от ананас е полезна за щитовидната жлеза

водата от ананас е полезна за щитовидната жлеза
Водата от ананас съдържа йод и други важни минерали, спомагащи нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Редовната й консумация намалява риска от появата на нарушения във функционирането на щитовидната жлеза. Освен това спомага контролирането на част от симптомите при хората, които вече имат проблеми с тази жлеза.

Бромелаинът, активната съставка в ананаса, предотвратява развитието на автоимунни заболявания, които могат да бъдат свързани с нарушения във функционирането на щитовидната жлеза.

4.Контролира възпаленията

Бромелаинът, храносмилателният ензим, съдържащ се в ананаса, има мощно противовъзпалително действие. То наистина оказва положителен ефект върху тъканите и системите на организма.

Редовната й консумация подобрява качеството на живот на хората, страдащи от възпалителни заболявания като артрита и костните заболявания.

Водата от ананас е и чудесен начин за намаляване на мазнините в областта на талията. Тя контролира възпаленията на червата и излишното образуване на газове.

5.Бори се срещу задържането на течности

Водата от ананас помага при задържане на течности.
Задържането на течности е проблем, който може да увеличи риска от развитие на хронични заболявания, както и появата на високо кръвно налягане и артрит.

Справянето със задържането на течности изисква промени в начина ви на живот, а ежедневната консумация на водата от ананас ще ускори възстановяването ви.

Тази напитка има мощно диуретично действие, подобряващо функционирането на бъбреците  и процесите, отговорни за регулирането на течностите в тъканите.

6.Предпазва срещу инфекции на пикочните пътища

Тази натурална напитка от ананас е отлично средство срещу инфекциите на пикочните пътища.

Първо тя увеличава образуването на урина и подобрява функционирането на бъбреците. Ето защо консумацията на вода от ананас унищожава патогените, причиняващи този вид инфекции.

Освен това притежава слабо алкализиращо действие, така че променя средата на микроорганизмите и пречи на размножаването им.

Как да си приготвите водата от ананас?

Водата от ананас се приготвя лесно в домашни условия
Редовната консумация на водата от ананас допълва препоръчителния дневен прием на течности, подобрява здравето ви и поддържа организма ви хидратиран.

Реално това е най-здравословният начин за пиене на вода. Тази напитка осигурява на организма голямо количество жизненоважни хранителни вещества.

Съставки

  • 1/2 ананас с кората
  • 1 литър вода

Приготвяне

  • Първо нарежете ананаса на малки парченца, без да отстранявате кората.
  • Добавете го към съд с литър вода и го поставете върху котлона, за да заври. След като водата заври, намалете котлона.
  • След пет минути отстранете съда от котлона и оставете течността да престои няколко часа.
  • Прецедете течността. Готова е за консумиране.
  • Избягвайте добавянето на захар или друг вид подсладители.

Прием

  • Пийте по една чаша от тази напитка на гладно, а останалата вода пийте по малко през деня.

Както видяхте водата от ананас има много лечебни качества, които си струва да опитате. Включвайте я редовно в менюто си и ще откриете сами положителните ефекти за здравето си!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.