6 съвета за преодоляване на разбитото приятелство

Когато сме изправени пред разбито приятелство, това е възможност да помислим какви връзки искаме и как да се грижим за тях. Тези съвети ще ви помогнат за целта.
6 съвета за преодоляване на разбитото приятелство

Последна актуализация: 02 юни, 2022

Хората се променят, а с тях и отношенията им. Много пъти мислим за разпадането на двойките, но забравяме, че приятелските връзки също могат да приключат. Ето защо в тази статия ще разгледаме няколко съвета за преодоляване на разбитото приятелство.

Има такива, които биха могли да бъдат с нас в определени моменти от живота ни, но тогава нещо започва да предизвиква търкания. Разбира се, събират се много емоции, тъй като прекратяването на всяка връзка е болезнено.

Какво означава разбитото приятелство?

Приятелството се основава на взаимност и доверие, на взаимна подкрепа и интерес. Това е трансцендентална връзка в живота на хората, защото когато е истинско, приятелите са тези, които ни подкрепят, насърчават ни и дори ни позволяват да разгърнем потенциала си.

Приятелството носи благополучие и допринася за качеството ни на живот и здраве. Така че, въпреки че мнозина вярват, че най-лошата раздяла е тази с партньора, те може да грешат.

Прекратяването на едно приятелство е също толкова важно, тъй като не става въпрос за вида на връзката, а за това колко значима е тя за нас.

Защо приключват приятелствата?

Понякога приятелствата приключват, защото гореспоменатите характеристики не преобладават. От едната страна на връзката човекът може да се чувства така, сякаш дава всичко от себе си, докато получава само егоцентризъм.

Понякога се случва и приятелството да стане токсично и вашият приятел да ви обвинява, да прави сцени, да пречи да имате други приятелства или започвате да чувствате, че трябва да криете част от живота си от него. Манипулацията, вината и завистта правят връзката нездравословна.

Може също така да се случи връзката да е трябвало да бъде прекъсната преди, но да се е запазила. В този случай връзката е била принудителна, въпреки дискомфорта.

Често приятелството не е прекъснато, а може просто да става въпрос за симптом на естествено дистанциране. Честотата, с която се виждате, може да бъде намалена и може вече да не сте съгласни относно вкусовете или избора на другия. Така връзката се разхлабва. Това не означава, че има проблем, а че може би просто сте в различни етапи от живота си.

Съвети за преодоляване на разбитото приятелство
Приятелите не винаги преминават през едни и същи етапи от живота, което може да повлияе на приятелските им отношения.

Съвети за преодоляване на разбитото приятелство

Ето няколко препоръки как да работите върху емоциите си и да преодолеете разбитото приятелство. Опитайте се да ги приложите на практика.

1. Ако е възможно, говорете с приятеля си

Ако има проблем, добре е да можете да говорите за него и да обясните как се чувствате. По този начин и двете страни ще имат възможност да изразят себе си и ще бъде по-лесно да разберат какво се случва с връзката.

Мозъкът има тенденция да бъде последователен, защото не толерира противоречия. Така че, когато нещо, което е било еднопосочно, се промени, то трябва да го осмисли. И докато не го намери, не спира.

Когато ни свършат отговорите, е трудно да продължим напред. Затова е много по-добре да говорим като двама души, които много се обичат.

2. Съвети за преодоляване на разбитото приятелство – уважавайте другия човек

Понякога не винаги е възможно да прекратите приятелството с разговор. В този смисъл е много важно да уважавате решението на другия човек да не говори.

Всеки човек има свои собствени процеси и ние не винаги сме готови да се справим с определени проблеми. Може би с времето някои въпроси могат да бъдат изяснени. Обаче да говориш с някой, който не иска, е напразно. В крайна сметка в този случай откритото слушане и увереността ще отсъстват.

3. Избягвайте да задържате обидите

Всички правим грешки и понякога се нараняваме. Всички възлагаме много очаквания на другите. Независимо от случилото се, опитайте се да запазите най-добрите си общи спомени.

4. Съвети за преодоляване на разбитото приятелство – позволете си да скърбите

Да загърбите приятелство с някого означава да загубите любим човек в живота си. Защо да не тъгувате? Отделете време да скърбите и не подценявайте загубата.

Можете да очаквате да преминете през различни етапи (отричане, гняв и вина). Ще има и различни емоции (раздразнение, тъга, разочарование). Въпреки това, само като бъдете искрени с това как се чувствате, ще бъдете по-добре в бъдеще.

5. Работете с мислите си

Много пъти се хващаме в капана на нашите мисли, които филтрират информация през определени лещи. Така че, ако вашият обектив е драматичен и преувеличен, загубата на приятел може да изглежда като края на света.

От друга страна, ако сте от хората, които държат другите отговорни за това, което ви се случва, вие ще изпитвате негодувание и няма да можете да се поучите от връзката, обвинявайки другите за вашия дискомфорт. Опитайте се да разпознаете откъде мислите и не вярвайте на всичко, което си казвате.

Самота и приятели
Много е лесно да изпитвате негодувание след всяка раздяла и да мислите, че вината винаги е на другия човек.

6. Съвети за преодоляване на разбитото приятелство – приемете, че хората и взаимоотношенията се променят

Не винаги сме еднакви и там, където е имало афинитет, може вече да няма връзка. Важно е да спрем да идеализираме и да разберем, че преживяванията ни правят хора, така че понякога има просто несъответствия.

Разкъсаното приятелство е възможност за преосмисляне на връзките

Всяка връзка, която приключва, е възможност да научите за връзките, които искате в живота си, и как да се грижите за тях. Всяка криза носи ново начало, което ни позволява да направим равносметка на положителното и отрицателното.

По същия начин преодоляването на разбитото приятелство е момент за преосмисляне (къде сгреших и къде мога да се подобря? ), за да разберем кои сме и какви сме в нашите връзки. Преди всичко това е възможността да определим кои искаме да бъдем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ramos Linares, Victoriano, & Inglés Saura, Cándido José, & Martínez González, Agustín Ernesto, & Piqueras Rodríguez, José Antonio (2010). Importancia de los amigos y los padres en la salud y el rendimiento escolar. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 8(1),111-138.[fecha de Consulta 13 de Abril de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=293121995006
  • Greco, Carolina. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit16(1), 81-94. Recuperado em 13 de abril de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272010000100009&lng=pt&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.