Трябва ли да ядем кората на плодовете?

10 Януари, 2019
Най-полезни са на ябълката, крушата, цитрусите, дори на ананаса и банана, но опитайте да ги консумирате екологично чисти.
 

Съществува голяма неяснота за това  – дали някои плодове, като ябълки, круши, цитрусови плодове, грозде и т.н., трябва да се консумират с кората или – не. А банана или ананаса?

В тази статия ще обясним кога може да се консумира кората на плодовете. Възползвайте се напълно от всички хранителни предимства, които тези природни дарове притежават.

Какви хранителни вещества съдържа кората на плодовете?

В миналото плодовете са се консумирали цели. Дори и корите им ( които на пръв поглед трябва да се изхвърлят), като лимонови или портокалови, могат да се използват за лечебни средства при  определени заболявания.

Кората на плодовете е част от плода, която получава най-много енергия, поради излагането ѝ на слънчева светлина. Тя предпазва вътрешността на плода от лошото време, съдържа най-много фибри и цвят ( като резултат от това – и повече хранителни вещества).

Кората на плодовете съдържа най-много хранителни вещества.

Кога не трябва да я ядем?

Най-големият проблем с плодовете и зеленчуците днес е, че за увеличаване и защита на реколтата, се добавят много пестициди. Затова са толкова различни от тези, консумирани преди десетилетия.

Вижте още: Как да измиете пестицидите от плодовете и зеленчуците

 

Дори и след измиването им, пестицидите вече са проникнали в плода чрез порите на кората. Някои плодове са по-порести, отколкото други, и поради тази причина се препоръчва винаги да се обелват.

За тези, които биха желали да се възползват от хранителните вещества, съдържащи се в кората, препоръчваме избирането на екологично или биологично сертифициран плод. Този от домашната реколта също трябва да измивате с вода и сода за хляб, като остържете малко кората ( с нож или със специален инструмент за почистване на зеленчуци).

Коя кора препоръчваме?

Ако плодовете са органични, консумирайте ги с кората:

  • Ябълка: обелката ѝ съдържа урсолинова киселина, която спомага поддържането на здрави мускули. Притежава противовъзпалителни свойства, предпазва от висок холестерол, подпомага производството на колаген, доставя пектин и фибри за борбата със запек.
  • Круша: за да се възползвате от антиоксидантните ѝ свойства, консумирайте кората, тъй като съдържа витамин С. Тя е богата на разтворими фибри, които я правят предпочитана храна, предотвратяваща запек и заболявания, като рак на дебелото черво.
  • Цитрусови плодове: кората е частта, която съдържа най-много антиоксиданти, поради флавоноидите, предотвратяващи злокачествени тумори (особено на гърдата и на кожата). Тя намалява рисковете от появата на сърдечно-съдови заболявания. Съдържа витамин С и е с тонични, диуретични, релаксиращи и храносмилателни ползи.
  • Грозде: в семената и кожата му се съдържат флавоноиди, антоцианинови пигменти и ресвератрол. Те защитават кръвоносните капиляри и здравето на сърдечносъдовата система, богати са на голямо количество антиоксиданти.
 
  • Банан: обелката притежава антибиотични, противогъбични и ензимни свойства. Тя се консумира сурова или сварена, след като е измита, а вътрешната ѝ част може да избели зъбите, като ги натриете след миене.
  • Ананас: от кората му се приготвя терапевтичен чай или вкусна ферментирала напитка. Двете напитки спомагат задържането на течности и подобряват храносмилането.

Прочетете и това: Защо е толкова важно да ядем по една круша на ден?

От  кората на ананас се приготвя терапевтичен чай или вкусна ферментирала напитка.

Важно за алергиите

Някои хора са алергични към корите на определени плодове. Възможно е химическите вещества, с които са третирани растението или дървото ( за предпазване от насекоми),  да предизвикат алергична реакция. Препоръчваме консумацията на екологични плодове, особено ако използвате и кората.