Научете как да пречистите дома си с градински чай

Пречистването на вашия дом ще ви позволи да елиминирате остатъчните енергии и други негативни емоции, които витаят вкъщата. В тази статия ще ви кажем как да направите пречистващ ритуал с градински чай.
Научете как да пречистите дома си с градински чай
Cesar Paul González

Прегледано и одобрено от биологът Cesar Paul González.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Растението салвия получава името си от латинското salvare, което означава „спасявам“. През цялата история е било използвано в търсене на физическо, умствено и емоционално благополучие. Затова в тази статия можете да научите как да пречистите дома си с градински чай.

От традиционна медицинска употреба до сортове, които причиняват халюциногенни ефекти, това растение има множество приложения, които трябва да бъдат разграничени. Но не се безпокойте. Прочетете, за да научите как да го използвате във вашия дом.

Какво е градински чай?

Градинският чай е храстовидно растение от семейството на ментата, произхождащо от Южна Европа. Използвано е през историята на човечеството като отхрачващо и причистващо средство при настинки.

Освен това се смята за съюзник на жените по време на менструалния им цикъл. Традиционно се предписва за облекчаване на дисменорея, представляваща интензивна болка по време на менструалното кървене.

Научните изследвания показват възможността за антихипертензивното му използване – тоест способността му да намалява кръвното налягане. Това приложение обаче е тествано върху животни, а не върху хора.

Въпреки това, има и други приложения, които не са медицински. Използва се като декоративно, ароматно, козметично средство и съставка на тамян за пречистване на околната среда и пречистване на енергията, според някои анекдотични данни.

Пречистете дома си с градински чай – традицията на тамяна от градински чай

Салвията е била използвана повече от четири века от различни цивилизации. Използването й винаги е било с цел пречистване на околната среда, насърчаване на мъдростта на хората и повишаване на защитата им срещу болести, които могат да ги засегнат.

От там идва традицията да се изгарят изсушени листа от градински чай, като вид тамян, за да се пречисти средата, която обитаваме, и да поканим добрата енергия да стане част от ежедневието ни.

пречистете дома си с градински чай
Салвията има различни приложения. Някои се изучават от науката, но други са само анекдотични и недоказани.

Ползите от пречистването на дома си с градински чай

Със сигурност вече искате да знаете предполагаемите ползи от пречистването на дома със салвия. Ето някои от най-интересните:

 • Някои хора твърдят, че градинският чай може да прогони лошата енергия: Смята се, че димът от градински чай прогонва отрицателните енергии и лошите вибрации.
 • Може да помогне за увеличаване на духовната връзка на човек: Някои смятат, че възрастта може да подобри духовните връзки благодарение на туйон в растението, вещество, което се свързва с повишена интуиция и овластяване на сетивата.
 • Подобрява настроението: Традиция е да се използва градински чай за успокояване.
 • Елиминира лошите миризми: Както всеки друг тамян, градинският чай произвежда приятна миризма, която ще премахне миризмите и ще ви накара да се почувствате още повече като у дома си.
 • Помага ви да спите по-добре: Поради своите успокояващи свойства, салвията ще създаде състояние на спокойствие, което ще ви позволи да заспите по-бързо. Това не се дължи на директния ефект на растението върху безсънието, а на свързаното с него отпускане, както показват някои изследвания.

Противопоказания за употребата на градински чай

Въпреки тези ползи, растението има някои противопоказания, ако прекалите с употребата му. Затова не забравяйте, че ако ще пречиствате дома си с градински чай, никога не трябва да го използвате повече от необходимото.

По същия начин, ако сте бременна, трябва да имате предвид, че употребата на градински чай е свързана с контракции на матката и други хормонални дисбаланси, поради наличието на веществото, известно като туйон.

Как да си направим тамян от градински чай за пречистване на дома

Ако сте нов в тази практика за пречистване на енергиите и бихте искали да опитате, следвайте указанията ни стъпка по стъпка, за да пречистите дома си с градински чай.

Необходими материали

 • Изсушен градински чай
 • Памук или конец за завързване на китка
 • Контейнер за събиране на пепелта
 • Свещи и кибрит
 • Купа или съд с пясък
 • Вентилатор, перо или някакъв инструмент, който ви позволява да проветрявате

Ръководство стъпка по стъпка за пречистване на дома си с градински чай

 1. Съберете материалите си и не забравяйте да отворите прозорец, така че димът да не се събира в дома ви, така че да позволите на отрицателните енергии да напуснат.
 2. Не забравяйте да имате време и място за извършване на ритуала, за да можете да го направите. Без да се чувствате припряни и в пълна концентрация.
 3. Намерението е ключът! Визуализирайте какво искате за вашия дом. Отделете малко време, преди да запалите вързопчето тамян, за да кажете на глас и ясно какви са вашите намерения и какво искате.
 4. Запалете връзката градински чай с кибрит или свещ. Много е важно да започнете ритуала от вратата на къщата си и да разпръснете дима, когато влезете. След това се движете по посока на часовниковата стрелка.
 5. Ако има стълби, качете се или слезте по тях и пречистете пространството, до което водят.
 6. Почистете личните си вещи. Доближете салвията до предмета и го пречистете, като правите кръгови движения.
 7. Завършете ритуала, като повторите своята мантра за последен път. Завършете, като изгасите пламъка в купата с пясък, докато димът спре да излиза. Важно е да изпълните тази стъпка правилно.
пречистете дома си с градински чай
Ритуалите за пречистване трябва да се извършват водени от лично убеждение, така че е важно да следвате ръководството стъпка по стъпка.

Пречистването с градински чай е първата стъпка към поддържане на добра енергия

Въпреки че изпълнявате ритуал за пречистване, важно е да сте нащрек за всеки инцидент, който може да се случи по време на процеса. Затова не оставяйте градинския чай да гори сам  не го доближавайте твърде близо до повърхност, която може да е запалима. Внимавайте с дима и се опитайте да не го вдишвате директно.

Това е красива и проста техника за пречистване на различни пространства: целия ви дом, новото ви бюро, кола или дори на специални дати, като например Нова година или рождени дни. Можете да изпълнявате ритуала всяка година или толкова често, колкото желаете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ramírez, Jorge, Mauricio Palacios, and Oscar Gutiérrez. “Estudio del efecto antihipertensivo de la Salvia scutellarioides en un modelo de ratas hipertensas.” Colombia Médica 37.1 (2006): 53-60.
 • Romero, Ana, María Roda, and Celia Mª Vázquez. “Sumidad de salvia para los trastornos menstruales.” (2013).
 • Vázquez, José Fanny González. “Interés farmacéutico de la” Salvia officinalis” y de la” Euphrasia officinalis”.” Cuadernos del Tomás 1 (2009): 157-171.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.