9 храни, които почистват артериите ви

За да се стимулира артериалното здраве и да се избегнат проблеми с кръвообращението, трябва да ядем храни, които помагат да се пречисти кръвта ни и да се поддържа добро ниво на холестерол.
9 храни, които почистват артериите ви

Последна актуализация: 05 януари, 2019

През последните години се наблюдава значително нарастване на сърдечните проблеми. Ако и вие страдате от тях, най-вероятно са засегнати нивата на холестерола, триглицеридите и обструкцията на артериите  ви.

Поради опасността, която тези въпроси представляват, хората започнаха да предприемат действия. Диетолозите и здравните специалисти казват, че трябва да обърнем внимание на храната, която приемаме. В противен случай бихме могли да се самонараним.

Още по-лошо е епидемията от заседнал начин на живот. Този вид начин на живот само влошава нещата. За съжаление, това може да доведе до някои много трагични последици.

Сърдечните заболявания се наричат тихи убийци. Бавно те увреждат жизненоважни органи.

За щастие е доказано, че промени в диетата могат да ви помогнат. Има някои храни, които могат да помогнат за пречистване на кръвта ви. С други думи, някои храни помагат да се отстранят отпадъци и препятствия от кръвообращението ви.

Много хора се интересуват от тази тема. Поради това искаме да говорим за 9 храни, които могат да помогнат да почистите кръвта си.

Нека да погледнем!

1. Чесън за пречистване на артериите ви

чесънът намалява нивото на лош холестерол в артериите ви

Чесънът е много широко използван. Използва се както в готвенето, така и в алтернативната медицина.

Основните ползи идват от вещество наречено алицин. Това химическо вещество се бори с щетите, причинени от свободните радикали и високият холестерол.

Алицинът помага чрез намаляване на нивата на лошият холестерол LDL. Този вид холестерол се счита за основната причина за повечето артериални блокажи.

Чесънът също има и витамини, минерали и фибри наред с други неща. Всички те помагат както на вашето кръвообръщение така и на сърдечно-съдово здраве.

2. Овесени ядки

Консумирането на овес всеки ден е страхотен навик. То може да ви помогне да защитите здравето на сърцето си.

Овесът е особено добър, защото е пълен с въглехидрати. И те могат да поемат до седем пъти теглото си във водата.

Овесът може да намали възможността на холестеролът да се задържи към стените на артерията. Това е така, защото овесените ядки са разтоворими фибри.

Всъщност се казва че онези, които ядат овес редовно виждат невероятни предимства. Те е много по-малко вероятно да имат наднормено тегло.

3. Червен пипер

Червеният пипер има антиоксидант, който се бори с лошото окисление на холестерола в артериите ви

Червеният пипер има антиоксидант, който се бори с лошото окисление на холестерола в артериите ви. Този антиоксидант се нарича капсаицин.

Като редовно консумирате този пипер, може да видите няколко ползи за здравето си. Две от тях са намален риск от тромбоза и контрол на високото кръвно налягане.

Това е храна, която се препоръчва на много хора. Тя може да помогне  най-вече на тези, които са с наднормено тегло, имат риск от сърдечен удар или инсулт.

4. Лимон

Лимоните са известни за много неща, първо и преди всичко тяхното високо съдържание на витамин С. Това е антиоксидант, който може да намали кръвното налягане и артериалното възпаление.

Благодарение на естествените си масла, антиоксиданти и витамини, лимоните са чудесни добавки. Те могат да помогнат да почистите кръвта си. Те дори могат да ви отърват от излишните мазнини.

5. Нар

наровете намаляват плаката в артериите ви

Наровете са прекрасни. Фитохимикалите, които дават съдържат мощни антиоксиданти. Тези съединения защитават нашата кръвоносна система от окисляването на мазнините.

Редовното консумиране на нар може да помогне да се намали количеството плака в нашите артерии.

Той също помага на тялото ни с производството на азотен оксид в кръвта ни. Това помага на кръвоносните съдове да останат широки и да поддържат здравословно кръвно налягане.

6. Ленено семе

Лененото семе е една от най-известните “суперхрани”. Това е така, защото има много ползи за здравето ни.

Лененото семе има много съединения. Сред тях са мастни киселини, антиоксиданти, протеини и противовъзпалителни вещества. Всички те помагат да се грижим за здравето на сърцето.

Лененото семе също е голям източник на алфа-линоленова киселина (ALA). Това помага на артериите ви да се запазят без плаки и мазнини.

Също така, то ни осигурява фибри, които ни помагат да контролираме и дори да елиминираме лошият холестерол.

7. Зехтин

Зехтинът е полезен за артериите ви

Зехтинът е чудесен начин да помогнете за здравето на сърцето си. Той може да бъде особено полезен при борбата с високият холестерол.

Това масло е здравословна мазнина и се окислява по-малко от другите растителни масла.

8. Авокадо

Този вкусен плод е много здравословен. Той има високо съдържание на мастни киселини и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Яденето на половин авокадо на ден може да намали нивото на мазнините в тялото. То също така може да ускори метаболизма ви и да намали риска от атеросклероза.

9. Домати

Артериите ви могат да бъдат отпушени с доматен сок

Доматите имат много мощни антиоксиданти. Те могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и плаката в артериите ви.
Консумирайте ги сурови, например в салата или като сок. По този начин ще се възползвате максимално от предимствата им. Въпреки това ликопенът този антиоксидант е по-силен във варените домати.

Колко често консумирате тези храни? Опитайте се да ги използвате по-често във вашата диета, за да се насладите на предимствата, които те дават.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.