Глинени предмети: как да ги използвате за декорация на дома

Керамиката, по някакъв начин, винаги присъства в домовете ни, независимо дали чрез глинени съдове, малки орнаменти или по-сложни прибори. Ако този ръчно изработен стил привлича вниманието ви, тогава вижте някои трикове, за да го включите в декорацията на дома си.
Глинени предмети: как да ги използвате за декорация на дома

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 17 декември, 2022

Керамика, моделиране на грънчарско колело или просто предмети от глина; както и да ги наричате, тези ръчно изработени глинени предмети са били част от дома ни от векове. Самата суровина е основното привлекателно нещо за тези, които обичат на практичния стил на глината.

Във всички свои презентации този материал се откроява със своята функционалност за производство на кухненски инструменти, градински инструменти и безброй други декоративни елементи, които имат място както на закрито, така и на открито.

Дори и в най-модерните домове е възможно да откриете глинени съдове, тъй като има безброй интересни начини да ги включите в интериорния дизайн и декорацията на дома ви. Ще ви кажем как в тази статия!

Глинени предмети като декоративни елементи

Практичността на глинените предмети върви ръка за ръка с техните естетически качества. Въпреки че това е “селски” компонент по произход, изкуството на ръчното моделиране е това, което му придава толкова изискан характер.

Противно на това, което някои хора са склонни да вярват, гъвкавостта на глината я отдалечава от концепцията за древността, свързана с нейните корени. По този въпрос испанският текст на списание Ideas y Tendencias Interiores ни казва, че използването на керамика от древни времена й придава изтънченост и елегантност, белязани от следните аспекти:

  • Традиция: Глинените модели се предават от поколения грънчари и творци.
  • Иновация: Това е така, защото се адаптира към променящите се времена и потребителски изисквания.
  • Същност: Не е напълно отделена от своя исторически контекст и се възползва от него, за да използва опита, уменията и отличните постижения на работника, като същевременно запазва ангажимента към общностите, посветени на тази работа.
глинени предмети
Оформянето на глинени и фаянсови съдове ни връща към една традиция, предавана от поколение на поколение.

Видове предмети от глина за декорация

Глината преминава през няколко трансформации, докато стане декоративно и функционално произведение. В този случай говорим за пресяване, месене, моделиране и печене, заедно с други процеси.

Публикация на Architectural Digest подчертава модерността на материала, посочвайки близостта му между пластичните изкуства и ръчно изработените и експериментални дизайни.

Характеристиките или крайният вид на керамиката се подчертават с вида на приложеното изпичане. Нека да разгледаме какви опции съществуват, когато става въпрос за завършване на продукта:

  • Керамика: Както е споменато от Висшето училище по изкуства, занаяти и търговия, керамиката служи за получаване на трайни и функционални продукти, насърчавайки творческия капацитет на грънчаря.
  • Полихромна глина: След смесване и изпичане тази глина е многоцветна. Популярна е при създаването на скулптури с изображения на библейски сцени, свещници, съдове и фолклорни произведения.
  • Гланцирана глина: Гланцираният външен вид – подобен на стъклото – е това, което дава името на тази категория. Парчето преминава през фаза на двойно изгаряне, за да го запали и полира. Тази глина често се използва при производството на съдове за хранене.
  • Естествена глина: Това е най-простият вариант от всички, въпреки че се откроява със своята красота. Всъщност Sistema de Información Cultural México коментира, че обикновено се използва за направата на миниатюрни фигури, стомни, саксии и произволен брой декоративни елементи.
  • Полирана глина: Придобива блясък след обработка с машина за полиране на камък или дърво. Има водоустойчива текстура и блестящо покритие. Casa de las Artesanías de Tlaxcala уточнява, че сред особеностите на полираната глина са нейния червеникав цвят и гравюри, под формата на прорези и повърхностни драскотини.

Как да въведете глинени предмети в домашния декор

Включването на глинени предмети в разкрасяването на дома е възможно с различни ръчно изработени предмети. По същия начин японският стил е начин да се проправите път за глинени скулптури и занаятчийски предмети в дома. Открийте опциите тук!

Глинени саксии

Те често се правят от теракота. Те изглеждат страхотно в градините, защото издържат на високи температури и влажност; когато се използват на закрито, не губят елегантността си и подчертават красотата на растенията.

Те обикновено имат дупки в основата за дрениране. Освен това можете да ги откриете в безкрайно много модели и размери.

Глинени буркани

Вазите или буркани са известни и много търсени вещи. Дизайнът е овален, с по-тесни гърло и основа от средната зона. Те могат да украсят стаята или да служат за поливане с вода.

Има и буркани, които дължат името си на големите си размери. Има буркани с накрайник, впечатляващи с формата на гърлото, както и персонализирани буркани, според критериите на майстора или клиента.

Глинени кухненски прибори

Кухнята е едно от помещенията с много възможности за използването на глинени съдове, както за декорация, така и за намиране на практическо приложение. Глинените съдове са необикновени котлета за готвене.

Съдовете и гювечите, направени с този материал, осигуряват оригиналност чрез форми, шарки и текстури. Винаги е добра идея да имате глинен съд на плота. Освен че изглеждат красиво, тези прибори влияят на „ ефекта botijo “ – тоест запазването на водата студена.

Чашите също служат за декоративни елементи по рафтовете, особено когато са украсени с рисунки или са оригинални. А да не говорим колко практични могат да бъдат!

глинени предмети
Глинените чинии могат да бъдат идеалното допълнение към сервирането на традиционни ястия.

Глинени пепелници и подложки

Колкото и обичайни, колкото и практични, тези предмети от всякакъв вид теракота са полезни и декоративни ресурси. В същото време, когато предпазват повърхностите от петна и остатъци, могат да се интегрират безпроблемно в декорацията на къщата.

Глинени лампи

Комбинацията от глина с други материали е начин за украса на къщата. Обикновено с този материал се оформят кръгли, квадратни или живописни форми, които издигат красотата на лампата и придават допълнителен щрих на осветлението на нощните шкафчета или мебелите във фоайето.

Възможност за допир до природата с тези глинени предмети

National Geographic съобщава, че годишното производство на отпадъци в света варира между 7 милиона и 10 милиона тона. От своя страна Грийнпийс насърчава използването на ръчно изработени продукти с традиционен дизайн като част от нашата отговорност към околната среда и обществото.

Когато избирате предмети от глина, вие допринасяте за здравето на планетата и вашето собствено, защото глината се произвежда с намалено въздействие върху замърсяването на околната среда. И така, ще опитате ли да декорирате дома си с глина?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.